Szabadidő

2. Magyar Filmhét: több mint 270 film közül válogathatunk

A régi Filmszemlével ellentétben a másodjára megrendezett Magyar Filmhét inkább afféle Greatest Hits fesztivál, ahol premierfilmek helyett inkább igyekeznek egy teljességre törekvő merítést nyújtani a magyar film elmúlt időszakának gyöngyszemeiből. Mivel a jegyár olcsó, így leginkább a régi elmaradásaink pótlására jó a Cinema City MOM Parkbeli egyhetes rendezvény.

Március elseje és hatodika között magyar filmekkel telik meg a Cinema City MOM Park. Hat kategóriában összesen 270 film versenyez majd a Magyar Filmdíjért, és mivel ez az a filmmennyiség, amit már egyenként felsorolni is sokáig tartani, nemhogy mélyebben belemenni, ezért ezzel nem is próbálkoznék. A Magyar Filmhét lényege úgyis az, hogy kedvező áron (egy mozijegy csak 800 forint) lehet sok-sok magyar filmet egy helyen nézni, de persze nem csak a versenyben láthatunk érdekességeket. Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emléke előtt tisztelgő eseményen például ismét megnézhetjük nagy vásznon a mester egyik kései kiváló munkáját, a Brian De Palma rendezésében készült Fekete Dáliát, de lesz családi nap, rengeteg szakmai program és újra megrendezik a Plakátkiállítást is a 2015. január elseje és 2016. január 31.-e között bemutatott magyar filmek plakátjaiból. A kiállítás virtuálisan is megtekinthető a www.filmplakat.hu weboldalon, de élőben az igazi.

A zavarba ejtően gazdag program

A 2. Magyar Filmhét amit a komikus Janklovics Péter népszerűsít programjában a magyar film olyan jól ismert kiválóságai is helyet kaptak, mint a friss Oscar-díjas Saul fia, a cannes-i kedvenc Fehér isten, a közönségkedvenc VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, illetve a fantasy filmfesztiválok kedvence, a Liza, a rókatündér. A Magyar Filmhét azonban nem csak a művészfilmek szerelmeseinek szól, ezért az olyan abszolút közönségfilmeket is meg lehet itt újból (netalán először) lesni, mint a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Coming Out vagy az Argo 2. Persze akit a kevésbé ismert, a mozik műsorán ritkán látható produkciók érdeklelnek inkább, az ne annyira a nagyjátékfilmek, hanem inkább a kisfilmek, a dokumentumfilmek, az animációs filmek, a tévéfilmek és az ismeretterjesztő filmek között keresgéljen. Hogy azért ne indítsunk el senkit jó tanács nélkül, a dokumentumfilmek közül a világ egyetlen prímásnőjéről szóló A norvég prímásnőre, az elég egyértelmű című Anyám levelei Sztálin elvtárshoz című doksira, a menekültkérdést egy falu világán belül bemutató Azokra, valamint a gyermekvédelmisek által elválasztott testvéreket bemutató Elválasztva című filmekre voksolnánk.

Jutányos áron nézhetjük meg az elmúlt évek magyar filmsikereit a 2. Magyar Filmhéten

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top