Szabadidő

Velünk teljes! – megkezdődött a 21. Budapest Pride

A Pride megnyitóján elhangzott, hogy közelebb kell menni a másikhoz. Az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) fesztivál július 3-áig tart, rengeteg programmal.

A Budapest Pride fesztivál nyitóbeszédét idén Kiss Tibor Noé író tartotta, aki egyebek mellett arról beszélt, minden kirekesztettnek a saját sérelme, az őket érő diszkrimináció fáj, pedig ha közel mennének a másikhoz, megérthetnék egymást.

Ezzel összefüggésben felidézte egyik legszomorúbb élményét, amikor egy transzszexuális közösségben többen cigányoztak. Van olyan, amikor a kirekesztettek is kirekesztenek másokat – hívta fel a figyelmet.

Arról is beszélt, próbálják meg azokat is megérteni, akik elutasítják őket. Meg kellene tanulnunk úgy kiállnunk magunkért, hogy közben megpróbáljuk megérteni azokat, akik velünk szemben állnak. Miért ne kezdhetné el ezt a gesztust ez a közösség gyakorolni? – vetette fel.

Székely László ombudsman  levélben köszöntötte a fesztivált. Az idei Pride mottójára utalva egyebek mellett azt írta, az LMBTQ emberek, ahogy más kisebbségi csoportok is, a társadalom integráns és értékes szereplői.

A Szivárvány Misszió Alapítvány ismertetése szerint a jövő hét végéig tartó fesztivál koncertekkel, kiállítással, irodalmi és színházi programokkal, tánctanítással, margitszigeti futással és piknikkel, játék- és táncesttel, valamint beszélgetésekkel és vitafórummal várja az érdeklődőket.
    

A Budapest Pride szervezet elsősorban az Andrássy úti felvonulásairól vált ismertté; az idei programot július 2-án, szombat délután tartják.

A hivatalos megnyitón mások mellett részt vett Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Schiffer András LMP-s politikus, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Szabó Tímea, a PM társelnöke és Ungár Péter, az Európai Zöld Párt LMP által delegált elnökségi tagja, valamint több nagykövetség képviselője.
    

“A Budapest Pride egy feminista és antirasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) szervezet. Víziónk szerint olyan világot képzelünk el, ahol a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereket nem éri rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt, ahol teljes az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága” – olvasható egyebek mellett a szervezet honlapján. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top