Szabadidő

3 érdekesség, amit nem tudtál a hamvazószerdáról

A hamvazószerda 2016-ban a lehető legkorábbi időpontjára esik. A hagyomány szerint a farsang után tartják, de idén még a legtöbb farsangi ünnepséget is megelőzheti. Mit érdemes még tudni erről a jeles ünnepnapról? 3 érdekességet is találtunk.

A hagyomány szerint a télűző farsangi időszak utáni első szerdát nevezzük hamvazószerdának, amely a karácsony, a vízkereszt, a húsvét és pünkösd mellett szintén jeles egyházi ünnepnek számít. Hamvazószerda a megtisztulás napja, hiszen ekkor kezdődik a húsvét előtti 40 napos böjti időszaka.

1. Miért hamvazószerda?

Az ünnepnap furcsa elnevezése egy ősi szokásra vezethető vissza. Őseink bűneik megbánása jeleként és vezeklésként hamut szórtak a fejükre. A különleges szertartást az egyház a 11. század végén vette át és hamvazkodásnak nevezte.

A katolikus gyülekezetek hamvazószerdai megemlékezésein a szertartást évről évre elvégzik. Szentelt hamuval az atya keresztet rajzol a hívő homlokára, miközben az “Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel” szöveget mondja.

2. Mit jelképez hamvazószerda hamuja?

A templomokban természetesen nem közönséges hamut használnak hamvazószerdán. Az előző évben elégetett barkák hamuját szentelik föl, és ezt az egyházi tevékenységet nevezik hamvazásnak. A hamuval hintés ősi szertartás, a bűnbánatot jelképezi, hiszen a hamu előretekintés az elmúlás és a halál felé vezető úton.

3. Mikorra esik 2016-ban hamvazószerda?

Mivel hamvazószerda a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, és a húsvét mozgóünnep, ezért hamvazószerda is minden évben más napra esik. A húsvét időpontját a telihold állásából számítják, hamvazószerda pedig mindenkor a húsvétot megelőző 40. nap. Ahogyan már szó esett, ezen a napon kezdődik a negyvennapos böjt.

2016-ban hamvazószerda rendkívül korai napra, február 10-re esik. Ez a lehető legkorábbi dátum, és bizony előfordulhat, hogy a hagyományt felrúgva hamvazószerdára előbb kerül sor, mint farsangi ünneplésekre.

Hamvazószerda Strasbourgban - fotó: wiki
Hamvazószerdai szertartás Strasbourgban – fotó: Wiki

Olvass még hamvazószerda témában az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top