Szabadidő

Hollandiában elindult a tulipánszezon

Hollandiába a mai nappal már beköszöntött a tavasz. Bár az időjárás még nem ezt mutatja, a hagyományosan január harmadik szombatján rendezett nemzeti tulipánnap az emberek szívébe már elhozta a tavaszt.

A tulipántermesztés fellegvárának számító Hollandiába csak a középkorban jutott el a legkedveltebb tavaszi hagymás növény. A Perzsiában őshonos növényből a törökök kerti fajtákat nemesítettek, amelyek ára a XVI. században még vetekedett az aranyéval. Ma több száz fajtát különböztünk meg, és állandóan újabb és újabb fajtákat nemesítenek. Az új tulipánfajtákat többnyire híres emberekről, művészekről nevezik el. Találkozhatsz többek közt Rembrandt, Van Gogh, Paul McCartney, sőt Horn Gyula nevét viselő tulipánokkal is.

Hollandiában elindult a tulipánszezon

A világon évente eladott 2 milliárd szál tulipán nagy része innen származik, és az aelsmeeri virágtőzsdén keresztül jut el a világ minden pontjára. A hollandok nemcsak termelik a virágokat, de nagy virágrajongók is, és szinte minden háztartásban folyamatosan van otthon friss virág.

Hollandiában elindult a tulipánszezon

 

A folytatásért kattints a Balkonada caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top