Szabadidő

Bici néni megdöntötte a sakkvilágrekordot

Sinka Brigitta, azaz Bici néni 2010-ben döntött úgy, hogy megpróbálja megdönteni a szimultán sakkozás világrekordját. Sikerrel járt!

Az 1920-as évek nagy kubai mesterét, José Raúl Capablancát felülmúló világrekordot ért el sakkszimultánban Sinka Brigitta 87 éves magyar nagymester, aki vasárnap már 13 600. mérkőzését játszotta.

Az 1942-ben elhunyt kubai nagymester 13 545 összecsapásig jutott, a tévéreklámból is ismert Bici néni ezt a rekordot múlta felül a hétvégén Budapesten. Szeretné, ha teljesítményét a Guinness-rekordok is elismerné, ehhez az évek során játszott partijairól vezetett pontos feljegyzések is nagyban hozzájárulhatnak.

Sinka Brigitta kétszer volt második a magyar női sakkbajnokságon, és két sakkolimpiára nevezték, de végül mindkétszer lemaradt az utazásról.

A több agyvérzés után is kiváló szellemi és fizikai állapotban lévő játékos több mint fél évszázados profi sakkozói pályáján számos hírességgel került kapcsolatba, így Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij, Mihail Tal világbajnokokkal, s több tízezer gyermek sakkszimultán-versenyét szervezte meg.

Olvasd el Bici nénivel készült interjúnkat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top