Szabadidő

Egész életét egy laborban élte – először lát napfényt a kutya

A laborban született. Ott is nőtt fel egy szűk kennelben, alig ennivalón. Sosem járt a szabadban, nem látta a napot se. Most az indiai kormány döntésének hála, szabadon engedték.

A könnyfakasztó fotó főszereplőjén kívül, a napokban további 155, kifejezetten laborkísérletre tenyésztett és tartott beagle kezdhetett teljesen új életet az indiai Bangalore-ban. A kutyákat egy állatkísérleteket végző cég tenyésztette kifejezetten azért, hogy a jövőben kozmetikai cikkek tesztelését végezhessék rajtuk, ám most – egy kormányrendelet értelmében – mindegyiküket szabadon kellett engedniük. 

Egész életét egy laborban élte – először lát napfényt a kutya

Ahogy az a Compassion Unlimited Plus Action elnevezésű, indiai állatvédelmi szervezet beszámolójából kiderült, a laborban 156, kettő és öt év közötti, beagle fajtájú kutyát tartottak, többségük a labor falain belül fogant és jött a világra. Az állatvédők szerint ezt bizonyítja, hogy a mentett kutyák többsége járni sem nagyon tudott, az emberektől pedig kifejezetten rettegett.

Egész életét egy laborban élte – először lát napfényt a kutya

Május 16-át követően a szóban forgó kutyusok a Compassion Unlimited Plus Action menhelyére kerültek, ahol hét önkéntes éjjel-nappal azon dolgozott, hogy a rettegő kutyákat szocializálják és kézhez szoktassák. “Az emberekkel szemben sokuk még most is nagyon tartózkodó. Mikor kiengedtük őket a laborból, voltak kutyák, akik szó szerint pánikba estek: nem tudták, mit csináljanak, az épületen kívüli világból ugyanis semmit sem ismertek.”

Egész életét egy laborban élte – először lát napfényt a kutya

A szervezet vezetője, Chinthana Gopinath elárulta, volt olyan kutya, aki a sötét sarokba húzódva keresett biztonságot, de olyan is, aki képtelen volt lábra állni, mert olyan szűk kennelben tartották, ahol még erre sem volt lehetősége. Gopinath elmondta, önkénteseivel mindent megtesz, hogy rehabilitálja a sokat szenvedett állatokat, a végső céljuk pedig az, hogy szerető gazdihoz juttassák őket. A 156 kutyából eddig 26-nak találtak gazdát, de bíznak benne, hogy hamarosan – hála a hatalmas netes érdeklődésnek – mindenkinek jut felelős és szerető gazdi. 

Olvass még több kutyás történetet az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top