Szabadidő

A történelem 3 leghíresebb féltékenységből elkövetett gyilkossága

Az egyik legősibb gyilkossági indíték már számtalan életet rabolt el, és ezek mindegyik tragikus, de akad néhány ügy köztük, ami különösen felkavarta a közvéleményt, történtek légyen akár néhány éve, vagy akár évszázadokkal ezelőtt.

Két vasat tartott a tűzben

Marie de Roux Manning Svájcban született 1821-ben, majd 25 éves korában Angliába költözött, hogy ott cselédlányként szolgáljon. Csinos lány volt, ezért udvarlói is bőven akadtak, akik közül kettőhöz is közel került. Az egyikük egy idősebb és gazdag ír férfi, Patrick O’Connor volt, a másik pedig egy fiatal angol útépítő munkás, Frederick Manning, aki ugyan szegény volt, mint a templom egere, de azt hazudta Marie-nak, hogy hamarosan egy nagyobb összeget fog örökölni. Marie hosszas gyötrődés után végül a hozzá hasonló korú Fredericket választotta, de barátként és alkalmi hálótársként azért a biztonság kedvéért az ötven év körüli O’Connort is megtartotta. A nagy csalódás akkor érte a nőt, amikor kiderült, hogy Frederick hazudott neki az örökségről, így hiába várnak a vagyonra, az nem fog megjönni.

Frederick Manning és Marie Manning
Frederick Manning és Marie Manning

A nő viszont nem hagyta el csaló barátját, akit időközben megszeretett, hanem úgy döntött, hogy az idősebb udvarlóját semmizi ki Frederick segítségével. Átcsábította magához a férfit éjszakára, majd a párjával közösen tették el láb alól, és a konyha padlólécei alá, a földbe temették el a holttestet. A férfi kulcsaival átmentek az otthonába, ahonnan minden értéket elvittek, viszont azzal nem számoltak, hogy O’Connor a látogatása előtt mesélt a barátainak arról, hogy mi a terve aznap estére. Marie pánikba esett, és elmenekült Skóciába, otthagyva csapot-papot, de még Fredericket is, aki szintén menekülőre fogta. Végül mindkettejüket elfogták, és a bűntény körül akkora hírverés támadt, hogy az akasztásukra negyvenezres tömeg gyűlt össze, és még Charles Dickens is írt az eseményről.

Boleyn Anna, aki azért halt meg, mert nem szült fiút a királynak

Ahhoz képest, hogy a XVI. században királyi szeretőnek lenni igencsak jövedelmező volt, Boleyn Anna egyáltalán nem adta magát könnyen VIII. Henriknek. A francia királyi udvarban tanult lány nehezen adta be a derekát a hevesen udvarló királynak, aki a legenda szerint első látásra beleszeretett az akkoriban húsz év körüli lányba. Anna fokozatosan éreztette Henrikkel, hogy nem elégszik meg a szeretői státusszal, és tudatosan a király akkori felesége, Aragóniai Katalin helyére tört. Művelt udvarhölgyként már azelőtt komoly politikai befolyásra tett szert, mielőtt királyné lett, és már két évvel a válás előtt elfoglalhatta Katalin lakosztályát. Henriket nemcsak a szerelem hajtotta Anna irányába, hanem a kényszer is. Első felesége nem tudta őt fiúgyermekkel megajándékozni, és attól való félelmében, hogy a királyi vérvonal pont miatta pusztul ki, elkezdte megsürgetni a válást, ami akkoriban egyáltalán nem volt egyszerű, és még a római katolikus egyházzal is összeveszett azért, hogy megtörténhessen.

Natalie Dormer (Boleyn Anna) és Jonathan Rhys Meyers (VIII. Henrik) a Tudorok sorozatban
Natalie Dormer (Boleyn Anna) és Jonathan Rhys Meyers (VIII. Henrik) a Tudorok sorozatban

A végén a válás már nagyon sürgőssé vált, ugyanis kiderült, hogy Anna terhes, és abban a reményben, hogy talán fiúgyermeket vár, muszáj volt a románcukat törvényesíteni. Katalintól végül azzal az indokkal vált el, hogy az asszony ő előtte már együtt volt a fivérével, a fiatalon elhunyt Artúr walesi herceggel is, amit a nő tagadott, de Henrik végül elérte a célját. Azonban hiába vált el, és hiába házasodott újra, az Anna által várt gyermek lánynak bizonyult – ő lett I. Erzsébet –, ami összetörte a férfi szívét. Anna nem úszta meg egy válással. Henrik azzal vádolta meg, hogy ördögi praktikákat vetett be a születendő gyermeke ellen, és vérfertőzéssel is megvádolta, ezért Boleyn Annát halálra ítélték. A kivégzése után tizenegy nappal VIII. Henrik újra házasodott.

A XX. század legnagyobb pere

A népszerű amerikai futballsztár, és színész (a Csupasz pisztoly filmekből emlékezhetünk rá), O.J. Simpson még 1985-ben vette el feleségül Nicole Brownt. Hiába a kezdeti romantika, a kapcsolatuk pár éven belül megromlott, és az asszony 1989-ben feljelentette a férjét tettlegességért. A bántalmazó viszonynak a bíróság aztán 1992-ben vetett véget, amikor Brown kérésére végre kimondták a válást. 1994 nyarán az egykori Mrs. Simpsonnak már új barátja volt, Ronald Goldman személyében, és június 12-ének éjszakáját együtt töltötték a nő lakásában. Öt nappal később, a végzetesnek bizonyuló éjszaka után a rendőrség letartóztatta O.J. Simpsont Brown és Goldman brutális meggyilkolásáért. Csakhogy furcsa módon ez esetben a gyilkosság utóélete sokkal izgalmasabbnak bizonyult, mint az, hogy mi történt előtte, illetve azon a végzetes éjszakán.

O.J. Simpson a gyilkosság helyszínén talált kesztyűvel azonos darabot próbál fel a bíróságon
O.J. Simpson a gyilkosság helyszínén talált kesztyűvel azonos darabot próbál fel a bíróságon

Egy 252 napon át tartó maratoni persorozat vette kezdetét, aminek minden apró részletéről élőben számolt be a média. A pletykák szerint Jelcin és Clinton találkozásakor még az egykori orosz elnök is megkérdezte amerikai kollégáját, hogy “Szerinted valóban O.J. tette?”  Simpson a teljes vagyonát felélve a legdrágább és legdörzsöltebb ügyvédcsapatot bízta meg, akik sokszor a moralitás határait feszegetve forgatták fel és kérdőjelezték meg azt a tonnányi bizonyítékot, ami a focista ellen szólt. A teljes amerikai nemzet meg volt győződve Simpson bűnösségéről, az esküdtszék a tárgyalássorozat végén mégis ártatlannak mondta a sztárt, óriási felháborodást váltva ki ezzel, és bizonyítva, hogy az amerikai igazságügyi rendszer a gazdagok oldalán áll. Az amerikai igazságügy megcsúfolásának is nevezett perből nemrég tévéfilm is készült The People v. O.J. Simpson: American Crime Story címmel.

Olvasnál még a szerelem sötét oldaláról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top