Szabadidő

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

Korábban szinte csak rossz vagy közepes hollywoodi filmek készültek Magyarországon. A kém végre megtöri a sormintát. Ennek örömére listába szedtem a legjobb, hazánkban forgatott hollywoodi filmeket.

20. A vér és a méz földjén

Angelina Jolie csinált egy jó szándékú, de szájbarágós filmet a “háború rossz” markáns üzenetével, és ami Boggienak se ment az Eurovízión, az Jolie-nak se jött össze a filmkészítésben. A film akkora kudarc volt, hogy az angol mozik máig sem mutatták be. Legalább sok magyarnak készült vele közös fotója.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

 19. Die Hard – Drágább, mint az életed

Bruce Willis arcán egy ideje látszik, hogy annyira unja már a munkáját, mint átlagos budapesti a 3-as metró hétvégi karbantartását. Ez az unalom pechünkre pont a hazánkban forgatott ötödik résznél csúcsosodott ki, pedig a forgatáson még Tarlós Istvánnal is találkozhatott, de a mindig felhőtlen jókedvet sugárzó főpolgármesterünk is csak egy unott félmosolyt volt képes kicsalni belőle.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

18. Eragon

Volt néhány év, amikor A Gyűrűk Ura és a Harry Potter hatására Hollywood csak úgy ontotta magából a kardos-sárkányos fantasyket, persze a fantázia legkisebb jele nélkül. Mi magyarok is kaptunk ebből ízelítőt a nálunk forgott Eragon formájában, amiben sok pénzért Jeremy Irons és John Malkovich is örömmel égette magát.

17. Bel Ami – A szépfiú

Párizs, khm… akarom mondani Budapest. Robert Pattinson azon igyekszik, hogy gazdag asszonyokat (Uma Thurman, Kristin Scott Thomas) csábítson el, akik aztán eltartják őt, így próbálva feledtetni, hogy vega vámpírt játszik az Alkonyatban. A küldetés kudarcot vall.

16. 47 Ronin

Egy film, amiben Keanu Reeves még a japánoknál is japánabb. Nem csoda, hogy a japánok nem voltak kíváncsiak a mitológiájuk hollywoodi meggyalázására. Keanu szomorú nézésére mi képtelenek vagyunk ráunni, így a film Magyarországon – szinte egyedüliként a világon – sikert aratott.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

15. A rítus

Ha annyi millió forintom lenne, ahány démonok által megszállós/ördögűzős filmet meg kellett néznem az elmúlt években, már tutira vettem volna egy jókora házat valahol a Rózsadombon. A szokásos horrorfilmes paneleken csak a főszereplő, a dunai hidakért rajongó Anthony Hopkins, valamint a Rómának álcázott Budapest dobott valamicskét.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

14. A sas

A filmben a magyar vidék Britanniát hivatott megjeleníteni, méghozzá a római korit, és bizonyára azért láthatunk olyan sok ködös képet, mert a valóságban annyira azért nem nagy a hasonlóság. Kicsit uncsi kardozós-szandálos film, de legalább a magyar nőknek volt esélyük élőben is találkozni Channing Tatum testével.

13. A holló

Budapest nemcsak Berlint, Párizst és Moszkvát, hanem Baltimore-t is bármikor eljátssza, ezt A holló című filmben bizonyította, melyben az Edgar Allen Poe-t alakító John Cusack egy sorozatgyilkos után nyomoz. Sötét képek és rengeteg unalom.

12. Herkules

Amikor Dwayne Johnson Magyarországon forgatott, a magyarok mindig azzal az izgalommal mehettek konditerembe, hogy hátha feltűnik ott a sztár, aki minden szerepére gyúrással készül. A filmből mostanra csak kb. annyi maradt meg bennem, hogy Palvin Barbara többet szerepelt az előzetesben, mint a kész filmben.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

11. Underworld

A film, amiben Kate Beckinsale testhezálló bőrszerkóban figyeli a forgalmat a Ferenciek tere fölött. Vámpíros, egyszer nézős marhaság, amiben sokkal többet dumálnak és sokkal kevesebbet akcióznak a kelleténél, mégis készült még néhány része, sőt most jelentették be a legújabbat.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

10. Good

Budapest bármilyen európai nagyvárost képes eljátszani a II. világháború idejéből, de Berlin az igazi specialitása, és ebben a filmben – amiben Viggo Mortensen egy jó németet alakít – városunk igazán kitesz magáért. Kár, hogy a film kábé annyira emlékezetes, mint egy előre csomagolt szendvics íze, amit a benzinkútnál vettünk.

