Szabadidő

Íme Magyarország 9 legszebb Eb-pillanata

Bár a bombaerős belgákkal nem bírt a magyar labdarúgó-válogatott, a franciaországi Európa-bajnokságon kiderült, van az a siker, ami mögé egy emberként odaáll az ország. Az NLCafé a helyszínen szurkolta végig a magyar meccseket.

1. Magyar kezdőrúgás az Eb-n

44 éve voltunk kint utoljára Európa-bajnokságon, de nagy világversenyből is a ’86-os világbajnokság volt az utolsó. A bordeaux-i Matmut Atlantique stadion lelátóján sok férfi szemében is könny csillogott, hogy ennyi idő után visszatértünk a legjobbak közé.

 

Íme Magyarország 9 legszebb EB-pillanata

 2.  Ausztria legyőzése

Sokaknak már a részvétel is elégtétel volt, az igazi fociőrület pedig akkor kezdődött, amikor kiderült, jól is játszik a csapat. Szegény osztrákok sokszor azt sem tudták, hol a labda, így születhetett Kleinheisler és Szalai összjátéka után az első magyar gól.

 3. A marseille-i stadion

A válogatott második meccse – Izland ellen – Franciaország egyik legszebb és legnagyobb stadionjában volt, a Nouveau Stade de Vélodrome-ban. Nem véletlenül hívják Vélodrome-nak (kerékpárstadionnak), alakja ugyanis elég rendhagyó. Viszont remekül illeszkedik a marseille-i városképbe, ahol megannyi kultúra megfér egymással, ha máshol nem, a 20 fős köztéri csocsóasztalnál.

 4. Gera gólja a portugálok ellen

Erre a gólra még azok is felfigyelnek, akik nem néznek mindennap focit. A magyar csapat 37 esztendős középpályása kamaszként megjárta a poklot is, de talpra állt, és ezzel a tökéletes ballábas lövéssel koronázta meg pályafutását. 

 5. Dzsudzsák feltámadása

Amikor egy franciát arról kérdezünk, kit ismer a magyar játékosok közül, szinte mindenki két nevet említ: Puskást és Dzsudzsákot. Pedig a válogatott jelenlegi csapatkapitányának nem minden döntését fogadták elégedetten a szurkolók, például rossz néven vették, amikor a nevesebb bajnokságok helyett egy orosz klubcsapatot – és a rengeteg pénzt – választott. Azóta összetört pár luxusautót, hol jobban ment neki a játék, hol rosszabbul, de a portugálok ellen bebizonyította, hogy érdemes a csapatkapitányi karszalagra, két gólját még sokáig emlegetjük majd.

6. Szurkolás kint

Hiába a több ezer kilométeres távolság, hiába volt minden pofátlanul drága Franciaországban, a magyar szurkolók minden meccsen joggal kiabálhatták: itthon vagyunk, itthon vagyunk. Rengetegen voltak, annak pedig csodájára járt a világ, ahogy 20 ezer torokból egyszerre csendült fel, hogy az Éjjel soha nem érhet véget.

7. Szurkolás itthon

Kevés dolog tudja így összerántani az országot, és gyakorlatilag a teljes budapesti belvárost egy szurkolói zónává tenni, mint az Eb. Elég volt egy zászlócska a kocsi ablakába, és már mosolyogtak, integettek a járókelők, a meccsek estéjén pedig együtt dobbantak a szívek. Itt épp Gyulán:

8. Francia rendezés és biztonság

Folyamatosan érkeztek a hírek a terrorveszélyről, ám a francia rendezők semmit nem bíztak a véletlenre. 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, valamint 10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítottak. Bordeaux-ban hajnalonként még a bokrokat is átvizsgálták a gépfegyveres rendőrök, de a szigoruk nem jelentett ellenségeskedést, bármikor készen álltak a szurkolókkal közös szelfire vagy csak egy kézfogásra. Tudták, egy mosoly mindennél többet ér. 

Íme Magyarország 9 legszebb EB-pillanata

9. Kassai Viktor

Utoljára hagytuk az Európa-bajnokság egyetlen olyan magyar résztvevőjét, akinek esélye van, hogy pályára lépjen a döntőben. Ő Kassai Viktor, a legjobb magyar játékvezető, aki úgy hozta le az Eb nyitómeccsét, hogy a tekintélyes sportlapok is meghajoltak előtte. A torna egyik legtöbbet futó bírója sorra kapja a megbízásokat, így drukkolhatunk, hogy övé legyen a döntő is. 

Íme Magyarország 9 legszebb EB-pillanata

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top