Szabadidő

Tíz ok, hogy miért menjünk múzeumba éjszaka!

Idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg június 25-én éjszaka a Múzeumok Éjszakáját! 2016-ban a Múzeumok Éjszakájának tematikája a "Hősök, felfedezők, újítók" címet viseli, és "fővárosa" Kecskemét, Katona József szülővárosa. Miért vegyünk részt a programban?
  1. Nem csak a fővárosban, hanem számos vidéki helyszínen lesznek programok. Idén a kiemelt vidéki város Kecskemét, itt negyvennél több helyszín várja majd a látogatókat, a leggazdagabb programkínálattal a főváros után.
  2. Egy karszalaggal akár több múzeumba is bejuthatunk, érdemes előre megtervezni az estét, az útvonalat!
  3. A programok minden korosztálynak szólnak, külön gondolnak a gyerekekre! A Petőfi Irodalmi Múzeum ezen az éjszakán Hősképzőt üzemeltet, ahol azt is megtudhatjuk, hogyan legyünk hétpróbás Szuperjancsik. A Mesemúzeumban mesehősök világába csöppenhetünk, ahol számos kaland mellett sárkányokkal is viaskodnak majd, és még az Óperenciás-tengeren túlra is eljuthatnak a látogatók.
  4. Olyan kulisszatitkokat tudhatunk meg, amelyeket máskor nem. Oda léphetünk be és úgy, ahogy máskor nem. A Fővárosi Levéltárban a látogatók válhatnak felfedezővé, és csak ezen az éjszakán megtekinthetik a levéltár épületét és betekinthetnek az intézmény mindennapjaiba, bejutva a látogatók elől elzárt helyekre is.
  5. A múzeumok bejárása interaktív lesz, a lehető legizgalmasabbá téve a programot. A Nagytétényi Kastélymúzeumban például nyomozós játékkal várja a látogatókat, “A tudósok titka” címmel.
  6. Éjszaka is nyitva lesz a ceglédi Dobmúzeum (22–24 óra között), ahol Ringo Starr, a Beatles együttesbe lépésekor vásárolt híres dobfelszerelése és a Ceglédi Dobmúzeum kapcsolatára is fény derül.
  7. Az idei Múzeumok Éjszakája Pompeji és a Római Birodalom jegyében telik Szegeden: megnyílik a Pompeji-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A Múzeumok Éjszakája látogatói elsőként léphetnek be a Pompeji-kiállítás termeibe. A Móra Ferenc Múzeumban bemutatják a Vezúv 79-es kitörését és az azt követő katasztrófát, valamint a pompeji emberek életének érdekességeit. Nápolyból 120 műtárgy érkezik: mindegyik tárgy megélte a közel kétezer évvel ezelőtti tragédiát. Közben a Kárász utcán megindul a gladiátorok rohama, és gladiátorviadal lesz a Móra-parkban.
  8. Okostelefonnal könnyebb lehet az éjszakát végigmászkálni, csak az event@hand muzej alkalmazást kell telepíteni – segít majd a programok kiválasztásában, a közlekedésben.
  9. Aki a karszalag mellé kapott szórólapot bemutatja, és leadja a BKK Ügyfélközpontjaiban, a negyedéves MOL Bubi bérletét fél áron, csak 3900 Ft-ért vásárolhatja meg. És akár bringával is eljuthat az egyik múzeumból a másikba.Részletek: molbubi.bkk.hu
  10. Ebben az évben Budapesten a már megszokott múzeumi buszjáratok mellett az idén először elektromos kisautóval is közlekedhetnek a látogatók a múzeumok között. A “Pegazus”, “Kaleidoszkóp” vagy “Paletta” útvonalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top