Szabadidő

Így úszhatod meg a hétvégi dugót, ha a Balatonra készülsz

Mikor érdemes elindulni? És vissza? Örök kérdés. Valaki erre esküszik, valaki arra, mások hétfő előtt nem is foglalkoznak a problémával. És valóban, vasárnap 22.53-kor szűnt meg a torlódás Budapest közelében. Tapasztalt autósok adnak tippeket.

Hova megy a kisgyermekes budapesti család hétvégén, a 40 fokos kánikula idején? Valamelyik strandra. Szombaton reggel mi is kitaláltuk, hogy lesz, ami lesz, nekiindulunk az M7-es autópályának, és a Velencei-tóig meg sem állunk. De mikor induljunk? Spontán jött az ötlet, tehát amikor kész leszünk. Fél 11-re sikerül a bravúr. Alighogy elindulunk, máris hívnak az ismerősök, hogy beállt az egész M7-es, hatalmas a dugó, mert baleset történt. A két gyerek miatt a terv szabotálása szóba sem jöhet, lesz, ami lesz, kivárjuk a sorunkat. Eredmény: fél 1-kor már a vízben lubickolunk, ami csúcsidőben és közvetlenül egy baleset után akkor is hatalmas mázli, ha csak a Velencei-tóig megy az ember. Másnap (többek között emiatt is) megismételjük mindezt, már csak azért is, mert (a már meglévő autópálya-matricát leszámítva) olcsóbb volt, mint ha vettünk volna egy egész napos jegyet a Római strandra. Az odavezető út persze most már csak egy óra, na de mikor induljunk vissza? A férjem a várható dugó miatt a 16.00 órára szavazott, ki van zárva, mondtuk, majd kialkudtunk egy fél 6-ot, ami szerinte már bőven necces volt. Nem volt az, egy bő óra alatt a 3. kerületben voltunk. (Csak azért nem 50 perc alatt, mert le volt zárva a rakpart.) A barátok már nem voltak ilyen szerencsések. Volt, akinek 2 óra alatt sikerült eljutnia szombat délelőtt Martonvásárra, az első desztinációig, mások a szokásos bő négy óra alatt tették meg a visszautat vasárnap délután a Balatonról.

Lehet vajon ezt jól csinálni? Tippek, tapasztalat hétvégi ingázóktól.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

 

  • Indulás a Balatonra pénteken, 14.00 után, vagy szombaton a reggeli kávé közvetlen elfogyasztása után

Felejtős. Gyerekkel mindenképp. Nemcsak a hatalmas tömeg miatt, hanem azért is, mert ilyenkor útnak indulnak mindazok, akik szeretik lenyomni a többieket, és kocsiba ülnek a hétvégi sofőrök is, így mindig van egy-két baleset. Hacsak nem muszáj, vagy nem kívánunk mazochista módon órákig araszolni, ne induljunk el. Ha mégis, akkor túlélő-felszerelés, például elegendő mennyiségű játék melegen ajánlott. És étel. És ital.

  • Indulás a Balatonra péntek 14.00-ig, vagy szombat 12.00 után

A lehető legjobb megoldás. Így is nagy lesz a forgalom, de általában folyamatosan lehet közlekedni. 

  • Nem megyünk

Valaki inkább nem megy a Balatonra, ha csak csúcsidőben tud elindulni. Kinek-kinek a maga dolga, kényelme, döntése. Én elfogult vagyok az ügyben és a Balatonnal kapcsolatban is. Inkább órákig szenvedek, de a végén csobbanhassak egy hatalmasat.

  • Vonattal megyünk

MÁV. Hm. Bár épp Velencén láttam egy olyan vonatot, amit hosszasan kellett nézegetnem, hogy higgyek a szememnek. Ugyanis vadi újnak tűnt. Lehet, hogy szupervonatok közlekednek már, csak mi még nem tudunk róla? Ha igen, és ha nem kell cipekedni, vagy nincs olyan férj a családban, aki sehova nem megy a családi járgány nélkül, mindenképp megfontolandó.

  • Indulás vissza, Budapest felé, vasárnap délután

Semmiképp. Attól függően persze, hogy a Balaton mely részéről indulunk vissza, a 16.00 már késő, ami viszont baj, mert így alig marad valami a vasárnapi strandolásból.

  • Indulás vissza, Budapest felé késő este, 21.00 után, vagy a hétfő reggel, illetve, délelőtt

Ugyanaz lesz a helyzet, mint az indulásnál: nagy lesz a forgalom, de jó esetben folyamatosan (legalább 80-100 km/h sebességgel) tudunk majd haladni.

  • A már említett opciók, úgy is mint: nem megyünk, vagy vonattal utazunk

Plusz nehezítő tényező: budapesti lezárások
A múlt hétvégén az autósok nehezített helyzetben voltak, hiszen a rakpartok hétfő reggelig nem voltak járhatók, ráadásul a Budaörsi úton épp vízvezeték-szerelés zajlik, ami miatt befele csak egy sávon lehet közlekedni. Hírek szerint ez július 22-ig így lesz. Már csak ezért sem árt igénybe venni néhány telefonos alkalmazást, mely előre megmutatja az összes dugót. Például ezeket:

Használatuk pofon egyszerű. Ha beírjuk a címet, és le-fel görgetjük az oldalt, a Googlemaps esetén piros csík jelzi, hogy hol van dugó. A Waze a piros különböző árnyalataival jelzi a torlódó szakaszokat, minél sötétebb, annál nagyobb a dugó, ha feketét látunk, akkor ott minden áll.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top