9. Evita

Madonna egészen Magyarországig jött azért, hogy színésznővé váljon, mégis mindenki csak a Don’t Cry for Me Argentina című dalára emlékszik belőle. 1996-ban Budapest vendéglátás szempontjából még hagyott némi kívánnivalót maga után, így Alan Parker rendező határozottan kellemetlen emlékként írta le a nálunk töltött időt.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

8. Kémjátszma

Brad Pitt és Robert Redford szőkesége egyszerre hódított a fővárosunkban, ami leginkább itt is Berlint alakította, és meglepetés: ők ketten kémek voltak. A filmnek sajnos nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

7. Az adósság

Nem lehet igaz, hogy Jessica Chastain már kétszer is forgatott Magyarországon, de még egyszer sem futottam bele. A filmben amúgy a fiatal Helen Mirrent alakítja meggyőzően, Budapest pedig Berlint játssza szintén elképesztő hitelességgel. Amúgy egy erősen közepes kémfilmről van szó, mert ebben a műfajban vagyunk a legnagyobbak.

6. Hellboy 2 – Az aranyhadsereg

A film, melynek forgatásán Kamarás Iván eldöntötte, hogy neki Hollywoodban kell szerencsét próbálnia. A Hellboy 2-vel bizonyítottuk, hogy a stúdióink és stábjaink nemcsak hidegháborús kémfilmek és nácis drámák forgatására alkalmasak, hanem akár egy nagyszabású képregényfilm megalkotására is.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

5. A csíkos pizsamás fiú

A “holokauszt gyerekszemmel” témakör második legfontosabb darabja közvetlenül Az élet szép után.

 4. Suszter, szabó, baka, kém

Bár sokan minden idők legunalmasabb kémfilmjének tartják, ha jó pillanatban kap el minket a hallgatag Gary Oldman átható tekintete, a felszín alatt zajló izgalomfaktor miatt nagyon lehet szeretni. A Párizsi Udvar kifejezetten mutatós, a KGB-ügynököt játszó Csuja Imre pedig egyenesen “felejthetetlen”.

3. München

Bár ebben a filmben látható minden idők egyik (nem szándékosan) legröhejesebb szexjelenete, Spielberg kémes/terroristás mozija így is tartogat izgalmas pillanatokat, és Eric Bana mellett a kedvenc Margit-szigeti padunk is szerepel benne.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

2. X polgártárs

Kicsit csalok, mert ez igazából egy HBO tévéfilm, de annyira jól sikerült, hogy így is a listán a helye. Hazánkra a stábnak a jó kis szocreál külsők miatt volt szüksége, ugyanis a film a Szovjetunió leghírhedtebb sorozatgyilkosa utáni nyomozást mutatta be.

1. A kém

Budapest végre önmagát játszhatja, Jason Statham tengernek nézi a Balatont, arról nem is beszélve, hogy a magyar rendőrség mindenhová csak késve ér oda. Végre egy igazán jó nálunk forgatott mozi, amin hatalmasakat lehet röhögni, a főváros pedig festői háttérnek bizonyul a kémfilmes akciójelenetekhez.

Ez a 20 legjobb Magyarországon forgatott hollywoodi film

Filmek, amik kis híján felfértek a listára

Mivel nagyon sok filmet forgattak Magyarországon, valamennyire szelektálnom kellett. Kapásból kizártam a rendszerváltás előtt forgatott filmeket (pápá, Vörös zsaru és Szerelem és halál), valamint azokat, amiken ugyan sokat forgattak nálunk, de ezeket a jeleneteket szinte mind kivágták a kész filmből (pl. Z világháború, Hudson Hawk). Azok a filmek sem játszhattak, ahol csak a second unit forgatott nálunk 1-2 nap erejéig (pl. Mission: Impossible: Fantom protokoll).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top