Szabadidő

“Egy ágyban az ellenséggel” – kiért szurkolnak ma a magyar–belga párok

A sorsdöntő belga–magyar meccs előtt, olyan párokkal beszélgettünk, akik – legyen bármi is a mérkőzés eredménye – ma este mindenképpen nyerni fognak.

“Niki, te kinek drukkolsz majd vasárnap?” Amikor szerda este biztossá vált, hogy a fantasztikus formában játszó magyar fociválogatott a belgákkal játszik majd a negyeddöntőbe jutásért, ez volt az egyik első dolog, amit megkérdeztem legjobb barátnőmtől, Hendrik Nikolettától. Alapvetően viccnek szántam a kérdést, de tény, hogy Niki esetében ez most minden, csak nem egyértelmű: ő ugyanis nemcsak a magyar sikerben, de belga párja miatt az ellenfél jó szereplésében is érdekelt.

És nem csak ő. Ekler Dorottya két éve kötötte össze életét belga szerelmével, Roellal, hét hónapja pedig megszületett kisfiuk, Oliver is. A nagy összecsapás előtt mindkettőjüket arról faggattam, máshogy állnak-e neki annak a mérkőzésnek, ahol választott, második otthonuk az ellenfél.

“Engem az is meglepett, hogy egyáltalán kijutottunk”

– kezdi Niki, majd gyorsan hozzáteszi, egészen eddig egyáltalán nem rajongott a fociért annak ellenére se, hogy a nagyobb meccseket barátja, Sam miatt el-elcsípte. “Nem mondhatnám, hogy megfogott a dolog, így az erőviszonyokról se tudtam túl sokat. Az osztrák–magyar előtt elég szkeptikus voltam, már ami az eredményt illeti, és nagyon meglepett, hogy a magyarok ilyen jól szerepeltek. Szerintem fantasztikus, amit a csapat véghez vitt, így természetes, hogy a vasárnapi mecset is élőben követjük majd.”

Nincs ezzel másképp Dóri sem, aki mint mondja, hatalmas focirajongó. “A családunkban állandó program, hogy együtt nézzük a meccseket. Roellal 2010 óta vagyunk együtt, így a közös futballimádat az akkori foci-vb-vel indult, és azóta is töretlen.” A fiatal anyuka elárulja, a vasárnapi meccsen ő is és párja is valamivel esélyesebbnek tartja a belgákat, igaz, a csoportmérkőzéseket látva, ezt már egyikük se meri olyan egyértelműen kijelenteni, mint előtte. “Zárul az olló két szára” – mondja sokat sejtetően.

“Ha kiesik a saját országunk, van B opció”

Amikor arról kérdezem őket, melyik csapatnak fognak drukkolni, mindketten a magyar csapat mellett teszik le a voksukat. “Természetes, hogy mindkettőnk a saját csapatának drukkol” – mondja Niki, de azt sem titkolja, hogy a csoportkörök alatt Sammel szorítottak egymás csapatáért is. “Drukkolt ő is a magyaroknak és én is a belgáknak. Most csak az lesz a kérdés, ki kinek fog jobban szurkolni.”

Kép forrása: Hendrik Nikoletta
Kép forrása: Hendrik Nikoletta

Dórinak sem kérdés, melyik válogatott mezét ölti magára az esti mérkőzésre. “Magyar győzelemmel lennék elégedett, de akkor se dől össze a világ, ha végül a belgák nyernek. Persze vasárnap este egyikünk nagyon szomorú és dühös lesz majd a számára kedvezőtlen végeredmény miatt, de az élet megy tovább. A következő meccsen már – mintha mi sem történt volna – szorítunk a másik nemzeti tizenegyéért” – mondja, majd hozzáteszi, hét hónapos kisfiának, Olivernek a legkönnyebb a dolga: “bármelyik csapat nyer, ő biztos boldog lesz.”

Focin nem veszünk össze

Bár mindketten a magyar nemzeti tizenegyért szorítanak este, azt mondják, egy pillanatig nem volt kérdés, hogy mindezt a párjukkal együtt teszik valahol. “Egy kisebb kiülős kerthelyiséget választottunk, hogy Sam és a barátai is felszabadultan szurkolhassanak anélkül, hogy valamilyen bántódásuk esne” – mondja Niki, míg Dóriéknál az utolsó pillanatban dől majd el, Roellal együtt nézik-e a meccset a belga szurkolók egyik törzshelyén:

Kép forrása: Ekler Dorottya
Kép forrása: Ekler Dorottya

“Az eredeti terv az volt, hogy együtt nézzük, de még nem biztos, hogy a szüleim tudnak vigyázni a hét hónapos kisfiunkra. Ez esetben egyikünknek otthon kell maradnia a meccs idejére. Hogy ki lesz az, lehet, hogy kő-papír-ollóval, vagy pénzfeldobással döntjük el” – mondja nevetve, majd hozzáteszi, el se tudja képzelni, hogy párjával épp egy focimeccs miatt különbözzenek össze. “Mióta követjük Európa futballját, ilyenre nem volt példa. Az is igaz mondjuk, hogy eddig nem volt ilyen tétmeccs.”

Megesszük őket reggelire!

Az már korábban kiderült, hogy Niki és Dóri is Belgium válogatottját érzi – ha csak egy kicsit is – esélyesebbnek, ettől függetlenül teljes mértékig kiállnak a magyar csapat mellett. Már készülnek a felemás arcfestések, előkerültek a piros-fehér-zöld és a piros-sárga-fekete mezek is, és persze az elmaradhatatlan élcelődések is.

Nikitől megtudom, a belga sajtóban és közösségi médiában a kedvenc jelmondat a héten, hogy: “Vasárnap gulyást vacsorázunk. Erre én azt mondom, hogy mi pedig sült krumplit. Együk meg őket reggelire!”

Olvass még többet a foci-Eb-ről az NLCafé oldalán: 

  • Foci-Eb: összeverekedtek a magyar szurkolók
  • Foci-Eb: így készül a magyar válogatott az esti megmérettetésre
  • Foci-Eb: nagy lezárások lehetnek Budapesten az esti meccs miatt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top