Szabadidő

Huszárbemutató és bányászverseny – A Múzeumok Éjszakája legtutibb vidéki programjai

A Múzeumok Éjszakája nem csak Budapestről szól, és szerencsére vannak olyan vidéki városok is, amelyek kitettek magukért, és gazdag programot állítottak össze június 25-ére. Közülük válogattam.

Eger

Eger már csak a magyar történelemben való kiemelt szerepe miatt is elég jól áll múzeumok terén, így nem csoda, hogy a Múzeumok Éjszakájára is gazdag programmal készültek. Az egyik központi helyszín a Dobó István Vármúzeum lesz, ahol nemcsak családoknak szánt vitézi próbákon próbálhatjuk ki magunkat, hanem lesz Palya Bea-koncert is, az Egri csillagok rajongói pedig egy izgalmas előadást hallgathatnak meg egy történésztől arról, hogy mi a valóság, és mi a fantázia szüleménye Gárdonyi Géza regényében. Mindezt ráadásul egy hangulatos helyszínen, a kazamatákban.

Győr

Győr idén elsősorban a fiatalokra koncentrált a programja összeállításakor, amivel nincs is semmi baj. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum számos koncertnek ad helyet. Ott játszik a Bohemian Betyars, a Péterfy Bori & Love Band, valamint a Kistehén is, pihenésképp pedig Reisz Gábor megunhatatlan vígjátékát, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant lehet végigröhögni a közönséggel. Aki kevésbé bulizós, de azért mégis kellemes programra vágyik, annak a Szent László Látogatóközpont borkóstolását, valamint fáklyás (!) tárlatvezetését javaslom.

Pécs

A pécsi kreatívok is gondoltak a fiatalokra. A Vasarely Múzeumban például egy rövid tanfolyamot tartanak Kreatív szelfikészítés OP-ART stílusban címmel. El sem tudjuk képzelni, hogy ez milyen lehet, mindenesetre izgalmasan hangzik, hogy a mi szelfijeink ne ugyanolyanok legyenek, mint mindenki másé. A Zsolnay Múzeum Készíts eredetit! címmel indítja csempefestő kézművesprogramját, ahol gyakorolhatjuk az eredeti Zsolnay-motívumok készítését, akiket pedig a mecseki barlangok titkai érdekelnek, egy izgalmas előadást hallgathatnak meg róluk egy barlangkutató előadásában a pécsi Természettudományi Múzeumban.

Salgótarján

Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye igencsak érdekes programokkal készül. Lesz egy Hős bányász kerestetik című vetélkedőjük férfiaknak, valamint egy Legjobb bányászfeleség című vetélkedőjük nőknek, ami így első blikkre elég bizarrnak tűnik ahhoz, hogy szórakoztató legyen. Persze lesz mozdonymakett-kiállításuk, és gravírozós kézműves-foglalkozásuk is, de ezeket a programokat azért eléggé elhomályosítják a hős bányászok és a tökéletes bányászfeleségek.

Kecskemét

Kecskeméten a Cifrapalotát beveszik a huszárok. A huszárnak jól megy a dolga címmel a Kecskeméti Hagyományőrző Huszárok tartanak látványos bemutatót a főtéren. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban olimpiai relikviákból készített időszaki kiállítást tartanak. Ők már tudnak valamit a budapesti olimpiai pályázat eredményéről? Már csak azért is gyanúsak, mert lesz egy előadásuk is az olimpiák kecskeméti hőseiről ugyanitt. A Bozsó-gyűjtemény kertjében este hangulatos hangversenyt tartanak, a Planetáriumban pedig harmincpercenként tartanak csillagászati bemutatót 3D és lézer segítségével.

Szeged

Szegeden a Múzeumok Éjszakája 2016-ban főképp a gladiátorokról szól. A Móra Ferenc Múzeumban Így öltözködtek a római gladiátorok címmel tartanak nem mindennapi divatbemutatót, de lesz gladiátorbemutató és gladiátorfelvonulás is. Úgy tudjuk, maga Russell Crowe nem lesz ott, pedig egy ilyen éjszakán igazán ott lenne a helye. A Fekete Házban a pompeji idők erotikájáról tartanak időszakos kiállítást, és a pannon provinciák szerepét is megleshetjük a Római Birodalomban.

Best of az ország többi részéről

Budakeszin a Helytörténeti Múzeum és Tájház Zandl, zopf és masni címmel tart előadást a Budakeszin 1905-ben népszerű hajviseletekről, a bátrak pedig magukon próbálhatják ki a korabeli frizurákat fodrászok segítségével. Debrecenben a Déri Múzeumban Balkán Fanatic-koncerten tombolhatunk, míg Veszprémben egy Éjszaka a várbörtönben nevű program borzolja a kedélyeket a Laczkó Dezső Múzeum – Hősök kapuja látogatóközpontban. A látogatott várbörtönről nem árt tudni, hogy ez volt az utolsó ilyen működő intézményünk, amit nem is olyan régen, 2003-ban zártak be. A témához kapcsolódva kicsit távolabb, Zalaegerszegen ki lehet próbálni a rabomobilban utazást a Göcseji Múzeum jóvoltából. Az Edelényi Kastélyszigeten is a bűné a főszerep. A Rejtély a kastélyban című játékban a résztvevők egy régi detektívtörténet alapján fedezhetik fel maguknak a kastélyt. Nagykanizsán a Thúry György Múzeumban Szent Iván-éji tűzugrást láthatunk, Esztergomban pedig megnyílik a Vár loggiája egy csillagászati bemutató kedvéért. A váci Tragor Ignác Múzeum is igazán egyedi programmal kedveskedik a látogatóinak: A városban 1994-ben 262, spontán mumifikálódott holttest került elő egy ásatás során, mely lelet az orvostudomány szempontjából is jelentősnek számít. Róluk hallgathatunk meg egy izgalmas előadást.

A Múzeumok Éjszakáján akad néhány esemény, melyek látogatásához előzetes regisztráció szükséges. Erről és a részletes programokról a Múzeumok Éjszakája 2016 hivatalos oldalán tájékozódhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top