Szabadidő

John Travolta visszatér: “Egy egocentrikus, ripacs ember lettem”

John Travolta visszatért a tévéképernyőre, méghozzá egy nem mindennapi szerepben: O. J Simpson egykori ügyvédjét, Robert Shapirót alakítja a FOX új sorozatában. Shapiro igazi showman volt, aki imádta a hirtelen jött hírnevet, Travolta pedig lubickol a szerepben, pedig hónapokig gondolkozott, hogy elvállalja-e.
Néhány hete már áradoztam egy új amerikai sorozatról, az American Crime Storyról, amely 22 év után melegítette fel az O. J. Simpson-ügyet. Május 23-tól a magyar tévénézők is láthatják a FOX-on.

Travolta döntését nagyban befolyásolta, hogy Ryan Murphy kérte fel a szerepre, aki az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy című sorozat mellett olyan alkotásokat is jegyez, mint a Kés/alatt, az American Horror Story, a Glee vagy a Scream Queens.

Hosszú idő óta ez az első tévésorozata. Miért vállalta el?

A döntés több hónapba telt, mert tartottam tőle, hogy nagyon szenzációhajhász műsor lesz, azt pedig nem szerettem volna. De Ryan Murphy és Nina Jacobson művészi megközelítése meggyőzött, nem beszélve a forgatókönyvről, amelyben egészen megdöbbentő fordulatok vannak. Kifejezetten izgalmas megközelítése ez egy olyan pernek, amelyet egykor mind végignézhettünk a tévében, a háttérben zajló dolgokról azonban keveset tudunk.

John Travolta visszatér:

Volt, ami önt is meglepte az O. J. Simpson-üggyel kapcsolatban?

Persze, számos ilyen dolog akadt, például a Fuhrman-kazetták, amelyeket valamiért nem hallgattak meg, a bíróságra is csak egy részüket adták be, és szigorúan őrizték őket. Amit rajtuk hallhatunk, erős hatással lesz a nézőkre is.

Hogyan készült fel a szerepre? Mennyire tanulmányozta Shapiro személyiségét, viselkedését?

Sokat foglalkoztam a karakterrel, több könyvet is elolvastam róla, megnéztem régi felvételeket. Shapirónak jellegzetes a beszédstílusa, a gesztusai, a hanghordozása, ami egyrészről jó, ugyanakkor kihívás is, hiszen hitelesen kell tudni megformálni ezt a karaktert. Eléggé egocentrikus ember volt, szeretett szerepelni. Izgalmas ezt az oldalát is bemutatni. Szerintem sok hasonló embert is ismerünk. Rengeteg ügyvéd korábban színésznek készült. Gyakran lehet hallani tőlük, hogy az egyetemen, mondjuk a Yale-en színészek akartak lenni, de aztán inkább ügyvédnek szegődtek. Egyébként ez a teátrális előadásmódja volt az egyik erőssége.

John Travolta visszatér:

Rengetegen néznek fel önre színészként. Gyermekkorában ön kiket bálványozott?

Többen is voltak. James Cagney-t imádtam, és nagyon kedveltem Paul Newmant és Marlon Brandót is.

És a nők közül?

Liz Taylort, Marily Monroe-t, Kate Hepburnt. Fiatalkoromban tetszett Fellini Országúton című filmje – Giulietta Masina szívszorító volt. Volt benne valami hihetetlen sebezhetőség, amit imádtam. Sophia Loren, mert úgy éreztem, hogy rengeteg fontos tulajdonság találkozik benne. Szerintem benne és Liz Taylorban minden megvolt. Hihetetlen szexuális kisugárzás, és a tehetség is, ami kiváló színészekké tette őket. Csak gondoljunk Liz alakítására a Macska a forró bádogtetőn vagy a Nem félünk a farkastól című filmben, és mindez visszaköszön. Fantasztikus színész és igazi szexszimbólum.

Ma már egészen mások a példaképek. Például a Kardashian család, akik ebben a sorozatban is fontos szerepet kapnak. Mit gondol, velük a fiatalabb nézőközönséget is meg tudták szólítani?

Szerintem a sorozat amúgy is elég fiatalos: a felépítése, vonalvezetése van annyira izgalmas, hogy lekösse az ifjabb generációt, a témája viszont az idősebbeket is érdekli, szóval véleményem szerint sokszínű a közönségünk. Ez a per egykor felbolygatta Amerikát, teljesen megosztotta a nemzetet, és most olyan módon mutatjuk be mindezt, ahogy eddig még nem. Nem kell ahhoz sorozatrajongónak lenni, hogy az embert a képernyőhöz szögezze.

Az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy sorozat május 23-tól hétfőnként 21 órakor látható a FOX csatornán.

Olvass még John Travoltáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top