Szabadidő

iPhone 6S: megmozdulnak a fotók az Apple új okostelefonján

Mint minden ősszel, az Apple most is bemutatta legújabb fejlesztéseit. A felturbózott iPhone-ok most picit a háttérbe szorultak, a figyelem középpontjában az új, minden eddiginél nagyobb méretű iPad tablet állt.

Természetesen az iPhone 6S érkezését is nagyon várták a rajongók, a cupertinói cég pedig nem is okozott csalódást. Az új modell mérete nem változik a 4,7 inch átmérőjű jelenlegi változathoz képest, és a “nagy testvér”, az iPhone 6S Plus is megőrzi 5,5 inches méretét.

Újdonság, hogy a készülékek megkapták az Apple Watch Sport okosóra Ion-X nevű üvegborítását, illetve egy új processzort, amely a mostani csúcsváltozatnál akár 70 százalékkal gyorsabb. A kamerák is izmosabbak lettek: a hátlapi iSight kamera 12 megapixeles felbontást kapott, illetve képes 4K-videók rögzítésére is. Az előlapi kamera 5 megapixeles felbontással és háromszor fényesebb vakuval várja a szelfiket.

iPhone 6S: megmozdulnak a fotók az Apple új okostelefonján

Apple Live Photos: életre kelnek a képek

Ami a fotókat illeti, az Apple előrukkolt a Live Photos nevű funkcióval is. Bár ez nem akkora újdonság, tény, hogy az Apple készülékeinél most jelenik meg először hasonló. A Live Photos lényege, hogy fotót készítünk, a kamera automatikusan több képkockát készít, amelyek segítségével a felvétel “életre kel”, akárcsak egy mozgó gif. Persze az állóképet is eltárolja az iPhone, de a mozgóképes megoldás várhatóan rendkívül népszerű lesz, főleg a fiatalabb felhasználók körében.

Így mozognak a Live Photos funkcióval készült képek (Fotó: Tumblr.com)
Így mozognak a Live Photos funkcióval készült képek (Fotó: Tumblr.com)

Az érintőképernyőt is új módszerrel használhatják majd a felhasználók. A 3D Touch nevű megoldás már képes lesz különbséget tenni az enyhébb, illetve az erősebb nyomás között, így a finomabb mozdulattal például megnézhetjük a most érkezett email előnézetét, míg a határozottabb koppintással beléphetünk a levelezőprogramba.

A lényeg: iPad Pro

Az Apple táblagépe eddig is éllovas volt a kategóriájában, most azonban egy egészen új dimenzióba lépett. A 12,9 inch (közel 33 centiméter) átlójú giga-tablet majdnem akkora, mint egy közepes méretű laptop, processzora pedig majdnem kétszer olyan gyors, mint a második generációs iPad 2. Új fejlesztésű hangszórókat, 5,6 millió pixelből álló képernyőt és 10 órán át működő akkumulátort is kapott. A 128 gigabájtos háttértárral és LTE (4G) mobilkapcsolattal szerelt csúcsmodell ára több mint 300 ezer forint (1079 dollár) lesz.

iPhone 6S: megmozdulnak a fotók az Apple új okostelefonján

Itt az Apple TV

A cupertinói gyártó gondolt azokra is, akik nagy képernyős tévén szeretnének multimédiás tartalmakat fogyasztani. Ehhez önálló operációs rendszert is kifejlesztettek, a tvOS-t. Az eszköz lehetővé teszi az iTunes, illetve a Magyarországon egyelőre nem elérhető Netflix és Hulu online videotékák használatát is. Készült hozzá egy univerzális távirányító is, amelyen érintőképernyőt és mozgásérzékelőt is találunk. A rendszer képes kezelni az Apple Music zenei szolgáltatást.

iPhone 6S: megmozdulnak a fotók az Apple új okostelefonján

Siri is erősített

Az Apple virtuális asszisztensének komoly szerepet szánt a cég, Siri ezért lényegesen “okosabban” tér vissza, mint korábban. Az Apple TV rendszerben például elég annyit kérdezni, hogy “Siri, mit mondott az előbb (a film szereplője)?” – a rendszer pedig 15 másodpercet visszateker, hogy újra megnézhessük a kérdéses jelenetet.

iPhone 6S: megmozdulnak a fotók az Apple új okostelefonján

A cég okosórája, az Apple Watch is kapott egy kis felújítást: új alkalmazások és óraszíjak érkeztek, utóbbiakból a legelegánsabbakat a Hermès luxusmárka szállította.

További cikkek az Apple-ről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top