Szabadidő

Ahonnan te sem távoznál üres kézzel – a világ 10 legmenőbb piaca

Ezekről a piacokról egészen biztosan te sem távoznál üres kézzel. A világ legkülönlegesebb piacait válogattam össze, hátha majd arra jársz egyszer.

1. A sztárok kedvenc helyszíne

A londoni Portobello Market nemcsak a helyiek és a turisták, hanem a filmesek kedvence is. Számos világsikert forgattak itt, például a Sztárom a párom című filmet Julia Robertsszel, nem véletlenül volt a film eredeti címe Notting Hill. A nagyjából három kilométer hosszú piacon az antik holmiktól a legtrendibb cuccokig minden megtalálható, de sokan keresik itt a különböző filmes ereklyéket is.

2. Ízek piaca

Az amszterdami Albert Cuyp Marketre elsősorban azoknak érdemes ellátogatni, akik szeretnék megkóstolni a tradicionális holland ízeket. Az ínyencek ezen a piacon kipróbálhatják, milyenek a hagyományos sózott tengeri halak, a holland sajtok, édességek és fűszerek. Persze megcsodálhatják a hollandok különleges virágait is, leginkább a színpompás tulipánokat.

Ahonnan te sem távoznál üres kézzel - a  világ 10 legmenőbb piaca

3. Vízi vásár

A bangkoki Damnoen Saduak Thaiföld legnagyobb úszópiaca. A mozgó árusok a vízen egyensúlyozva, csónakokból árulják a portékáikat, az apró kütyüktől a friss zöldségen és gyümölcsön át egészen a helyben főzött meleg ételig. Annak azonban, aki részt akar venni a nem mindennapi élményben, igyekeznie kell, mert az úszópiac minden nap csak délig létezik, utána szinte varázsütésre kiürül a csatorna.

4. Gasztroélménypiac

A Barcelona központjában található Mercat de la Boqueria az egyik legnagyobb és legpatinásabb piac Európában. Itt aztán minden megtalálható: a különleges tengeri halaktól a legínycsiklandóbb édességekig, ráadásul az árusok a vásárlók szeme láttára készítik el azokat látványosabbnál látványosabb módon.

Ahonnan te sem távoznál üres kézzel - a  világ 10 legmenőbb piaca

5. Éjszakai piac

A hongkongi Temple utcai piac zsúfolt zsibvásárra hasonlít, de aki olcsón akar vásárolni, annak megéri ide jönni. A legtöbb leutánzott márkás terméket, ruhát, kiegészítőt, elektronikai cikket ugyanis itt találni, és fillérekért megkapni. A bevállalósak kipróbálhatják a hagyományos ázsiai ételeket is: tengeri halakat, különböző sült bogarakat és érdekes fűszerezésű leveseket, tésztákat.

Ahonnan te sem távoznál üres kézzel - a  világ 10 legmenőbb piaca

6. Elvarázsolt forgatag

Az isztambuli Grand Bazaar a világ legnagyobb fedett piaca. Mintegy négyezer standdal működik, de kell is a hatalmas kínálat, hiszen naponta több százezer vásárló fordul meg itt. Ha belép ide az ember, hirtelen úgy érezheti magát, hogy Csodaországban van a rengeteg ékszer és antik áru között, de a gyönyörű kelmék és a török fűszerek misztikus illata is elkápráztatja a látogatókat.

7. Extrém szabadtéri piac

Legutoljára a Harry Potterben láthattunk olyan vasutat, amely az egyik pillanatban még van, a másikban pedig varázsütésre eltűnik. Ilyen azonban a valóságban is létezik a thaiföldi Maeklongban működő piacon. Az árusok standjai között naponta többször is elhalad a vonat, ilyenkor a kofáknak nagyon gyorsan és összehangoltan, szinte színpadi koreográfiába illő módon el kell pakolniuk a portékáikat a vágányról, majd a vonat elhaladtával visszarendezkedhetnek.

8. Népek találkozása

A Marché de Belleville nemcsak Párizs, hanem Európa egyik legszínesebb piaca is. Igazi multikulturális forgatag, ahol minden megtalálható, amit csak el tudunk képzelni, de a hangsúly a különböző kultúrák ételein van. Nyüzsgő, illatozó, színpompás gasztronómiai vásár ez, ahonnan a legfinomabb sajtokkal, halakkal, húsokkal, fűszerekkel térhetünk haza, persze csak ha győzzük kivárni a sokszor kígyózó sorokat.

Ahonnan te sem távoznál üres kézzel - a  világ 10 legmenőbb piaca

9. Bolhapiac sznoboknak is

A Porta Portese a legnagyobb olasz bolhapiac Rómában. Csak vasárnaponként tart nyitva, de ilyenkor mozdulni sem lehet a régiségekre éhes közönségtől. Könyvek, bakelitlemezek, antik bútorok mind-mind megtalálhatók itt, ráadásul nagyon jutányos áron. A turisták és a helyi lakosok egyaránt kedvelt vására, azonban nem árt figyelni a pénztárcákra, mert ezt a piacot a zsebesek is különösen szeretik.

Ahonnan te sem távoznál üres kézzel - a  világ 10 legmenőbb piaca

10. Nyüzsgés illedelmesen

A bécsi Naschmarkt majdnem olyan híres, mint a tőle nem messze lévő Operaház. Turisták ezrei fordulnak meg itt naponta, szombatonként pedig a bolhapiaccal kiegészülve különleges látványosság a vásár. Igazi gasztroélményeket kínálnak mind az árusok a különleges alapanyagaikkal, mind az odatelepült kávézók és éttermek. A bécsi kávé mellé pedig az utcai zenészektől akár rögtönzött koncerteket is kaphatunk.

Ahonnan te sem távoznál üres kézzel - a  világ 10 legmenőbb piaca

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top