Szabadidő

Több nemzetközi díjat nyert a magyar egyetemisták bámulatos animációs filmje

Az egyetemisták két éve a WWF Magyarországot keresték meg a Papírvilág bámulatos filmötletével, amely azóta több nemzetközi díjat söpört be.

Ringeisen Dávid és Ruska László, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen két évvel ezelőtt készítették el vizsgafilmjüket, amellyel megkeresték a WWF Magyarországot. A Papírvilág azóta bejárta a virtuális és a kőből-vízből-levegőből összerakott valós világot is, és számos nemzetközi díjat gyűjtött be.

2014-ben a diák kategória aranyérmét nyerték meg Las Vegasban, majd elhozták a legjobb alkalmazott animációs filmnek járó díjat a riói Anima Mundi Animációs Fesztiválról, és a zsűri különdíját a SIGGRAPH Számítógépes Animáció Fesztiválról, Vancouverből. A rangos díjakon túl összesen tíz nemzetközi elismerésben részesült az alkotás.

A WWF stábja rövid interjút is készített az alkotókkal, amelyből kiderült, Ruska László szelektíven gyűjti a hulladékot, amikor csak teheti, kerékpárjával közlekedik, ennek ellenére nem tekinti magát elhivatott természetvédőnek. Ugyanakkor alapvetően hisz abban, hogy már kis lépésekben is lehet az egész világra kiható, közös ügyeket előmozdítani.

Nézd meg a videón a bámulatos animációs filmet

Ringeisen Dávid a 21. század egyik legfontosabb problémájának tartja a környezetvédelmet. Szerinte sok ember úgy gondolja kevés ahhoz, hogy bármin is változtassanak, ezért inkább semmit nem tesznek. “Én abban reménykedem, ha csak kicsivel is, de mindenki hozzájárulhat környezetének óvásához. Abban bízom, hogy a filmünkkel legalább egy kis részben mi is részesei vagyunk ennek az erőfeszítésnek.”

Az alkotók úgy gondolják, animációs filmjükben a papír szimbolikája kulcsfontosságú, hiszen éppen annak gyűrődésével, szakadásával, szennyeződésével, vagyis a sérülékenységével szerették volna kifejezni az élővilág, a környezet törékenységét. “Ugyanakkor a papírlap üres vászon is, az alkotás közege, így azonnal adódott az origami művészet tanulmányozása, mivel formájukban meg tudják őrizni az eredeti élővilág legfontosabb karakterisztikáit” – írja az NG.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top