Szabadidő

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai

Amerikában a Vakáció-filmek nagyjából olyanok, mint nálunk a Bud Spencer – Terence Hill mozik: nem nagyon telik el úgy hétvégi nap, hogy valamelyik csatorna ne ismételné meg őket. Mivel nyakunkon a remake, így megnéztem, miként fest most Chevy Chase és az 1983-as famíliája.

Clark Griswold (Chevy Chase)

Chevy Chase nagyjából fél tucatszor játszotta el eddig a családját folyton elképesztő helyzetekbe hozó családfőt, sőt még a Családi vakáció remake-ben is feltűnik nagypapaszerepben. A nyolcvanas év években ért karrierje csúcspontjára, ám a kilencvenes évek óta ugyan foglalkoztatják, de már nem nagyon kap értékelhető szerepeket. A Balfékek című tévés vígjátéksorozatot is csak azért vállalta el, mert vonzó volt számára, hogy évekre biztosítva lesz általa a heti fizetése. Házas, három gyermeke van, és már régóta küzd a depressziójával, így különösen megrázta őt komikustársa, Robin Williams halála, aki köztudottan szintén depressziós volt.

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai

Ellen Griswold (Beverly D’Angelo)

Chevy Chase oldalán ő is feltűnt a Családi vakáció minden létező folytatásában, és a remake-ben is szerepel. Kissé szokatlan egy családi vígjátéktól, de Beverly a filmben többször is félmeztelenre vetkőzik. A pályafutása során rengeteg izgalmas filmben szerepelt, de sosem vált igazi sztárrá, és sokszor használhatta híresen jó énekhangját is a filmvásznon. A szerelmi élete legalább annyira kalandos, mint amennyire a filmográfiája. Mélyebben most nem mennénk bele, de ami a legfontosabb: szült két gyermeket Al Pacinónak.

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai

Audrey Griswold (Dana Barron)

A Griswold család gyerekkorban lévő tagjai nem voltak túl szerencsések, lévén filmenként lecserélték az őket játszó színészeket, így Danának sem jutott sok a sorozat reflektorfényéből. Sorozatokban (Beverly Hills 90210, A hét mesterlövész…) fel-feltűnik, és kisebb filmszerepeket is kapott, de az igazán nagy lehetőségek rendre elkerülték. Sok-sok éve Michael Vickerman rendező a párja, akivel van egy közös fiuk.

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai

Rusty Griswold (Anthony Michael Hall)

Anthony Michael Hall is a lecserélt gyerekszínészek sorsára jutott a Vakáció-filmekben, de neki mégis sikerült kamatoztatnia a film népszerűségét. A nyolcvanas években az olyan filmekkel, mint a Nulladik óra vagy a Különös kísérlet igazi tinisztárstátuszra tett szert, és tagja volt az évtized legmenőbb tinijeit összegyűjtő brat pack csapatnak. Ez nem tartott sokáig, viszont arra elég volt, hogy gyökeret verjen Hollywoodban, és máig bőven ellássák munkákkal. Legutóbb például a Foxcatcherben tűnt fel a magyar mozikban is.

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai

Eddie kuzin (Randy Quaid)

Dennis Quaid bátyjáról ma már kevesen tudják, hogy Oscar-jelölt színész, mivel a legtöbb filmjében (A függetlenség napja, Tökös tekés…) a komikusi vénáját kamatoztatta. A filmben a zűrös, pénzszűkében lévő többgyerekes családapát alakító Randy a valóságban is elég fura egy fazon. Beperelték már azért, mert több ezer dolláros hotelszámlát hagyott kifizetetlenül, csődöt jelentett, miután több százezer dollárnyi adóval lógott az Egyesült Államoknak, és a kollégái is többször panaszolták már be elviselhetetlen viselkedése miatt. Felesége, Evi a botrányokban is hű társa. Az utóbbi években már nem kap szerepeket.

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai

Edna néni (Imogene Coca)

Az autóban csendben elhalálozó, ám előtte iszonyatosan idegesítő Edna nénit alakító Imogene Coca már a forgatás idején is 75 éves volt, így talán senki nem lepődik meg azon, ha leírom, hogy 2001-ben elhunyt, 92 éves korában. Az ötvenes és hatvanas években volt tévésztár, és szinte mindenütt kiemelik vele kapcsolatban, hogy mennyire kedves és szerény ember volt. A nyolcvanas években még vállalt pár szerepet, utána visszavonult.

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai

Lasky, a Walley World biztonsági őre (John Candy)

A Családi vakációban Walley Worldben túszul ejtett biztonsági őrt játszó John Candy itt még ugyan csak epizódszerepben tűnt fel, később azonban az évtized egyik legnépszerűbb komédiásává vált az olyan filmsikereivel, mint a Csobbanás, az Űrgolyhók, a Repülők, vonatok, automobilok vagy a Jég veled. Százötven kilót nyomott, és sikerét ugyan részben az alkatának köszönhette, de ezzel sosem volt kibékülve. A kilencvenes évek elején próbált fogyni, és a dohányzást is abbahagyta, de a családjában gyakori betegségnek számító szívroham nem kerülhette el: 1994-ben, 44 évesen hunyt el. Két gyermek gyászolta.

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai

A lány a piros Ferrariban (Christie Brinkley)

A filmben Clark Griswold nagy erkölcsi próbatételét ő jelentette, amikor a tűzpiros Ferrariban flörtölt a családapával az úton, sőt később még fürdőztek is egy medencében együtt, meztelenül. Bár a figura nevét sohasem tudtuk meg, aki látta a filmet, Christie Brinkley-t nehezen felejti el. Ez olyannyira igaz, hogy a híres ferraris jelenetet a remake-ben is felidézik, csak most más kimenetellel. Brinkley leginkább fürdőruhamodellként szerzett hírnevet, de színésznőként is próbálkozott párszor, például a Városfejlesztési osztály című sorozatban. Három gyermeke van, három különböző férjtől.

Így néznek ki most a Családi vakáció sztárjai
És végül jöjjön a főcímdal, hangulatcsinálóként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top