Szabadidő

Periscope, egy alkalmazás, ami tényleg kinyitja előtted a világot

Mit szólnál hozzá, ha ingyen részt vehetnél egy interaktív főzőkurzoson, amit Jamie Oliver tart? Gondoltál már arra, hogy péntek este belenézz egy olasz baráti társaság házibulijába? Na és az érdekel, hogy hogyan készül a CNN későesti híradója? A Periscope applikáció pont erre való.

Katalin hercegné szülésének hetében szoktam rá a Periscope alkalmazásra, akkor, amikor az élő youtube közvetítések sorra feladták a harcot. Akkor ugyanis civilek és riporterek mind a Periscope-on jelentkeztek be, így a mobilomon bámultam órákig a St. Mary kórház bejáratát.

A CNN tudósítjának Periscope bejelentkezése a St Mary kórháztól
A CNN tudósítójának Periscope bejelentkezése a St Mary kórháztól

De mi is az a Periscope?

Nem más, mint egy alkalmazás, amit letölthetsz a telefonodra, és bárkit követhetsz. Amikor az illető online közvetítést tart, jelez a telefonod és már nézheted is videót. Mindehhez azért kell egy Twitter fiók, mert a Periscope az ő alkalmazásuk. De te magad is élőben bejelentkezhetsz bárhonnan, bármikor. Ha például azt akarod megosztani a világ másik felén élőkkel, hogy mennyire jó a Szigeten a Florence and the Machine koncerten csápolni, akkor csak bejelentkezel (lehetőleg wifin, különben nem leszel boldog az adatforgalom miatt) a Periscope alkalmazással, és már közvetítheted is a bulit.

JAmie Oliver Periscope videója, és a végerdmény
JAmie Oliver Periscope videója, és a végerdmény

Persze a vadidegenek házibulijánál és a DIY körömlakkleckéknél sokkal jobbakat is elcsíphetsz itt. Például követheted Jamie Olivert, aki élőben táncolt, amikor a Food Revolution mozgalma elérte az 1 millió követőt, vagy megnézheted, hogyan készíti a spenótos tésztát, és közben még kérdéseket is tehetsz fel neki online. Az én másik kedvencem Max Foster, a CNN tudósítója, akinek a kezéhez tényleg hozzá van ragasztva a mobilja, és mindent közvetít a Periscope-on. Így a 10 órás híreket rendre ott nézem, és két riport között még backstage túrára is elviszi a mobilt az operatőr vagy Foster. A legnépszerűbb Periscope-felhasználók között egyetlen magyar nevű usert véltem felfedezni, ő Ildikó Ferenczi kanadai modell, színésznő, aki azzal szerzett magának 3 millió követőt, hogy bikiniben fekszik az ágyban, vagy edzésre megy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top