Szabadidő

Nyitott szívvel

"Forduljunk egymás felé nyitott szívvel!" A tanács egyszerűnek tűnik, megvalósítani mégsem az. L. Ritók Nórával, az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével beszélgettünk, aki nemrég a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) TérTáncKoncertjének nagykövete lett.
Nyitott szívvel


Rengeteg a dolgod az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjeként, vibráló kreativitás árad abból, amit csinálsz. Miért volt fontos, hogy a BFZ projektje mellé is odaállj?

Ez a gyerekeknek óriási élmény, sokan először utaznak a fővárosba. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy ez egy szimbolikus figyelemfelhívás a hátrányos helyzetű gyerekek ügyére, tehetségére, esélytelenségére. Ebben a konfliktusokkal terhelt világban ez sokszor háttérbe szorul, pedig mindannyiunk jövőjét meghatározza, hogy a következő nemzedék milyen életesélyekkel épít jövőt magának.

A hátrányos helyzetű térségekből érkező gyerekek hónapokig készülnek rá, hogy megmutathassák magukat a Hősök terén. Segíthet ez a közös felkészülés abban, hogy jobban figyeljenek egymásra?
A hátrányos helyzetű gyerekek szociális kompetenciái alacsonyak. Bár ezt most általánosan is elmondhatjuk, szociális helyzettől függetlenül. Szolidaritás, tolerancia, együttműködési képesség, önbecsülés… mind olyan készség, ami hallatlanul fontos egy társadalomban. Minden olyan tevékenység, ami ezt fejleszti, rengeteget segít. Ha az emberek több alkotótevékenységben, közös művészeti programban vennének részt, nem lenne ennyi baj ma körülöttünk.

Neked marad erre időd a munkádon kívül is?

8 évig hegedültem és a táncot is szeretem. Igyekszem megragadni, amikor mindezt élményként élhetem meg, hogy töltekezzek belőle. Persze nem elhanyagolható a képzőművészet sem, hiszen grafikusművészként is dolgozom. Az alkotás segít feldolgozni az érzelmi terhet, amit a gyerekszegénység elleni munka jelent.

Nyitott szívvel


Mit üzensz a TérTáncKoncerten résztvevő srácoknak?

Azt, hogy nyitott szívvel forduljanak egymás felé, s minden percét örömmel éljék meg az együttlétnek, a születő csodának. Bár azt hiszem, ezt nekik nem kell elmondani. Nyitottak, örülnek mindennek. Talán inkább nekünk, felnőtteknek kellene ezt az üzenetet megfontolnunk.

A TérTáncKoncerthez itt tudtok csatlakozni!
A gyerekek felkészülését itt tudjátok támogatni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top