Szabadidő

Így néztek ki a XX. század eleji leszbikus ponyvaregények borítói

A XX. század első felében még tabunak, erkölcstelennek, sőt egyenesen botrányosnak számító könyvek fő motívuma, hogy főszereplői egytől egyig leszbikusok. Ezt a borítókon is igyekeztek hangsúlyozni.

 A ponyvaregényeket angolul pulp fictionnek nevezték, ahol a pulp a papírgyártás során képződő masszára utal. Az efféle szenzációhajhász, botrányos vagy sokkoló tartalmú könyveket jellemzően olcsó fából készült papírra nyomtatták, amit wood pulp papernek nevez az angol nyelv, innen a Quentin Tarantino által is megörökített kifejezés.

A ponyvákat olcsón adták, a könyvek pedig tele voltak kalanddal, gyilkossággal, horrorral és természetesen a szex sem maradhatott ki a sorból. Ebbe a sorba tagozódtak be a leszbikusokat ábrázoló, jellemzően erotikával átitatott történetek. Ezeket a tabuszámba menő könyveket persze titokban falta mindenki, még akkor is, amikor az LMBTQ-témákat még csak suttogva is ritkán emlegették. Az alábbiakban a Mashable csodálatos gyűjtéséből válogattuk ki a legjobbakat.

Kiadás éve 1935 (Fotó: Yale University)
A kiadás éve: 1935 (Fotó: Yale University)
Kiadás éve: 1945 (Fotó: Yale University)
A kiadás éve: 1945 (Fotó: Yale University)
Kiadás éve 1950 (Fotó: Yale University)
A kiadás éve: 1950 (Fotó: Yale University)
Kiadás éve 1958 (Fotó: Yale University)
A kiadás éve: 1958 (Fotó: Yale University)
Így néztek ki a XX. század eleji leszbikus ponyvaregények borítói
Kiadás éve 1959 (Fotó: Yale University)
A kiadás éve: 1959 (Fotó: Yale University)
Kiadás éve 1950 (Fotó: Yale University)
A kiadás éve: 1950 (Fotó: Yale University)

További cikkek könyvekről és irodalomról az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.