Szabadidő

Dupla jó hír: a Balaton vize nagyon tiszta, az árvaszúnyog kevés

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja állapította meg, hogy nagyon tiszta a Balaton vize. Nekik pedig már csak hihetünk.

A kutatóközpont munkatársai kéthetente vagy havonta vizsgálják a Balaton nyílt vizében az algákat. Ez alapján pedig azt állapították meg, hogy a vízben messze a határérték alatt marad az  algakoncentráció, a vízminőség látványos javulása pedig az egész Balaton táplálékhálózatára hatással van.

Ráadásul nemcsak a vízben lebegő algák mennyisége csökkent drasztikusan az 1980-as, 1990-es évekhez képest, hanem az árvaszúnyoglárváké is.

A Balaton vize nagyon tiszta

Az egyszerre nagy tömegben a bábból kibújó és a vízből kirepülő árvaszúnyogok után visszamaradó bábbőrök rövid ideig felhalmozódhatnak a víz felszínén, fehéres habréteget alkotva. Az egészségre nem károsak, és pár nap alatt elbomlanak. A kifejlett árvaszúnyogok rajokba tömörülnek és az alkonyati órákban a fényre repülnek. Nem csípnek, tömeges jelenlétük azonban zavaró lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top