Szabadidő

Az Apple ma bejelentheti a legolcsóbb iPhone okostelefont

Az Apple jellemzően ősszel szokta előhúzni az aduászokat, vagyis az év második felére tartogatják a legnagyobb durranásokat. Ennek ellenére ma is érdemes lesz nézni a cupertinói bejelentést, ugyanis ma kiderülhet, mennyi igaz a hónapok óta keringő Apple-pletykákból.

Formabontó módon a prémium mellett a középkategóriát célozta meg az Apple a fém-üveg eleganciától elrugaszkodott, műanyag házas 5C készülékkel, amelyet még 2013 szeptemberében mutattak be.

A mai bejelentést megelőzően rengeteget találgatták, hogy vajon készül-e újabb “olcsótelefon”, amennyiben a más márkák felső kategóriás készülékeivel egy klubban versenyző műanyagosított iPhone annak tekinthető. A betűjelet egyelőre nem tudni, az iPhone 6C-től kezdve az 5SE, a 6E, illetve az iPhone SE változatokig minden előkerült már.

Az iPhone SE egyik látványterve (Fotó: Tumblr)
Az iPhone SE egyik látványterve (Fotó: Tumblr)

Annyi tűnik egyelőre biztosnak, hogy a 6-os sorszámú, a korábbiaknál nagyobb méretben kapható telefonok után most ismét egy kisebb verziót mutatnak majd be, ez várhatóan az 5S modell felújított változata lehet. Ez annyit jelent, hogy a kijelzője 4 inch lesz, szemben a “sima” hatos változat 4,7 inches, illetve a 6S Plus 5,5 inches képernyőjével.

Ami a dizájnt illeti, úgy tűnik, a legtöbb elemet átveszik majd az 5S változatból, a “motorháztető alatt” azonban a 6S processzora, az A9 dolgozik majd, a készülék várhatóan képes lesz majd 4K felbontású videók, illetve 12 megapixeles fotók készítésére is.

Ez lehet a legolcsóbb iPhone?

Az előzetes híresztelések szerint az egyelőre ismeretlen betűjelű “olcsótelefon” az 5S induló árával megegyező összegért lesz kapható. Ez azt jelenti, hogy a magyar felhasználóknak 130-160 ezer forint közötti összeget kell letennie a kártyafüggetlen változatért.

A legutóbbi nagy bejelentések sorában érkezett az Apple táblagépének, az iPhone-nak az óriás méretű (12,9 inch) Pro változata, a hírek szerint ebből is készülhet egy kisebb változat, amelynek 9,7 inches átmérője megegyezik a “sima” iPadekével, azzal a különbséggel, hogy processzora, hangszórója és memóriája is jóval izmosabb.

Várható, hogy újabb kiegészítők érkeznek a cupertinói cég okosórájához, az Apple Watchhoz is, azonban itt feltehetően nem kell nagy izgalmakra számítani: a szaksajtó értesülései szerint legfeljebb csak új szíjakat mutatnak be.

Apple–FBI: hogyan tovább?

Valószínűtlennek tűnik, hogy ezen felül bármilyen nagyobb izgalmat kiváltó bejelentésre sor kerüljön, főleg mivel az Apple operációs rendszerének következő “nagy” bejelentése, a 10-es verziószámú iOS csak a júniusi WWDC konferencián esedékes. Most a 9.3-as verzióról ránthatják le a leplet.

Várható még egy új Mac Pro számítógép bemutatása is, azonban ami miatt még érdemes lehet majd figyelni a bejelentést, az nem ez lesz, hanem az Apple és az FBI jogi huzavonája, miután a  cupertinói cég nem működött együtt a szövetségi nyomozókkal a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jának a feltörésében, a személyiségi és adatvédelmi jogokra hivatkozva.

Az Apple bejelentését élőben lehet majd követni az interneten, kaliforniai idő szerint délelőtt 10 órakor, magyar idő szerint délután 5-től.

További cikkek az Apple készülékeiről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top