Szabadidő

Földön kívüli eredetű tárgyat rejtett a fáraó sírja

Az egyiptomi Tutanhamon fáraó sírját közel 100 éve fedezték fel, a sírkamrában lelt kincsek azóta is izgalomban tartják az okkultizmus iránt rajongókat. Azonban egy új kutatás most azt is kimutatta, hogy az egyik tárgy eredete túlmutat a Föld bolygón.

A szóban forgó eszköz egy, a fáraó jellegzetes szarkofágjában talált díszes tőr, amelynek behatóbb vizsgálata kimutatta, hogy pengéjét egy meteoritból nyert vasból kovácsolták.

Az aranyhüvelyes tőr különlegessége, hogy rendkívül jó állapotban találták meg. A fegyver a meteoritból származó vas mellett nagy mennyiségben tartalmaz nikkelt, illetve nyomokban kobaltot és foszfort is.

A tőr, amelynek pengéjét egy meteoritból kinyert vasból kovácsolták (Fotó: Universitá di Pisa)
A tőr, amelynek pengéjét egy meteoritból kinyert vasból kovácsolták – fotó: Universitá di Pisa

A tőr elemzését követően a kutatóknak sikerült azonosítaniuk a meteort is, amelyből származhat. A Kharga nevű űrsziklát 2000-ben találták meg a Maras Matruh nevű egyiptomi síkságon.

Az aranymarkolatos tőr végén egy kristályból faragott dísz található, a hüvelyen pedig virág- és tollminták, illetve egy sakálfej látható.

A milánói műszaki egyetem kutatócsoportja Daniela Comelli vezetésével végezte a vizsgálatot. Az eredményekről a Meteoritics and Planetary Science című szakfolyóiratban számoltak be, ahol azt írták: “Kutatások megerősíti, hogy az ókori egyiptomiak nagy becsben tartották a meteoritból származó fémet, amelyből értékes tárgyakat készítettek. A Tutanhamon sírjában talált tőr megmunkálása azonban azt is mutatja, hogy az ókori egyiptomiak rendkívül magas szinten űzték a fémmegmunkálást.”

Az egyiptológusokat mostanában egyébként az tartja lázban, hogy radaros vizsgálatok segítségével nemsokára felfedezhetnek egy rejtett kamrát is a fáraó sírjában, amely további kincseket rejthet.

További cikkek földönkívüliekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top