Szabadidő

Még ma is milliók rajonganak a magyar találmányért – 42 éves a Rubik-kocka

Egyszerű, mégis rendkívül összetett: feltalálója szerint ezért imádjuk a Rubik-kockát. Immár több mint négy évtizede.

Amikor 1975. január 30-án beadta igényét találmánya szabadalmaztatására, ifjabb Rubik Ernő még nem tudta, mekkora őrületet indít útjára. Pedig így történt. A feltaláló által életre hívott, térbeli logikai játékra, az akkor még csak “bűvös kockaként” emlegetett Rubik-kockára egy szemvillanás alatt rákattantak az emberek. 

Annyira, hogy a szabadalmaztatását követő években Magyarországon egymilliónál is több kockát adtak el. Ez azt jelenti, hogy a 80-as évek közepére minden tizedik magyarnak volt otthon ilyen játéka. Közben, ezzel egy időben megindult a külföldi forgalmazás is a Toy játékcégen keresztül. A Rubik-kocka ezzel leigázta az egész világot, és hamarosan az egyik legsikeresebb magyar találmánnyá avanzsált.  

Még ma is milliók rajonganak a magyar találmányért – 42 éves a Rubik-kocka

Miután a kocka világhírű lett, Rubik Ernő elárulta, szerinte találmánya épp az ellentmondásosságának köszönheti sikerét. “Egyszerre található meg benne az egyszerűség és az összetettség, így a kocka révén egyszerre teremthetünk kapcsolatot a renddel és a káosszal.”

A kocka iránti lelkesedés az utóbbi években sem lankadt. Túl azon, hogy ma már a popkultúra szerves része, hogy kiállítások, bemutatók állandó darabja, időről időre versenyek főszereplője is: az első Rubik-kocka-világbajnokságot 1982. június 5-én rendezték meg, 2003-ig évente, 2003-tól pedig kétévente.

Egy magyar fiú fél perc alatt kirakta vakon

A Rubik-kocka kirakása – egy kis gyakorlás után – a feltalálónak 1 percet vett igénybe. Vannak azonban olyanok is, akik a 60 másodperc töredéke alatt is kirakják a kockát. 2007 májusában a francia Thibaut volt az első, aki egy nyílt versenyen áttörte a 10 másodperces korlátot és rakta ki a kockát 9,86 másodperc alatt. A vakon kirakási rekordot egy magyar versenyző, Endrey Marcell tartja, aki a kocka állásának memorizálásával együtt 27,65 másodperc alatt fejezte be a játék kirakását. 

 

Olvass még többet a Rubik-kockáról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top