Szabadidő

A kritikusok díját is elnyerte a Saul fia

Los Angelesben 21. alkalommal osztották ki a kritikusok díjait. A Saul fia megkapta a legjobb külföldi produkciónak járó elismerést.

A gálát az HBO Szilícium-völgy című vígjátéksorozatának egyik főszereplője, T. J. Miller vezette le. Legnagyobb örömünkre a legjobb külföldi filmnek a Saul fiát választották a kritikusok. A hagyományos kategóriák mellett két különdíjat is kiosztottak, az egyiket Amy Schumernek, akit a kritikusok 2015 legértékesebb színészének választották. A másik különdíjat, a Géniusz-díjat J. J. Abrams, a Star Wars VII. rendezője adta át a filmiparban 40 éve tevékenykedő Industrial Light & Magicnek, George Lucas vizuális trükkökre szakosodott egykori cégének, ami természetesen a legutóbbi Star Warsfilm trükkjeit is készítette.

A jelöltek listája nagyrészt megegyezett az Oscar-díjra jelöltekével, és persze túl sok következtetést nem szabad levonni ebből a díjkiosztó gálából sem, de tény, a legjobb filmnek a katolikus egyház gyermekmolesztálási ügyeit Bostonban felgöngyölítő oknyomozó újságírókról szóló Spotlightot választották, amely igencsak esélyes az Oscarra is.

A Saul fia rendezője, Nemes Jeles László
A Saul fia rendezője, Nemes Jeles László

A videoüzenetben beköszönő Leonardo DiCaprio A visszatérőért elnyerte a kritikusok legjobb férfiszínészének járó díját, ahogy Brie Larson is A szoba című thrillerért a legjobb színésznő kategóriájában. Sylvester Stallone a Creedért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó szobrot, a nők közül ugyanebben a kategóriában Alicia Vikandert díjazták A dán lány című filmben nyújtott alakításáért.

A Spotlight a legjobb szereposztásért és a legjobb eredeti forgatókönyvért is elnyert egy-egy díjat, George Miller pedig a Mad Max: A harag útja révén lett az év legjobb rendezője a kritikusok szerint. A film még öt általános díjat kapott, nyert a legjobb vágás, smink, látványtervezés, vizuális effektek és jelmez kategóriákban, és tarolt az akciófilmek között is, ahol a legjobb színésznek, színésznőnek és filmnek járó díjat vihette el. A legjobb komédiának a kritikusok a legutóbbi világválság kirobbanásáról szóló A nagy dobás, míg a legjobb sci-finek pedig az Ex-Machina című alkotásokat választották – írja az Index.hu.

Olvass még a Saul fiáról az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top