Szabadidő

Viktória királynő – Titkos viszonya volt egy indiai szolgával?

Nyilvánosságra kerültek egy, a windsori kastélyban szolgáló indiai férfi naplói, melyből úgy tűnik, hogy a szolga és Viktória királynő között több volt, mint barátság...

Viktória királynő volt az erkölcs, a szexuális visszafogottság, a prüdéria mintaképe, a föld negyede fölött uralkodott, birodalmában soha nem nyugodott le a nap. Imádott férjének, Albert hercegnek kilenc gyereket szült, annak halála után pedig sohasem vetette le a feketét. Gyermekei koronás főkkel házasodtak, így a 19. század vége felé Európa nagymamájának is hívták.

Viktória királynő – Titkos viszonya volt egy indiai szolgával?

A fiatal királynő 1840 körül

Csakhogy Viktória a valóságban más volt. Imádta a szexet (egészen egy későbbi betegségéig), a jó ételeket, italokat, szeretett nevetni, és úgy irányította a bulvársajtót, hogy még az igen manipulatív Diana walesi hercegné is gyenge kezdő volt hozzá képest. Viktória például özvegysége idején kiadta a naplóját, ami sohasem látott mennyiségben fogyott el. Skóciai tartózkodásáról írt, na meg John Brownról, kedvenc skót inasáról, akivel gyengéd kapcsolatot ápolt. De soha nem lépték át a határokat. S hogy miért nem? A magyarázatot nemrég találták meg rá, mégpedig Viktória egykori nőgyógyászának leszármazottai, egy padláson. A doktor naplójában lévő részletes leírás szerint a királynőnek a kilenc terhessége miatt méhsüllyedése volt, ami miatt borzalmas fájdalommal járt volna a szexuális kapcsolat.

Brown halála után a hatvanas évei végén járó Viktória életében feltűnt még egy férfi, aki még a skót inasnál is közelebbi kapcsolatba került az akkor már India császárnője címet is viselő uralkodónővel.

Viktória királynő – Titkos viszonya volt egy indiai szolgával?
John Brown, a királynő, annak lánya és férje

A történet 1887-ben kezdődött, amikor Viktória uralkodásának 50. évfordulóját ünnepelték. A királynő ragaszkodott hozzá, hogy az ünnepségre az országba érkező indiai hercegeket indiai pincérek szolgálják ki, így érkezett Londonba a 24 éves, magas, karcsú, elegáns Abdul Karim. A fiatal férfi igen rövid idő alatt bámulatos karriert futott be. A férfi urdura oktatta a királynőt, és bevezette a királyi szakácsokat a curry készítésének rejtelmeibe. Szinte mindenhova követte Viktóriát, európai körútjain miniszterekkel és királyokkal találkozott, és a gyakori együttlétek ellenére a királynő naponta több levelet küldött neki. “Nagyon kedvelem őt. Annyira jó, kedves és megértő. Igazi vigasz nekem” – mondta 1888 novemberében Viktória a menyének, Connaught hercegnőjének.

Előkerült Abdul Karim naplója is

Kettejük kapcsolata komoly felzúdulást váltott ki a királyi udvarban, s az egyik legnagyobb botránynak számított a királynő 64 éves uralkodása alatt. A Viktóriát követő fiát, VII. Edvárdot például annyira felháborította az eset, hogy elrendelte az anyjával és az indiai férfival kapcsolatos összes levél és fotó megsemmisítését. Nemrégiben azonban Karim leszármazottjai megtalálták a férfi naplóját, mely igen részletes bepillantást enged a királynő és a szolga meghitt, különös viszonyába. Első találkozásukról így ír a férfi: “Dr. Tylert és engem arra kértek, hogy az ebédlő mellett álljunk, s ott várjunk Őfelségére. A Királynő közeledésének hírére kicsit ideges lettem; őt a Királyi Felség, Connaught hercege és Beatrice hercegnő kísérte (az uralkodó két gyermeke – a szerk.). Dr. Tyler térdre ereszkedve tisztelgett előttük, én ugyanezt keleti módon tettem meg. Egy amulettet tartottam a markomban, amelyet a Királynő indiai szokás szerint megérintett. Utána dr. Tylerrel váltott néhány szót – így ért véget az első beszélgetésem India Császárnőjével.”

