Szabadidő

Bogdán László: “A jóság nem egy meseszerű pillanat”

Kevés az olyan polgármester, akinek szinte mindenki issza a szavait a saját falujában. Bogdán László ilyen. Az egyik héten együtt ültet el Cserdi lakóival 25 ezer paprikapalántát, a másikon Brüsszelben reprezentál, közben pedig még arra is ráér, hogy a világ egyik legjobb zenekarának, a Budapesti Fesztiválzenekarnak (BFZ) a nagykövete legyen. Erről kérdeztük.
Bogdán László: “A jóság nem egy meseszerű pillanat


A Fesztiválzenekar TérTáncKoncertjén 500 vidéki fiatal táncol együtt június 3-án a Hősök terén. Ez nem mindennapi esemény. Cserdiben és a környékén, Bükkösdön és Bogádon is lelkesen készülnek a srácok. Rengeteg a dolgod, miért álltál a BFZ ügye mellé?

A jövőnket építjük akkor, amikor az éhes emberek szolgálatába állunk, és teszünk egymásért. A jóság nem egy meseszerű pillanat. Csak az tud adni, akinek van, és ezt a BFZ jól szem előtt tartja.

Fischer Iván karmester “toleranciaünnepnek” hívja a koncertet, ami egy több hónapos felkészülés betetőzése, igazi katarzis. Hozzátesz egy ilyen projekt ahhoz, hogy a gyerekek jobban odafigyeljenek egymásra a hétköznapokban?
Három szokás uralkodik rajtunk, amiből egyet is elég elrontani ahhoz, hogy elvegyük a lehetőséget attól, hogy jók legyünk. Én hittem, én gondoltam, nekem mondták. Nagyon sokszor ebből fakad az ítélkezési jog bátorsága. A zene és a tánc mostantól közös élmény lesz.

Képes ez a közös élmény az emberek közötti különbségek feloldására?
Nem hiszem, hanem tudom, hogy a közös élmény minden pillanata építi az embert. A zene olyan esély köztünk, amivel az elkövetkező 20 évben nagy áttörést érhetnénk el a multikulturalizmus elfogadásban.

Vannak személyes élményeid arról, milyen, amikor a művészet megmozdít egy közösséget?

Máté Péter korszakalkotó művész volt, erre ő megadta a választ: “zene nélkül mit érek én”?

Bogdán László: “A jóság nem egy meseszerű pillanat

Ez a magánéletedben is igaz rád?
Cigány pasiként furcsa lesz, de ritmusérzékzavarom van, ezért a tánchoz sosem fordulok. Zenét viszont szinte minden szabad pillanatomban hallgatok. A zene, a ritmus képes minden határt leküzdeni, és minden szakadékon átível.

A TérTáncKoncerthez itt tudtok csatlakozni.
A gyerekek felkészülését itt tudjátok támogatni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top