Szabadidő

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő

Bármennyire is hihetetlen, II. Erzsébet nem született királynőnek, de még trónörökösnek sem. Mégis ő az a nő, aki immáron a világ leghosszabb ideje hatalmon lévő uralkodója. Április 21-én ünnepli 90. születésnapját.
Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő

A szerelem miatt lett trónörökös

1926. április 21-én délután kettő óra negyven perckor elkezdődött egy legendás élet. II. Erzsébet királynő Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven született Londonban, és magyar felmenőkkel is rendelkezik. Mivel kiskorában nem tudta kimondani a saját nevét, ezért sokáig csak Lilibetnek hívta őt a környezete. Hercegnőként húgával, Margarettel együtt otthon tanult, elsősorban történelemre, jogra, irodalomra, angol nyelvre, franciára és vallástörténetre oktatták. A sportokban is remekelt, úszásban már 13 évesen londoni bajnokságot nyert. Gyermekkorában imádta az állatokat, ez a jó szokása máig megmaradt. II. Erzsébet különösen a lovakat és a kutyákat szereti, élete során számos kutyát tartott, jelenleg négy kis kedvence van, mind corgi.

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő
1927 körül

Akkoriban még szó sem volt arról, hogy egyszer királynő lesz, hiszen a trónörökös nem az ő édesapja, Albert György, hanem a nagybátyja volt. Nagyapja halála után valóban megkoronázták apja bátyját VIII. Eduárdként, de ő alig 11 hónap elteltével lemondott a trónról. Hogy miért tesz valaki ilyet? Mi másért, mint a szerelemért? Eduárd ugyanis beleszeretett egy elvált, amerikai nőbe, Mrs. Simpsonba, akit rangbeli különbség miatt királyként nem vehetett volna feleségül. Igazi mesebeli szerelmi történet volt ez, ahol a király lemondott a trónról azért, hogy az imádott nővel élhessen. Így lépett trónra Erzsébet apja, VI. György néven, és így a kis Lilibetből elsőszülött gyermekként 11 éves korára trónörökös lett.

Ő a világ leghosszabban hatalmon lévő női uralkodója

Trónörökösként rögtön elkezdett beletanulni, mit is kell tennie egy leendő királynőnek, ezért már tizenévesen elkísérte édesapját az utazásaira, a megbeszéléseire, és 14 évesen már rádióbeszédet tartott. Első nyilvános megszólalásában, 1940-ben a II. világháború gyermekeit bátorította, akiket evakuálni kellett a londoni bombatámadásokkor. Még csak 18 éves volt, amikor kinevezték állami tanácsosnak, és néhány államfői feladatot is megkapott. A korán jött rengeteg hivatalos teendő közepette azért a szerelemre is maradt ideje, hiszen már 13 évesen eldöntötte, hogy a görög Fülöp herceg lesz a férje, és így is lett. 1947. november 20-án házasodtak össze, és idén már a 69. évfordulójukat ünnepelhetik. Négy gyermekük született: Károly, Anna, András és Eduárd. Férje és ő harmad-unokatestvérek, mindketten az egykori Viktória királynő leszármazottai.

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő
Margit, Erzsébet és szüleik 1946-ban

Egy családi nyaraláson érte a hír, hogy apja meghalt. Azonnal hazautazott az akkor már kétgyermekes családanya. 1952. február 6. óta uralkodója Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak, emellett pedig az anglikán egyház feje. A leghosszabb ideje, 64 éve uralkodó királynő a birodalomban, lekörözve ükanyját, Viktória királynőt, aki így a második helyre szorult a listán. Ezzel pedig nemcsak a birodalomban, hanem a világon legtovább trónon lévő női uralkodó is egyben.

Összeütközött benne a királynő és az anya

II. Erzsébet mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csak bálványként tekintsenek rá, hanem az emberek közelében legyen. Ezért megnyitotta a Buckingham-palotát a nyilvánosság előtt, ahol a királyi gyűjteményt láthatják az érdeklődők. Más különleges újítást is hozott: kiment a nép közé. Városi sétái alkalmával lehetősége volt találkozni az emberekkel, beszélgetni velük, emberivé tenni a király-nép kapcsolatot. A királyi család tagjaira, életükre egyre kíváncsibbak lettek az emberek, ezért 1969-ben már film is készült róluk, amelyet több tízmillióan láttak már világszerte. Egy, a brit fiatalokkal készített néhány évvel ezelőtti felmérésben úgy nyilatkozott a megkérdezettek 80 százaléka, hogy köztársaság helyett mindig alkotmányos monarchiában szeretne élni. Ez pedig elsődlegesen II. Erzsébetnek köszönhető.

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet és fia, András 1973-ban

Királynőnek lenni azonban nem könnyű dolog. 1982-ben összeütközött benne a királyné és az anya. A fegyveres erők parancsnokaként a Falkland-szigeteki harcokra vezényelte a brit csapatokat, de közben úgy aggódott, ahogyan minden anya, akinek a fia részt vett a csatákban. András herceg ugyanis pilótaként vett részt a háborúban. Nagyon örült, amikor fia épségben visszatért a harcmezőről, mivel saját bevallása szerint ő az egyetlen, aki be tudja programozni a videóját.

Idegen férfival az ágya szélén ébredt

A királynő élete során többször került meleg helyzetbe, de soha nem ijedt meg, az arca szinte mindig rezzenéstelen maradt. Ilyen eset volt, amikor egy nyilvános megjelenésén hatszor lőtt a közelben valaki, de az sem volt semmi, amikor az egyik reggelen arra ébredt, hogy egy vadidegen ember ül az ágya szélén. A Michael Fagan nevű férfi valahogyan bejutott a palotába, és eljutott a királynő hálószobájáig. Az uralkodó pánikba esés helyett kedélyesen elcsevegett az ismeretlennel, megbeszélték, kinek hány unokája van, majd egy óvatlan pillanatban meg tudta nyomni a riasztó gombját, amellyel értesítette az őröket.

