Szabadidő

A házibuli folytatódik – Gyertek át szombat este kritika

Sebestyén Balázs magára talál, a cinkelés határokat dönt. A celebeknek lábszaga van, Hajdú Péter jogerősen nem szarkupac, Csukás István pedig sosem írt a Festéktüsszentő Harci Jenőről. Nincs új a nap alatt, híres emberes játékos mulatságot láttunk már a tévében, csak most bulvárosabb, közéletibb és persze trendibb. Geszti Péter pedig már a nagy öreg és nem Mézga Aladár hangja. Megnéztük a Gyertek át szombat estét az RTL Klubon.

A televíziós műfajok éppen úgy jönnek és mennek, mint a divat. Jó, ha nem dobta ki nagymamája ballonkabátját, hiszen az ön életében is lesz még párszor trendi, éppen így lenne hiba temetni a múlt tévéműsorait, trendjeit, hiszen bármelyik pillanatban ismét eláraszthatják a képernyőt.

Az RTL Klub őszi szezonjának immár második műsora szakít a pszichológiai drámákkal, emberpróbáló küzdelmekkel és a végletekig felfokozott érzelmekkel, és üzeni azt a fotelben tespedő nagyérdeműnek, hogy egy szombat estéhez nem kell több, mint némi móka, kacagás, laza kikapcsolódás. És mivel mostanság a döbbenet- és drámaigényünket bőséggel kielégítik a hírműsorok, igaza lehet annak, aki inkább habkönnyű szórakozást javasol a szombat estéinkre. Nos, a Gyertek át szombat este! című játékos vetélkedő ebből a szempontból megfelelőnek tűnik. Nem ígér sokat, de azt maradéktalanul hozza.

A házibuli folytatódik – Gyertek át szombat este kritika

Csak a civilek nem viccesek a Gyertek át szombat este műsorban

Az ugye mindenkinek megvan, amikor kissé megfáradt baráti társaságok azzal dobják fel a közös programokat, hogy különböző szórakoztató játékokkal mulattatják magukat? Ezek pedig általában segítenek témát adni a megrekedt beszélgetéseknek, a közös röhögés pedig kohéziós erővel bír. Ezt a jól ismert helyzetet alakítja tévéműsorrá a Hollywood Game Night magyar megfelelője. A feladatok jobbak és rosszabbak, egy virtigli vetélkedőhöz képest kissé szétesőek, ám arra mindenképp alkalmasak, hogy helyzetbe hozzák a műsorvezető Sebestyén Balázst, hogy cinkelje, ugrassa celebtársait, hol jópofa, hol kissé vaskos beszólásaival töltse meg szombat estéiket – így megy ez odahaza is, a vendégségben, a társasozós buliban, az összeröffenéseken.

Csak hát ez a tévé, itt egy két bunkóság vagy szexista beszólás megfagyasztja a levegőt, ha nem is a stúdióban, de a képernyők előtt feltétlenül. Míg a formátum számos eleme ügyesen átültethető a magyar közönség igényeire szabva, az amerikai társadalom bántó beszólásokkal szembeni végtelen toleranciája már kevésbé. Hiszen az Egyesült Államokban a tévé mindenkit megsérthet tekintet nélkül nemre, fajra, nemi és vallási hovatartozásra, és meg is sért: épp ez adja az egyenjogúságot. Ott egy ország nevet a nem píszí poénokon, a mi szerencsétlenebb történelmű Kelet-Európánkban a szívünkhöz kapunk, és petíciókat írunk, ráadásul a sértéseket mifelénk valahogy sosem sikerül egyenlően mérni. Valakinek mindig több jut belőle. Ha valami, hát ez nem fogja megkönnyíteni a Gyertek át szombat este készítőinek dolgát, a patikamérleget gyakran elő kell majd kapni a díszletraktárból.

A házibuli folytatódik – Gyertek át szombat este kritika

Habonytól Pompomig

A műsor celebjeinek javára legyen mondva, hogy láthatóan élvezik, és átélik a játékot, segítik a civil játékost, a hülyéskedés nem megy annak a rovására, akinek a nyereménye múlik rajta. A felszabadultság az ismertekre inkább, az ismeretlenekre kevésbé jellemző, a műsor hangulata kétségtelenül jó. Ebben pedig nagy szerep jut a házigazda Sebestyén Balázsnak, aki mérsékelten sikeres esti show-ja után most több kapaszkodót kap a formátumelemeknek köszönhetően, és ezt bőséggel meghálálja. Humorral, könnyedséggel és jó tempóval irányítja a rá magyarított game show-t, amelyben jobbára saját generációjának élményei – Pompomtól a Szomszédokon át a csajozó Habony Árpád skalpjaiig – jelennek meg. Nézőként most a 40 közeliek érzik magukat témában úgy megszólítva, mint a szüleik, amikor Fábry a néhai Esti Showderben NDK-s nők epilálatlan hónaljáról vagy elszabott Fékon ingekről nosztalgiázott.

A házibuli folytatódik – Gyertek át szombat este kritika

A Gyertek át szombat este felépítésében az a típusú szórakoztató műsor, amilyet annak idején bekarikáztunk a tévéújságban, csak akkor Antal Imre vagy Szilágyi János vezette és a Szolnoki Tibor–Zsadon Andrea házaspár volt a sztárvendég. Megújulva, megszépülve és Fluor Tomival, Kiss Ramónával üdítve, zsírkrétás Gyurcsány-rajzzal gazdagítva – zöld fotellel, zenekarral itt a 2015-ös változat. Most egy ideig ezt nézzük a tévében, Aurelio helikoptere pedig bizonytalan időre a hangárban marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top