Szabadidő

“Eljött a pillanat, amikor jobbnak láttam, ha az apukám az apukám marad” – interjú Babos Tímea teniszezővel

Ismeri a tenisz legnagyobb csillagait, de nem barátkozik velük, szükség esetén sportpszichológussal dolgozza fel a stresszt, apukája pedig mostanában már inkább az apukája, és nem annyira az edzője. A 22 éves magyar teniszezőnővel, Babos Tímeával beszélgettem a céljairól – és a cipőmániájáról is.

Az édesapád, Babos Csaba mellett másik edzővel is dolgozol. Miért van szükséged arra, hogy két edződ legyen?

Rengeteg utazom, és édesapámnak több tanítványa is van. Ezért ritkán tud velem tartani, ő többnyire akkor segít, ha Magyarországon vagyok. Számít az, hogy profi körülmények közt tudjak minden versenyen edzeni, így kell az állandó edző. Thomas Drouet minden versenyre elkísér.

Nem okozhat ez zavart a rendszerben? Ha egymással ellentétes instrukciókat hallasz tőlük, kire hallgatsz?

Abszolút nem okoz, hiszen ők nem ellenem, hanem értem dolgoznak. Mindig mindent megbeszélünk, és azért már én is rendelkezem kis tapasztalattal. Szóval meg tudjuk oldani közösen a dolgokat.

Babos Tímea és édesapja Babos Csaba
Babos Tímea és édesapja, Babos Csaba (Fotó: Zádor Péter)

A családi kapocs édesapáddal nyilván egy ideig mindenképp előnyt jelent. Volt olyan pillanat a karrieredben, amikor az apáskodás már inkább hátránnyá vált?

A 2013-as Australian Open óta nagyon ritkán utazik, hiszen neki is rengeteg dolga van a Park Teniszklub (MTK) vezetőedzőjeként, illetve a többi fiatal tanítvánnyal is sokat kell edzeni. Az volt az a pillanat, amikor jobbnak láttam, ha inkább marad az apukám, mintsem az edzőm, nap mint nap.

Egy interjúban a 2013-as esztendőt elpocsékolt évnek nevezted. Mi történt? Mit kellett volna másképp csinálnod?

Még nem a francia edzőmmel, hanem a szerbbel dolgoztam együtt, és nem működött jól a közös munka. Nem volt megfelelő a kondim, és ez a játékomra is rossz hatással volt. Nekem sokat számít, hogy milyen az erőnlétem, hiszen abból sokat tudok profitálni.

Írt arról a magyar sajtó, hogy sportpszichológus segítségét is igénybe veszed. Ez általános ebben a sportágban? Mit, illetve hogyan tudja segíteni a játékodat egy pszichológus?

Sokáig pszichológussal dolgoztam, és sokat segített. Azt gondolom, hogy számít ez a fajta segítség. Rengeteg stresszt kell feldolgozni, jobb, ha ez profi segítség mellett történik.

Fotó: Zádor Péter
Fotó: Zádor Péter

Bár egyéniben is a legjobbak között tartanak számon, párosban még ennél is jobbak az eredményeid. Melyik a fontosabb számodra?

Párosban is nagy céljaim vannak persze, de az egyéni sokkal fontosabb. A torontói versenyen (Premier torna) például nem is indulok párosban, hogy az egyénimre koncentrálhassak. Most kicsit nehéz is összeegyeztetni a versenyeket, hiszen párosban a top 10 környékén vagyok. Egyéniben még nem tartok itt, szeretném azt is feltornázni jobban.

Hogyan választod ki a partnereidet, akikkel párosban játszol? Mi a legfontosabb tulajdonság ahhoz, hogy valaki Babos Tímea teniszpartnere lehessen?

Tavaly Wimbledon óta állandó partnerem van: Kristina Mladenovic. Számít, hogy a partnerrel jó viszonyt ápoljak, hogy tenyeres oldalon játsszon, és hasonló ambícióink legyenek.

A tenisztornák kapcsán általában mindig elképesztő összegű díjazásokról lehet hallani…

Igen, de azt kevesen tudják, hogy többnyire ebből kell állnom az utazások és a stáb költségeit is, amelyek nagyon magasak tudnak lenni. Számít a szponzorok támogatása, így a Mol és a kisebb cégek segítsége.

Van egy meglehetősen naprakész és információkban gazdag honlapod. Külön alkalmazottad van, aki frissíti a rólad szóló információkkal?

Azt gondolom, hogy a mai világban ez nagyon fontos. Van sajtósom, akinek sokat köszönhetek. Rengeteget dolgozik, hogy a honlap mindig naprakész lehessen. Számít, hogy az emberek minél többet tudjanak rólam.

22 éves vagy. Mi az az életkor, ami a profi teniszezők között a csúcsnak tekinthető? Mikor éri el egy teniszező a legjobb formáját?

Ez eléggé változó, de egy biztos: az elmúlt években egyre jobban kitolódik ez a szám, egyre idősebbek a teniszezők. A top 100 átlagéletkora 26-27 év. Úgyhogy ezek alapján most tartok én is a csúcs felé.

Körbeutazod a világot. A teniszen kívül van ilyenkor bármire időd?

Nagyjából 35-40 hetet vagyok külföldön. Sajnos rettentő kevés időm van külföldön nézelődni, de azért mindig próbálok picit turistáskodni is. Nyilván annak jobban örülök, ha nincs időm, hiszen az azt jelenti, hogy még versenyben vagyok.

Nagy cipőgyűjtő hírében állsz. Melyik az a darab, amit a legjobban szeretsz?  

Valószínűleg ezt is a tenisznek köszönhetem, hiszen hetente lecserélem a teniszcipőmet. Imádom az új cipőket teniszben is. Egyébként minden kategóriának megvan a favoritja, nehéz egyet kiemelni. Van kedvenc balerinám, kedvenc magassarkúm vagy épp futócipőm is 🙂

Serena Williams és Babos Tímea
Serena Williams és Babos Tímea

Ebben a sportágban mennyire létezik barátság a sporttársakkal? Végül is ők a riválisaid. Az olyan nagyvadakkal, mint Serena Williams, lehetséges barátkozni?

Lehetséges természetesen, de nem igazán jellemző.

Milyen céljaid vannak 1-2 éves távlatban? Merre tart a karriered?

Remélem, hogy minél jobb eredményeket fogok elérni. Azt gondolom, hogy most felfelé ível a karrierem. Egy biztos: mindent megteszek a céljaim elérése érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top