Szabadidő

Elhagyott, balatoni szabadtéri színpad volt, de csodát tett vele Nagy Viktor

Mindig felnéztem azokra, akik csak úgy a semmiből létrehoznak valamit, és a vágyott célért képesek akár évtizedeken át is küzdeni. Ilyen személyiség Nagy Viktor színész is, aki az elhagyatott, balatonföldvári szabadtéri színpadból színvonalas, nyári színházat hozott létre. Munkájának gyümölcsét úgy hívják ma, hogy Kultkikötő, immár három helyszínen, Földváron, Bogláron és Fenyvesen is.

Viktor hatéves volt, amikor a szüleivel Balatonföldváron nyaralt, és ellenállhatatlanul vonzotta a hely, ahol felnőtteknek rendeztek koncerteket. Két kis kezével a kerítést szorongatva kukucskált befelé és magába szívta a tóparti színpad különleges látványát. Persze Nagy Viktor akkor még nem gondolta, hogy egy nap ez a hely lesz az élete.

“Kapáltunk, kaszáltunk, festettünk, mázoltunk”

“Fullajtár Andival, Elek Ferivel és Ónodi Eszterrel együtt végeztem a színművészetin – meséli Viktor. – Már főiskola alatt színésztábort vezettem, amivel jártuk az országot, és a kurzusok végén a gyerekek bemutatták az előadásaikat. Nem sokkal később, amikor a Csiky Gergely Színház tagja voltam, az ottani kollégáim is szívesen felléptek a ma is aktívan működő Összpróba Tábor produkciói között. A dolog kezdett egyre nagyobb méretet ölteni, éreztem, szükségünk lenne egy állandó térre. Eszembe jutott a kiskoromban látott, elhagyatott színpad.” Viktor, és ahogy ő fogalmaz, néhány hozzá hasonló “maroknyi szentbolond” ellátogattak Balatonföldvárra és azonnal beindult a fantáziájuk. “Úgy lettem újra szerelmes a helyszínbe, ahogyan egy rendező a színésznőbe.” A színész nem sokkal később kész tervet tett a helyi önkormányzat asztalára a szabadtéri színpadon optimális kihasználását illetően. “A helyszín varázsa mellett az is hajtott, hogy esetleg munkalehetőséget teremthetek sok-sok kollégámnak is, bár ez akkor még kevésbé volt tudatos. A lelkesedés heve vitt. Semmi pénzem nem volt, viszont sok szakmabeli barátom a kezdeményezés mellé állt. Fogtuk magunkat és sátrakba, konténerekbe kiköltöztünk a terepre. Kapáltunk, kaszáltunk, festettünk, mázoltunk, egészen gyötrelmes volt, de valahogy mégis gyötrelmesen szép. A felhívásunkra diákok jöttek segíteni az ország különböző részeiből, gyakorlatilag ételért dolgoztak, hogy a színpad használható állapotba kerülhessen.”

Nagy Viktor (Fotó: Sebestyén Blanka)
Nagy Viktor (Fotó: Sebestyén Blanka)

Ki fog itt egyáltalán játszani?

A Balaton partján akkoriban még nem voltak ilyen jelentős fesztiválok, mint ma, így a fellelhető szponzorok közül sokan kétkedve fogadták Viktor kezdeményezését. Művészi vonalon ugyanez volt a helyzet, hiszen az évad végeztével a színészek pihennek, felmerült a kérdés: ki fog itt egyáltalán játszani nyáron?

“Az első évek nagyon kemények voltak, de mi, a szentbolondok, töretlenül hittünk az álmunkban. Voltak esztendők, amikor a személyes színészi karrieremet teljesen elhanyagoltam, gyakorlatilag nem is játszottam, mert egész évben a nyári programok szervezésével voltam elfoglalva. A nyarat pedig persze mindig Balatonföldváron töltöttem, de többnyire úgy, hogy a tó vize a bőrömhöz sem ért. Helyette ott ugrottam be, ahol kellett. Volt, hogy díszletet bontottam, vagy építettem, felrohantam a fővárosba, mert hiányzott egy mikrofon, vagy imádkoztam, hogy ne essen az eső és meg tudjuk tartani az előadást. Aztán, ahogy teltek az évek, fokozatosan egyre könnyebben és gördülékenyebben ment minden. Nem adtam fel akkor sem, amikor anyagilag minden kilátástalannak tűnt, elvittem ezt azt ügyet a végső határig, és aztán valahogy átlendültünk a nehezén.”

Kovács Patrícia és Várj míg sötét lesz c. krimiben
Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás a Várj, míg sötét lesz című krimiben

“Nálunk minden este premier van”

A Kultkikötő idén tizenegyedik szezonját kezdi, és az elmúlt években megszámlálhatatlan koncertnek, előadásnak, színházi produkciónak adott otthont. Ma már egy nyár alatt felvonul a hazai művészvilág képviselőinek színe java: Udvaros Dorottyától Mácsai Pálon át Benedek Miklósig rengeteg művész boldogan megszakítja a nyaralását, hogy ott léphessen fel. Viktor biztos szervezőcsapatot állított fel maga köré, ő maga most éppen négy helyen játszik, sőt idén a kecskeméti Katona József Színházzal a Kultkikötőben is fellép. “Nálunk minden este premier van, hiszen minden előadás csak egyszer látható a szezon során. Ennélfogva hihetetlen izgatott vagyok, és ha ehhez még játszanom is kell, az számomra különösen kemény dió, mindenesetre nagyon szép kihívás. Az ilyen helyzeteket leszámítva szeretek lavírozni a szervezői és a színészi énem között, örülök, hogy a »gyerekkori szerelmemnek« hála, a színházi munka minden aspektusába beleláthatok. Ráadásul különleges örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehettem annak, hogy ez a Balaton-parti csoda nem lett az enyészeté, sőt ma már méltó helyet foglal el a hazai nyár kulturális életében.”

Megnézem
Összes kép (1)
Viktor szerint idén nyáron a Kultkikötő előadásai közül a négy ősbemutató a legkiemelkedőbb. Pindroch Csaba Segítség, megnősültem! című monodrámájában beavat a házasélet rejtelmeibe, Fullajtár Andrea pedig Marlene Dietrich bőrébe bújik majd önálló estje során. Látványosnak ígérkezik az Experidance Grand Voyage produkciója is, a kicsiket pedig leginkább a Helka és Kelén mondájából adaptált mesejáték vonzza.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top