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő

A királynő is fizetésből él

Bár a királynő fő rezidenciái, a koronaékszerek és a műtárgyak alapítványi tulajdonban vannak, II. Erzsébetnek személyes tulajdonában is állnak kastélyok és birtokok. Azonban ezek felett sem rendelkezhet szabadon, az ezekből származó jövedelmét be kell szolgáltatnia a brit központi költségvetésnek. Ha hisszük, ha nem, ő is fizetésből él. 38 millió font fizetést kap évente, de egyes információk szerint az évtizedes fényűző életmód alaposan megdézsmálta a királynő vagyonát. Főleg arra költött sokat az elmúlt években, hogy a királyi család bizonyos botrányos ügyeit eltussolja.

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő

Persze az is különösen sokba került az idők során, hogy az etikett szerint a királynő egy ruhát csak egyszer viselhet. Az utóbbi években ezt a hagyományt megváltoztatták, így az öltözködésen is sokat spórolhat most az uralkodó. A királynő pénzügyeivel egyébként senki nincs tökéletesen tisztában, egyetlen embert kivéve. Azt gondolhatnánk, hogy ez az ember mondjuk a férje, de tévedés, ő a könyvelője. Ő az, aki fontra pontosan ismeri a királynő anyagi helyzetét, rajta kívül senki nem tudja, mennyi pénze is van az uralkodónak, és mire mennyit költ. II. Erzsébetnek van egyébként a világon a legnagyobb és legdrágább ékszergyűjteménye, ennek ellenére soha nem húz gyűrűt a jobb kezére, mivel túl sokszor kell kezet fognia más emberekkel.

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő

Azt alkalmazza, aki belefér az uniformisba

A királyi családnál szolgáló 1200 fős személyzet szeret II. Erzsébetnek dolgozni, bár állítólag a fizetésük nem veri az egeket. Az ott dolgozóknak van egy nem hivatalos listájuk is arról, mely családtaggal szeretnek a legjobban együtt dolgozni. A királynő tiszteletből nem szerepel a listán, de rögtön az első helyen szerepel a népszerűségi listán férje, Fülöp herceg, aki állítólag nagyon lojális a személyzettel. Nagyon szerették még a néhai Margaret hercegnőt is, viszont nem igazán rajonganak Eduárd hercegért, akire még csak rá sem nézhet a sofőrje. Vannak olyan munkakörök is a királynő körül, amelyek furcsának tűnhetnek, és valljuk be, azok is. Külön embere van például arra, hogy autói lökhárítóit javítsa. Nem mindenki kerülhet azonban ilyen munkakörökbe, ennek feltétele ugyanis, hogy 170 cm-es magas és átlagos testalkatú legyen az ember. Ez azért fontos, hogy ne kelljen külön méretben uniformist csináltatni, amely egyébként darabonként 2000 fontba kerülne. Mivel így itt az ember nem engedheti el magát, talán ez a legjobb diétás módszer a világon.

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő

Erzsébet férje és három fia társaságában 1975-ben

Titkos jelbeszéde van

A királynő különös jelzésekkel kommunikál az udvarhölgyével, ha nyilvános helyen vannak, mondjuk egy fogadáson. Ha a királynő például a bal kezében tartja a táskáját, akkor azt jelzi, hogy jól érzi magát. Ha viszont a jobb kezébe veszi a retiküljét, azzal azt mondja, hogy új beszélgetőpartnert szeretne, vagy inkább már menne. Táskájában egyébként többek között pótharisnya, szemüveg, sminkkészlet és egy pakli kártya van, hogy ne unatkozzon, ha esetleg hosszabb útra indul. A smink amúgy is különös szerepet játszik az életében, ő az egyetlen uralkodó, aki nyilvánosan is sminkeli magát. Ha úgy érzi ugyanis, hogy sminkje kissé elkopott a nap során, bárhol és bármikor képes előkapni a rúzsát, hogy tökéletes maradjon az arca.

Aki a szerelem által lett uralkodó – 90 éves II. Erzsébet királynő

Mindig örök gyerek marad

Bár a királynői teendőkkel és protokollal nem igazán egyszerű természetesnek maradni, II. Erzsébet azért megoldja, igazi humorral éli az életét. Minden reggel nyolc órakor ébred, dudaszóra, aztán minden délelőttjét egy gin-tonikkal kezdi. Imád enni, nagy gourmet. Imádja a szappanoperákat és a katonai indulókat, a keresztrejtvényt és a fotóalbumokat.

Bár a II. világháborúban még fiatal lány volt, teherautó-sofőrként maga is ott járt a harctéren, sőt megtanult autót is szerelni. A mai napig szeret vezetni, ő az egyetlen a világon, aki jogosítvány és rendszám nélkül legálisan kimerészkedhet az utakra. A királynőnek egyetlen személyes irata sincs, ő az egyetlen a világon, aki hivatalosan és engedélyezetten nem rendelkezik személyigazolvánnyal. Bár II. Erzsébet április 21-én ünnepli 90. születésnapját, a hivatalos ünnepséget mindig június második szombatján tartják, mert olyankor sokkal nagyobb az esély, hogy az eseményt nem mossa el az eső.

 

A brit uralkodó 90. születésnapja alkalmából ma az NLCafén II. Erzsébet napot tartunk. A királynő fotóival illusztráljuk cikkeink többségét, így tisztelgünk II. Erzsébet előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top