Szabadidő

Elhunyt Czeisler Ferenc

100 éves korában Las Vegasban elhunyt Czeisler Ferenc, azaz Mr. Tihany, a legismertebb cirkuszigazgató.

Életének századik évében elhunyt Czeisler Ferenc művésznevén Tihany – magyar származású cirkuszművész, illuzionista. Czeisler Ferenc Las Vegasban halt meg március 2-án közölte a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA).

forrás: maciva
forrás: maciva

Czeisler Ferenc 1916-ban született Magyarországon. Különös életpályája 13 éves korában kezdődött, amikor kivándorolt Uruguayba szerencsét próbálni. Pár év múlva visszatért hazájába, és először utcai mutatványosként, majd hivatásos bűvészként kereste a kenyerét. Családjával 1953-ban Brazíliában telepedett le, majd megalapította a Tihany Bűvész cirkuszt, amely több mint ötvenéves fennállása alatt a dél-amerikai kontinens legszebb és egyik legismertebb cirkuszává vált. Tihany 1984-ben vonult vissza, az Egyesült Államokban telepedett le.

forrás: maciva
forrás: maciva

A művész 1996-tól a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének állandó tagja, 2004-től pedig örökös elnöke volt. Munkája, személyisége és szaktudása méltán lehet példa az ifjú artistanövendékek számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top