Szabadidő

A világ legjobb munkája: folyamatos ivás és bulizás

Bár eredetileg egyfajta klubként indult, hamarosan hivatalos cári parancsra vedeltek és mulatoztak a fiatal orosz nemesek a 18. század hajnalán.

Az Állandóan tréfálkozó, folyamatosan vedelő bolondok zsinata nevű szervezetet Nagy Péter cár hozta létre 1692-ben. A csoport tagjai főként a hírhedt cár legközelebbi barátai közül kerültek ki, tevékenységük pedig főleg italozásból és bulizásból állt.

A világ legjobb munkája: folyamatos ivás és bulizás

A leendő Péter cárnak már fiatalon rengeteg barátja és követője akadt, de a legközelebbi bizalmasainak főleg gyerekkori barátait tekintette. A baráti társaság rendszeresen járta az orosz vidéket, és sokszor egyszerűen bekéredzkedtek a környékbeli nemesekhez, akiktől ételt és szállást kértek. A csoportosulás mérete jelentősen ingadozott, a korabeli beszámolók szerint nyolcvan és kétszáz közötti tagot számlált.

A világ legjobb munkája: folyamatos ivás és bulizás

Idővel Moszkvában is megvetették a lábukat, és számos estélyt rendeztek Nagy Péter közeli barátja, Franz Lefort birtokán. Lefortnak azonban idővel kimerültek az anyagi lehetőségei és már nem tudta finanszírozni a féktelen mulatozásokat, Nagy Péter ezért anyagi segítséget nyújtott hű bizalmasának: óriási vacsoratermet építtetett a birtokához, ahol elfért a mulatságokra érkező közönség. Később, amikor már ezt a létesítményt is kinőtték, egy palotát adományozott Lefortnak, amelyben 1500 fő befogadására alkalmas bálterem is helyet kapott. A későbbiekben a társaság egyfajta klubhelyiségként használta a báltermet akkor is, ha a cár vagy Lefort városon kívül tartózkodott.

A világ legjobb munkája: folyamatos ivás és bulizás

A társaság és a féktelen mulatozások egyre szervezettebbé váltak: Nagy Péter több tagnak is különféle vicces címet adományozott, a tagok ezután ezeken a neveken szólították egymást. Egy Ivan Buturlin nevű bojárt például egyszerűen csak a lengyel királyként emlegették, mert ő személyesítette meg az ellenséget a fiatalok hadi játékain. A felső tízezerhez tartozó fiatalok saját egyházat is alapítottak, persze csak viccből, mindenesetre tagjaik közül kerültek ki a bíborosok, püspökök és diakónusok is. Saját rituáléik is voltak, amelyek jellemzően jelentős alkoholfogyasztással is jártak. Idővel a cár kormányának szinte minden tagja – sőt még egyházi személyek is – bekerült ebbe az elit körbe.

A világ legjobb munkája: folyamatos ivás és bulizás

Az uralkodónak idővel sikerült az orosz ortodox egyház képviselőit is felbosszantania, amikor nem vett részt egy hivatalos vallási ünnepen, helyette saját “egyházának” tagjaival ülte meg a jeles alkalmat, természetesen italozással, lakomával és orgiával. A szerveződés saját pápa-herceget is kinevezett, Nyikita Zotov személyében. Nagy Péter még arra is ügyelt, hogy a beiktatási ünnepet szándékosan akkor rendezzék, amikor az ütközik a hagyományos egyházi ünneppel.

További cikkek a történelemről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top