Szabadidő

5 szédületes videó a visszavonuló Besenyei Pétertől

A magyar műrepülő hűvös magabiztossággal hajtott végre olyan kunsztokat a levegőben, hogy videón nézve is beleszédültünk. Az 59 éves bajnok eldöntötte, hogy visszavonul, az alábbi videókkal tisztelgünk vakmerő mutatványai előtt.

Besenyei Péter tíz évig volt tagja a világ legjobb műrepülőit felvonultató Red Bull Air Race mezőnyének, amelynek első szezonjában a bajnoki címet is megszerezte. A visszavonuló pilóta megnyugtatta a rajongókat, “nem akasztja végleg szögre a botkormányt”, légi bemutatókon továbbra is számíthatunk a nyaktörő figurákra.

Talán kevesen tudják, de Besenyeit tekinthetjük a Red Bull Air Race szellemi atyjának is, mint ahogy az alábbi videóból is kiderül. Az összeállítást egyébként a verseny szervezői készítették, hogy ezzel tisztelegjenek a visszavonuló bajnok előtt.

Ha rákeresünk Besenyei nevére a YouTube-on, számos igen látványos videóval fogunk találkozni, innen válogattam ki az alábbi négyet. Persze, tudom, sokakat irritál a repülős verseny, van, aki gigantikus reklámnak tekinti az egészet, de lássuk be, ember a talpán, aki képes az Erzsébet hídról felszállni egy repülőgéppel, majd azzal a lendülettel átbújni a Lánchíd alatt is.

Aki látta a Csillagok háborúját, biztosan emlékszik a végső jelenetre, amikor Luke Skywalker X-szárnyújával végigrepül a Halálcsillag szűk vájatán. Besenyei hasonlót vitt véghez a több mint 6 kilométer hosszú Korinthoszi-csatornán. Ráadásul R2D2 segítsége nélkül!

Ez itt lejjebb a bajnok bemutatkozó videója, sok érdekes részlet kiderül belőle Besenyei gyerekkoráról és arról, hogyan szeretett bele a repülésbe. 

Persze, a műrepülés nem veszélytelen üzem, Besenyei néhány éve egyszer le is zuhant egy fotózás során, a Niagara-vízesés mellett. Óriási szerencséje volt, komolyabb sérülés nélkül úszta meg az esetet.

Végezetül álljon itt egy kicsit hosszabb videó, 11 percnyi Besenyei-mágia, nyaktörő fordulókkal, dugóhúzókkal és mindennel, amiért a műrepülés rajongói lelkesednek. 

További cikkek a visszavonuló Besenyei Péterről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top