Szabadidő

Ezek a legolcsóbb balatoni éttermek

Felkutattam az öt legnagyobb balatoni város, Siófok, Keszthely, Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonboglár olcsó éttermeit.

Mivel az egész Balaton-régió összes étterme kifogott a szabad kapacitásaimon, könnyítésként az öt legnagyobb balatoni város (Siófok, Keszthely, Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonboglár) éttermeit vizsgáltam meg. A szempont az volt, hogy négy tradicionális, és szinte minden étteremben kapható magyar étel árait hasonlítsam össze, így

  • a húsleves,
  • a rántott hús,
  • a pörkölt,
  • a somlói galuska

mellett döntöttem.

Ezek a legolcsóbb balatoni éttermek

Ha valamelyik nem volt az étlapon, próbáltam találni valami hozzá hasonló ételt (pl. húsleves helyett csontleves). Két hasonló étel (pl. sertéspörkölt és marhapörkölt) mindig az olcsóbbat számítottam be. Csak azok az éttermek jöhettek számításba, amelyeknek van saját honlapjuk az áraikat feltüntető étlappal. A gyermekmenüt és az állandóan változó napi menülistákat nem vettem számításba. Az éttermek bemutatásában a színvonal ezúttal nem volt szempont (aki mindet végigeszi, annak innen is gratula), kizárólag az árakra fókuszáltam. A válogatásban csak éttermek szerepelnek, gyorsbüfék nem.

Balatonfüred

Balatonfüred legolcsóbb húslevesét a Giorgi Pizzériában lehet enni (450 Ft), ahol a rántott szelet vegyes körettel is csak 1450 forint. Ugyanitt a somlói galuska 490 forint, és pörköltvonalon csak azért nem ők vannak az élen, mert főképp a pizzákra és a frissensültekre koncentrálnak, ezért azt nem tartanak az étlapon. Olcsó pörköltet a Cimbora grillkertben lehet találni, ahol a marhapörkölt galuskával 1800 forint.
Giorgi Pizzéria
Giorgi Pizzéria

Siófok

Siófok nyújtja az egyik leggazdagabb választékot éttermek terén a Balaton partján, bár a legtöbb, még olcsónak számító helyen a négy fenti fogás ára bőven a négy- és ötezer forint közötti tartományban mozgott. Ezért is akadt meg a szemem a Boomerang sörözőn és éttermen, ami a napi ajánlatok mellett (mint mondtam, ezeket nem számítom) hetente cserélődő menüsorokat tart fenn, szinte már irreálisan alacsony árakon. Rántott csirkemell hasábbal 850 forintért? Somlói galuska 250-ért? Bakonyi sertésborda túrós galuskával 850-ért? Ezek a számok különösen annak fényében érdekesek, hogy a szintén olcsónak számító Kiliti csárdában a somlói 650-be, a sertéspöri 1490-be, a rántott sertésborda hasábbal pedig 1790-be fáj, így a különbség finoman szólva is óriási. A Boomerangban az egyetlen torzító tényező, hogy a heti ajánlatban nem tartanak levest, csak a napiban.

Boomerang söröző
Boomerang söröző

Keszthely

Keszthely szerencsére bővelkedik a kevésbé vastag pénztárcájú vendégekre specializálódott éttermekben, így itt végre szoros lett a verseny. Olcsó húslevest találtunk a Jóbarát vendéglőben 350 forintért, viszont a sertéspörkölt galuskával már a Hargita étteremben olcsóbb, ahol 1050 forintot kell kiperkálnunk érte.

Hargita Étterem és Panzió
Hargita Étterem és Panzió

Rántotthús-fronton szintén verhetetlennek bizonyult a Hargita a maga 1200 forintos (ezért csibemell dukál) árával. A hely egyetlen szépséghibája, hogy valamilyen rejtélyes oknál fogva nem tartanak desszerteket az amúgy igen gazdag választékú étlapon, így a legolcsóbb somlóiért szintén a Jóbarátba kell mennünk, ahol 400 forintot kell otthagyniuk az édesszájúaknak. A Hargitában a desszert nélküli három fogás 2800-ba kerül, míg ugyanez a három a Jóbarátban már 3250, így kétségtelenül az előbbi a nyertes. Adjunk hozzá nagyjából 500-at az étterem árképzése alapján egy képzeletbeli somlóiért, és így kijön egy igen izmos 3300 forintos, négyfogásos ár.

Jóbarát Vendéglő
Jóbarát Vendéglő

Balatonalmádi

Hiába kínálja Balatonalmádi legolcsóbb levesét a Krisztina panzióval egybekötött Puszta étterem (360 forint), ha minden más kategóriában a Budatava Rock Pub magasan veri a mezőnyt. A rántott sertésborda hasábbal itt mindössze 1100, míg a sertéspörkölt/galuska kombó csak 1020 forintba kerül. Jó választás lehet (ár szempontjából) az Éva Vendégfogadó is, aminek étlapjáról sajnos nem egyértelmű, hogy a főételek árában a köret is benne foglaltatik-e.

Ezek a legolcsóbb balatoni éttermek

Balatonboglár

A balatonboglári éttermek be vannak oltva internet ellen, így meglehetősen kevés étterem rendelkezik honlappal, és amelyik igen, az sem feltétlenül arra használja, hogy felrakja oda az étlapját. (Hát akkor mire? A kérdés jogos.) Ezt az eredményt így tényleg kétkedve fogadjátok, mivel a minta finoman szólva sem volt reprezentatív.

Erzsébet vendéglő
Erzsébet vendéglő

A verseny végül két versenyző, az Erzsébet vendéglő és a Kisszieszta között dőlt el az előbbi javára, ahol a négy fogás összesen 4750 forintba került, míg az utóbbiban 4780 volt a vége, bár tegyük gyorsan hozzá, hogy az előbbiben csak gesztenyepüré, az utóbbiban pedig tényleg somlói galuska fért bele ennyiért. A többi Balaton-parti városhoz képest így Balatonboglár sokkal drágább helynek tűnik, bár ez valószínűleg csak az interneten van így.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top