Szabadidő

Most kezdődött el az okostelefonok jövője

Barcelonában hétfőn kezdődött meg a mobilkommunikációs szakma frankfurti autószalonja, a Mobile World Congress. A legizgalmasabb újdonságot nem a Facebook nagy médiacirkuszt generáló ura, hanem egy váratlan bejelentés jelentette. Helyszíni tudósításunkból kiderül, milyen változások jönnek az okostelefonok világában.

Bár a világsajtóban nagy figyelem övezte, ahogy a barcelonai Mobile World Congress (MWC) nulladik napján, Mark Zuckerberg főszereplésével lerántják a leplet a Samsung újdonságáról, az új Galaxy S7-ről, a legizgalmasabb dolgok nem itt történtek, hanem pár órával korábban, az LG G5 Day nevű rendezvényén. A Samsung Galaxy S7 ugyanis szép és okos telefon, azonban a szakújságírók egybehangzó véleménye szerint ez csupán az előző modell fényesre polírozott változata, semmi több. Egészen pontosan, az S7 az a telefon, amilyennek az S6-ot szerették volna látni a Samsung mérnökei.

Az LG G5 nevű okostelefonja ezzel az első olyan készülék, amely a képernyőn kívül teljes egészében fémből készült (unibody), mégis egyetlen mozdulattal kicserélhetjük benne az akkumulátort. Bár ez első hallásra nem tűnik lebilincselően izgalmas dolognak, az alábbiakban kifejtem, hogy miért lelkesedett fel minden újságíró, aki a helyszínen és a világ más pontjain élőben követte a bejelentést.

A moduláris okostelefon eddig a Google Project Ara nevű koncepciójához kötődött: ez az eszköz lehetővé teszi, hogy a felhasználó saját igényeire szabja a készüléket. Az Ara esetében ez úgy történik, hogy a készülék egyes moduljait legókocka módjára cserélgetve nagyobb háttértárat, jobb minőségű kamerát, navigációs modult, vagy épp hifi-minőséget garantáló hangszórókat pattinthatunk a készülékünkbe.

Ez a megközelítés azt is lehetővé teszi, hogy a telefont nem kell úgy, ahogy van, kétévente kidobni, elég csupán a “lejárt szavatosságú” modulból vásárolni egy újat. Ez remekül hangzik, csupán egyetlen gond van csak vele: a Project Ara ebben a formájában még nem létezik, és bár a Google tavalyra ígérte a megjelenést, akkora konstrukciós bakiba futottak bele, hogy szinte az elejéről kellett kezdeni a tervezést.

Az első moduláris okostelefon, az LG G5
Az első moduláris okostelefon, az LG G5

Ezzel szemben az LG most éppen azt a funkciót adta a világ okostelefon-felhasználóinak a kezébe, amely lehetővé teszi, hogy a telefonunkat kedvünk és igényünk szerint alakítsuk át, anélkül, hogy ehhez körömszaggató hátlapokat kellene lefeszegetnünk. A G5 alja ugyanis egyetlen kattintással leválasztható, az akkumulátor pedig könnyedén csúszik ki a kellemes tapintású fémházból. A helyére pedig egy teljesen feltöltött másik telep helyett egy sor kiegészítőt is csatlakoztathatunk, amelyek segítségével a telefonunkat úgy alakíthatjuk át, hogy az illeszkedjen a felhasználói szándékainkhoz.

Ha épp fényképezőgépre van szükségünk, a gyufásdoboznyi méretű Cam Plus kiegészítőt kattinthatjuk a G5 aljára, amely egyszerre szolgál extra markolatként, a fotók és videó elkészítéséhez használható elsütőbillentyűként, illetve extra akkumulátorként, amely mintegy 30 százalékkal hosszabbítja meg az üzemidőt. Külön optika nincs rajta, de erre nincs is szükség, mivel a G5 beépített, dupla optikájával olyan nagylátószögű felvételek készíthetőek, amelyek az emberi szem látószögénél valamivel tágabbak, így az apró részletek sem maradnak majd le a képekről.

Ha hifi-minőségű zenét hallgatnánk, jöhet a Bang&Olufsen közreműködésével kifejlesztett Hi-Fi Plus hangmodul, ami beépített erősítővel és DAC (digitál-analóg konverter) áramkörrel kiegészítve a vájt fülű zenerajongók igényeit is kielégíti. Itt kell megemlíteni, hogy az audiomodulhoz a B&O H3 fülhallgatója jár, ami önmagában is 200 dollár körüli összegbe kerül.

A moduláris felépítés mellett olyan további kiegészítőket is bejelentettek, amelyek az okostelefonon túlmutatva kínálnak új funkciókat a felhasználóknak. A 2016-os MWC-n szinte minden nagyobb gyártó a virtuális valósággal igyekezett durrantani, így nem meglepő, hogy az LG is bemutatta saját megoldását.

A virtuális valóság most juthat el a széles tömegekhez (Fotó: Tumblr)
A virtuális valóság most juthat el a széles tömegekhez (Fotó: Tumblr)

A többiekkel ellentétben a dél-koreai gyártó VR-eszköze nem ormótlan sisak, vagy a telefon képernyőjét újraértelmező sufnimegoldás, hanem az egyik legkönnyebb és legelegánsabb eszközök egyike. A szürkés színű eszközt nem megterhelőbb hordani, mint egy napszemüveget, annak ellenére sem, hogy mindkét szemünknek külön képernyő jut az árnyékolás mögött. Az okostelefon egy USB-kábel segítségével csatlakozik a VR-szemüveghez. A telefon képernyőjét csupán a vezérléshez kell használni. Ráadásul, a többi gyártóval ellentétben, az LG ígérete szerint a VR-szemüveg más androidos telefonokkal is együtt tud majd működni. Jól látható, hogy az idei év nagy trendje a virtuális valóság, ami az előttünk álló években várhatóan rengeteg területen lép majd be az életünkbe a videojátékoktól kezdve a filmeken át egészen a reklámokig.

Emellett muszáj megemlíteni a 360 Cam nevű eszközt, amelynek segítségével egyetlen gombnyomással, villámgyorsan készíthetünk gömbpanorámás fotókat. A szelfik ideje tehát lejárt, 2016-ban már a 360 fokos panoráma lesz a menő.

Rolling Bot, BB-8 való világ beli barátja (Fotó: Andersen Dávid)
Rolling Bot, BB-8 való világbeli barátja (Fotó: Andersen Dávid)

Aki pedig a karácsonyi időszakban beleszeretett a Csillagok háborúja hetedik epizódjában, Az ébredő Erőben látható bumfordi guruló robotba, BB-8-be, annak jó hírünk van: a Rolling Bot nevű fejlesztéssel egy egészen hasonló digitális barátunk is lehet. A kézilabdánál valamivel kisebb méretű fehér golyót a telefonon keresztül irányíthatjuk, kamerájával pedig rajta tarthatjuk a szemünket az otthon hagyott házi kedvencünkön, vagy épp benézhetünk a gyerek szobájába is a délutáni szundi ideje alatt.

Mint látható, az okostelefonok jövője Barcelonából nézve nagyon izgalmasnak tűnik, alig várjuk az NLCafé virtuális változatának indulását!

További cikkek okostelefonokról és virtuális valóságról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top