Szabadidő

Kismenők-kritika: A cukiskodás még mindig maga alá gyűri az értéket

Mostantól senki ne háborogjon kommentben, ha azt írom egy cikkben, hogy "cukiságbomba", mert a TV2 új műsorában, a Kismenőkben a pontozó anyukák, apukák, nagyszülők bizonyították be, hogy a cukiskodás sokkal fontosabb számukra, mint a kultúra. A műsor egyébként friss, új, csak ne lenne ilyen hosszú. Kritika.

Elég, ha egy műsor cuki? 

Szombaton elstartolt a TV2 új tehetséggondozó műsora, a Kismenők. A műsorvezetők, Ördög Nóra és Tilla nemcsak levezénylik az adást, de ők a csapatkapitányok is. Vagyis az előválogatón kiválasztott gyerekek kettesével küzdenek meg a továbbjutásért, pontoz a négytagú zsűri, és a közönség négy tábora (anyukák, apukák, nagyszülők és gyerekek). Aki több pontot ér el, az már mehet is tovább az élő adásba. A kieső pedig kap százezer forintot és egy tárgynyereményt, amit korábban megnevezett. Így azért mégsem olyan keserű a búcsú, de Az ének iskolájával ellentétben itt nem is mehet tovább mindig mindenki. Néha eltörik hát a mécses.

A Kismenőkben nagyrészt új zsűrit is kaptunk. Hajós András már a sokadik TV2-s műsorban ítészkedik, de új arca a műsornak Ábel Anita, a balett-táncos Apáti Bence és a megannyi TV2-s show-műsorban énektanárként dolgozó Lajtai Kati énekesnő. Rögtön az első adásban bedobják az “Ábel Anita volt az első szupercuki gyerekszínészünk” bombát. Mire Anita visszapoénkodik egy “kicsit savanyú, kicsit kövér, de a miénk”  riposzttal. A műsor folyamán egyébként érezhetően Hajós és Ábel dobálja a poénokat, Apáti ájuldozik a tehetségektől, és megfogalmaz egy-két szakmai kritikát, Lajtai Kati pedig meghatódik minden cukiskodáson.

Kismenők kritika: A cukiskodás még mindig maga alá gyűri az értéket

Nézd meg, hogyan vajazza meg a zsemlét Ördög Nóra!

A válogatóból pörgős, rövid kisfilmeket látunk. Nincsenek “bénázások”, nincsenek kínos pillanatok. De azt nem értem, hogy miért kell erőltetni az “elbújunk, és meglepjük a továbbjutót” részeket. Csak én érzem magam kellemetlenül attól, hogy Ördög Nóra fullsminkben, nagy kalapban egy német Bild újsággal álcázza magát a Városligetben? Vagy attól, hogy kétszer is bevágják, ahogy vajas zsemlét ken a sulibüfében?

Ördög Nóra két versenyzőjével indul a műsor. Jön a hajlékony lány Timi és a cinkotai, 8 éves, cuki táncoslány, aki szeretne Ördög Nóra csapatában maradni, mert “ő szép, kedves és magas”. Ájuldoznak is a nagymamák a lelátón, de ez kevés ahhoz, hogy a gumilányt kiüsse a nyeregből. Tánc után ének kategóriában versenyeznek ketten, újra Ördög Nóra csapatában. Megérkeztek a nagymamák abszolút kedvencei, a Fodor testvérek, akik tényleg überaranyosak, de meggyőződésem, hogy a fiú modorossága miatt mehettek haza a vigaszajándékkal, aminek limuzinos kocsikázást kértek. Továbbjutott viszont a “bolondozó” énekes, Szofi, aki sokkal természetesebb volt, de ha még egyszer egy tehetségkutatóban meghallom, hogy valaki Amy Winehouse-t énekel, kivágom a tévét az ablakon.

Kismenők kritika: A cukiskodás még mindig maga alá gyűri az értéket

Évike már sztár akar lenni

Az egyéb kategóriában Tilla csapatából érkezik a két következő versenyző. A “minden csudijó” színésznő Réka, és a sztár akarok lenni ötéves táncos Évike, akinek érezhetően túl sok tévét engednek nézni otthon anyuék, mert ismeri a fél zsűrit. Kicsit olyan érzésem van, mintha egy cuki YouTube videóban szereplő kislány versenyezne egy önmagát kereső, kreatív lánnyal. Ez esetben alulmaradt a cuki Évike, aki pink elektromos autóval kocsikázhat haza a Róna utcából. Ördög Nóra hangszeres versenyzői jönnek. Itt szakadt meg a szívem, mert az egykori otthonomból érkező ózdi Tempó együttes elvérzett a sepsiszentgyörgyi gitáros sráccal szemben. Viszont ők voltak az elsők, akik valóban hasznos nyereményt, egy különleges hangszert kértek vigaszajándéknak.

#TEHETSÉG

Ördög Nóra versenyzői folytatják a műsort, a pajzán népmeséket és a pizzát kedvelő kerekesszékes mesemondó srác csapott össze a tizenhat éves Benivel, aki a társadalmat foglalkoztató problémákról szeret verseket mondani slam poetry műfajban. Én pedig örülök, mint majom a farkának, hogy főműsoridőben végre egy ilyen produkció is elfér, és ezért dicséretet érdemel a Kismenők. De hiába igazi forradalmár a zsűri szerint Beni, aki egy rétegműfajjal áll ki a tévében, a nagymamák és az apukák a stúdióban még nem értik, amit láttak, és lepontozzák. És itt van a műsor egyik gyenge pontja. Mert ami új, trendi, feltörekvő, réteg, és a kedves nézők nem értik, az alulmarad a cukiskodással szemben. Pedig ezt a tehetséget kellene gondozni és felkarolni, hogy egy klasszikust idézzek a TV2 fénykorából: HOL VAN A FÜLETEK AZ ÍZLÉSETEK?

Kismenők kritika: A cukiskodás még mindig maga alá gyűri az értéket

És ez így megy egész este, jönnek még táncosok, brékesek és Horváth Csenge, Fésűs Nelly lánya is színpadra lép.

A Kismenők az a műsor, amit tök szívesen megnéznék akár a 10 éves unokahúgommal együtt  mert a gyerekek tényleg gyerekek, nincsenek megcsinált frizurák, agyonsminkelt lányok és korhatáros cifra káromkodás , de attól félek, hogy együtt fordulnánk le a kanapéról a majd’ háromórás műsor sokadik reklámszünetében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top