Szabadidő

Beni szerint a világ: A világ legeslegjei

A gyerekeknél zseniálisabb korosztály nem létezik. Ők még őszinték, érdeklődőek, és egészen bájos szemüvegen keresztül szemlélik a világot. Sorozatunkban Beni mesél.
 

Beni 8 éves, második osztályba jár, nagyon vágja a matekot, imádja a háziállatokat, a gyorsvonatokat, és ha egyszer felnő, hídépítőmérnök, szakács vagy metróvezető szeretne lenni. Ja, és nem mellesleg ő az unokaöcsém, akinél csak a kisöccse nagyobb arc. A világ dolgairól hétről hétre őt kérdezem – meg ő engem.

 

Beni még mindig a Miért? Hogyan? korszakát éli azzal a különbséggel, hogy kérdései már vészesen próbára teszik az intelligenciámat, és ha nincs a közelben okostelefon vagy Google, keményen hoppon maradok, és valami rizsa dumával próbálok nem besülni. Mostanság a “leges”-korszak van terítéken, minimum a Guinness Rekordok Könyvét kéne betéve fújnom ahhoz, hogy válaszolni tudjak.

A “leges” témakör annyira leköti, hogy gyakran már előre felkészülök egy rekorder témából: legesleggyorsabb futó, legesleggyorsabb autó, legesleggyorsabb vonat, legesleghosszabb metró, legeslegnagyobb ember, legeslegnagyobb autó, de ennek ellenére mindig becsúszik pár kérdés, amire nem számítok:

“Hugi (úgy hív, ahogy a bátyám), melyik a legnagyobb bogár a földön?” – néz rám hatalmas barna szemeivel. Az agyamban az általános iskola biológiakönyveit lapozom, nagy bogarak témakörben eszembe jut a szarvasbogár, a cincér meg a sáska is, de persze pontos választ nem tudok adni.

A Google segítségével kiderül, a legeslegnagyobb bogár az óriásweta, ami úgy néz ki, mint egy gigatücsök, és egy egész sárgarépát is simán betol. Persze életemben nem hallottam a wetáról, kicsit fel is mentem magam – de azért biztos, ami biztos alapon, elbizonytalanodom.

Beni szerint a világ: A világ legeslegjei

Válaszomat egy újabb kérdés követi, de nem ám a weta élőhelyéről, testfelépítéséről, vagy épp színéről. Nem!

“És, és melyik a legnagyobb híd a világon?” – Jaj! Recsegnek agyam fogaskerekei, eszembe jut Golden Gate és az isztambuli Boszporusz-híd, de érzem, totál rossz helyen kapirgálok, kérdésére okosan felvetem, hogy nézzük meg fotókon.

A világháló találataiból kiderül, hogy van leghosszabb és legmagasabb híd. A leghosszabb Kínában található (Danyang–Kunshan híd), ami 164 kilométer hosszú. De itt még hozzáteszik, hogy hamarosan, szintén Kínában, átadnak egy ennél is hosszabb üveghidat. Ami a legmagasabb hidat illeti, az is Kínában van, 308 méteres.

Beni szerint a világ: A világ legeslegjei

“Mennyi a 308 méter?” – kérdezi egyből, amire úgy válaszolni, hogy ő is megértse, nem könnyű. Aztán osztok, szorzok, rávágom, ha a kedvenc szobrát, a Hősök terén található Gábriel arkangyalos emlékművet (amiről idegenvezető-koromból még tudom, hogy 36 méteres) nyolcszor egymásra tennénk, akkor kijönne ez a szám.

Ez elég hihető válasznak tűnik, híd témában is megnyugszik, picit elhallgat, gondolkodik, gondolom feldolgozza és memorizálja a számadatokat (imádja a matekot meg a számokat), majd elmosolyodik, és bedob egy újabb fejtörőt:

Beni szerint a világ: A világ legeslegjei

“Hugi, Európában van felhőkarcoló?” – Pafff! Nem könnyít egy picit sem, nem a világot és nem is Amerikát kérdezi, nem, neki Európa kell! Mindössze két homályos információ jut eszembe: a berlini tévétorony és a londoni Shard, de Beni kijavít: a tévétorony nem felhőkarcoló, szóval várja a helyes választ. Erre is rá kell keresnem. Kiderül, Moszkvában van a legmagasabb épület, a Federazija torony.

Aztán egy újabb erős váltás:
“Hugi, ki az az Orbán Viktor?”

Olvasd el ezt is!

  • Gyerekszáj – válogatott beszólások
  • Gyerekszáj: 15 tündéri gondolat a szerelemről
  • Gyerekszáj: “Szerintem az a szerelem, ha apa horkol, anya meg megfogja a karját, hogy ne horkoljon!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top