Szabadidő

Magyar éremeső a kajak-kenu világbajnokságon

A magyar versenyzők egy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, valamint négy férfi és egy női kajakos, valamint két kenus kvótát szereztek a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság vasárnapi zárónapjának délelőttjén. Ezzel eldőlt, hogy a küldöttség 15 riói indulási joggal utazik haza – 18 a megszerezhető legtöbb.

Az egyetlen győzelem Medveczky Erika nevéhez fűződött K-1 1000 méteren. A 2009 óta veretlen 500 méteres női kajaknégyes – Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Kárász Anna –, valamint a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású 1000 méteres férfi kajaknégyes ezüstérmet szerzett, csakúgy, mint a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros ugyancsak egy kilométeren, továbbá a kenus Takács Kincső és a Homonnai Luca, Douchev-Janics Natasa kajakos duó 200 méteren.

Az 1000 méteres férfi kenunégyes – Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid – és a Hérics Dávid, Somorácz Tamás 500 méteres kajakos duó egyformán harmadik lett döntőjében.

A győztes Medveczky Erika célba ér - MTI Fotó: Kovács Tamás
A győztes Medveczky Erika célba ér – MTI Fotó: Kovács Tamás

Női négyes: elment a veretlenség

A női négyes nemcsak a címvédésért, hanem egy újabb riói indulási jog megszerzéséért is vízre szállt, ugyanis bár Szabó, Kozák és Kárász már szombati győzelmével, illetve második helyével gyűjtött egy-egy kvótát, Fazekas-Zur újabb helyet szerezhetett Magyarországnak. Az egység szerette volna megőrizni 2009 óta tartó veretlenségét is. A verseny azonban máshogy alakult: bár a fehérorosz és a magyar hajó a rajttól együtt haladt az élen, de aztán a rivális ellépett, s az utolsó 200 méterre akkora előnyt szedett össze, amelyet már nem lehetett ledolgozni. A magyaroknak így ezúttal meg kellett elégedniük a második hellyel.

A Londonban ezüstérmes férfi kajaknégyes is másodikként zárt, de ők örültek ennek a helyezésnek. Sokáig a szlovákokkal haladtak együtt az élen, de aztán kissé leszakadtak, s maradt a második hely, amelyet semmi és senki nem veszélyeztetett. Ez a pozíció egyben négy férfi kajakos kvótát is hozott a konyhára.

Négy kenus Rióba

Ugyancsak gyűjtött két olimpiai indulási jogot a két éve arany-, tavaly pedig ezüstérmes Vasbányai, Mike kenus duó – így Magyarország a maximális négy kenust küldheti majd Rióba. A kettős fél távnál még az utolsó helyen lapátolt, de aztán fantasztikus második 500 métert produkálva feljött a második helyre, és a célban csak a brazilok voltak előttük.

A női kajak egyesek 200 méteres fináléjában Vad Ninetta azzal a tudattal szállhatott vízre, hogy már teljesítette, amiért jött, nevezetesen a döntőbe jutással szerzett egy kvótát. Ennél aztán végül nem is lépett előrébb, kilencedikként zárt.

A második helyezett Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Paumann Dániel (j-b) - MTI Fotó: Kovács Tamás
A második helyezett Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Paumann Dániel (j-b) – MTI Fotó: Kovács Tamás

Még több vasárnapi siker

A vb zárónapjának délelőtti programjában további nyolc, az ötkarikás műsorban nem szereplő szám döntője kapott helyet.

A kajakos Medveczky Erika remekül versenyzett 1000 méteren, végig az élbollyal tartott, majd a hajrában robbantott, és simán faképnél hagyta a többieket. Ezzel 2013 után másodszor lett aranyérmes ebben a számban.

A kenusoknál 200 méteren a szombaton Lakatos Zsanettel 500 méteren bronzérmes Takács Kincső remek hajrával másodikként zárt a tavaly ezüstérmes bolgár Sztanilia Sztamenova mögött, míg a Lantos Ádám, Nagy Péter kettős éppen csak lecsúszott a dobogóról, negyedik lett.

Vezetett, de végül másodikként zárt Homonnai Luca és Douchev-Janics Natasa kettőse is K-2 200 méteren, ők azonban nagyon csalódottak voltak a befutó után. A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics percekig vigasztalta zokogó, mindössze 16 éves társát a parton.

A Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid összeállítású 1000 méteres kenunégyes – csakúgy, mint tavaly, Moszkvában – ezúttal is bronzérmesként zárt a nyolc hajót felvonultató mezőnyben, és harmadik lett a Hérics Dávid, Somorácz Tamás duó is K-2 500 méteren.

A kenus Korisánszky Dávid és a kajakos Hufnágel Tibor egyaránt hetedikként zárt, ugyancsak fél kilométeren.

Olvass még a riói olimpiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top