Viktória királynő – Titkos viszonya volt egy indiai szolgával?
Viktória és férje, Albert herceg

Két nappal később Tyler táviratot kapott a királynőtől, amelyben Viktória a Buckingham-palotába hívja őket. Az uralkodó a következő sorokat vetette papírra a Karimról és egy másik indiai szolgáról egy magánlevélben: “Az egyik Mohammed Buksh, sötét bőrű, mosolygós férfi… a másik sokkal fiatalabb nála, Abdul Karimnak hívják, neki sokkal világosabb a bőre, magas, arckifejezése komolyságra vall. Apja Agrában praktizál. Mindketten megcsókolták a lábamat.”

A királynő fáradt volt a lépcsőzéshez, a szolga ölbe kapta, s úgy vitte úrnőjét

Viktóriára nagy hatással volt a férfi, aki pincérből hamar a királynő bizalmasává lépett elő, és ezzel számos pletykára, találgatásra adott okot. Borzolta a kedélyeket az is, hogy Karim indiai és mohamedán, miközben Viktória az anglikán egyház feje volt. Mindeközben a férfi elégedetlen volt helyzetével, mivel túl megalázónak találta a felszolgálást, naplójában pedig többször hangot adott kínzó honvágyának. Viktória emiatt hivatalosan is munshivá (tanár) nevezte ki a férfit, majd ő lett a királynő indiai papja is. “Ez egy felejthetetlen nap volt, köszönöm Istennek, hosszú életet és boldogságot kívánok Őfelségének” – írta Karim e napon. A királynő még azt is megengedte, hogy a férfi magával hozza Indiából a feleségét. Viktória királynő skóciai rezidenciáján, Balmoralban egy kis házat is építettet számukra. A királynő sokszor kérte ki vallásügyekben Karim tanácsát, aki egyszer lovagi címet is kért az uralkodótól, ezt a kérést azonban Viktória figyelmen kívül hagyta, minden bizonnyal tudta, mi lenne az udvar és a nép reakciója. A királyi udvar legnagyobb felháborodását az váltotta ki, amikor kiderült: 1889-ben a királynő és szolgája a skóciai Glassalt Shielben egy éjszakát együtt töltött. Karim naplójából az is kitűnik, hogy ha a királynő fáradt volt a lépcsőzéshez, a szolga ölbe kapta, s úgy vitte úrnőjét. Leülhetett az asztalához, egy hintóban utazhatott vele, csupa olyant tehetett, amit csak a királyi család tagjainak volt szabad.

Viktória királynő – Titkos viszonya volt egy indiai szolgával?

A bizalmas viszonyukról szóló pletykákat csak erősítette, hogy Karim volt az egyetlen, aki rá mert szólni Viktóriára, aki élvezte, hogy valaki utasította. Ötvenévnyi hajbókolás után nem csoda, hogy a királynő számára ez újdonságot jelentett. Továbbá mindig férfiak irányították: a miniszterelnökök, a férje, John Brown, és idős korára is szüksége volt valakire, akire támaszkodhat, aki olykor dönt helyette.

Az indiai férfit már a királynő halálának napján száműzték az udvarból

Karim feljegyzéseiből azonban az is kiderül, hogy nem volt köztük intim kapcsolat, Viktória fent említett méhsüllyedése, na meg hát idős kora miatt nem is lehetett, nem csattant el egy csók sem, de az tény, hogy a királynő nagyon ragaszkodott és talán vonzódott is a nálánál több mint negyven évvel fiatalabb férfihoz.

Viktória királynő 1901 januárjában hunyt el. A saját kérésére személyi orvosa és az öltöztetőnője egy sor emléktárgyat helyeztek a koporsójába családjától, barátaitól és alkalmazottaitól. Férje, Albert herceg egyik háziköntösét is mellé helyezték a férfi egy gipszből készült tenyérlenyomatával együtt. John Brown egy hajtincse és a róla készült fénykép a királynő bal kezébe került, egy gondosan elhelyezett virágcsokorral rejtve. Ékszerek sorát helyezték rá, beleértve John Brown anyjának jegygyűrűjét, amit a férfi 1883-ban ajándékozott neki. Karimtól azonban semmi, a férfit már a királynő halálának napján száműzték az udvarból arra kényszerítve, hogy adja át emléktárgyait, leveleit, naplóját. Ez utóbbit Karim nem tette meg, valahogy kicsempészhette az udvarból. Visszatért Indiába, a naplója pedig évtizedek múlva nyílt csak ki újra, talán hogy sokkal emberibbé tegye a tiszta erkölcs példaképévé emelt Viktóriát.

Forrás:

Múlt-kor
The Thelegraph
The Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top