Szabadidő

Bicikliháton szaltózik a bajnok gyulai testvérpár

Elképesztő, extrém és veszélyes trükköket mutat be BMX biciklikkel a gyulai testvérpár! Kempf Zozó máris amatőr világbajnok, öccse, Patrik pedig junior magyar bajnok. Csak egyet nem értünk: hogy lehet, hogy a szüleik még nem kaptak szívrohamot?
Bezzeg a mai fiatalok… Olyan 30 év alatti magyar fiatalokat mutatunk be sorozatunkban, akik az élet valamely területén kimagasló eredményeket érnek el – legyen az egy középiskolás matekzseni, egy hollywoodi maszkmester vagy egy világversenyre készülő magyar tánccsoport –, de itthon igencsak keveset, vagy semmit sem tudunk róluk. Ismersz ilyen fiatalt? Írj nekünk!

Hihetetlen gyorsaság, vad ugrások, előre- és hátraszaltó, valamint repülés – mindez biciklinyeregben, egy extrém sporthoz készített veszélyes, speciális pályán. Minden egyes mozdulat magában hordozza egy-egy végzetes esés lehetőségét, nem csoda hát, hogy a Kempf testvérek szülei, Zoltán és Éva igen nagyot néztek, amikor kiderült, fiaik az extrém BMX sportággal komolyan szeretnének foglalkozni.

Megszállottakká váltak

“Minden az interneten fellelhető, külföldi videókkal kezdődött – meséli a 18 éves, épp érettségi előtt álló Zozó. – Annyira megtetszett ez a hihetetlen látványos, adrenalinbomba sport, hogy egészen a megszállottjává váltam, és végül kikönyörögtem a szüleimtől az első bicajomat, hogy 13 évesen elkezdhessem gyakorolni a trükköket.” Zozó tehát az internetről kezdett tanulni – a veszélyesebb trükköket először egy speciális, külön erre a célra készített szivacsgödörben gyakorolja be, hogy ne törje össze magát, és csak akkor megy éles pályára, amikor már biztos a dolgában.

Öccse, Patrik még csak 10 éves volt, amikor Zozó foglalkozni kezdett ezzel a sporttal, és segített a bátyjának a mozdulatok kidolgozásában, miközben őt magát is magával ragadta a BMX-szenvedély. Egykor autóversenyző-bajnok édesapjuk figyelmét sem kerülhette el, hogy fiai igen tehetségesek ebben a nyaktörő műfajban, és megfogadta, félelmei ellenére is segít nekik abban, hogy valóra válhasson az álmuk. “Amikor láttam, hogy mindketten egyre ügyesebbek és a külföldi, profi versenyzőkhöz képest sem elhanyagolható, amit tudnak, együtt eldöntöttük, hogy versenyezni fogunk – meséli a fiúk édesapja, Kempf Zoltán. – Én vettem a gondomba ezt a projektet, mert a feleségem azt sem tudja nézni, ahogy gyakorolnak, hát még azt, ha versenyeznek! Ő általában velünk sem tart, annyira aggódik a fiúkért, így én szoktam őt értesíteni a versenyek eredményeiről.”

Megnézem
Összes kép (1)

“Ez a sport igazi életérzés”

“Engem nagyon motivál az, hogy Zozó Kölnben tavalyelőtt világbajnok lett – mondja a 15 éves Patrik. – Csodálatos érzés volt látni, hogy azok a versenyzők kapták a vállukra és ünnepelték őt, akiket néhány éve még áhítattal lestünk az internetes videókban, hogy úristen, milyen jók, mi lehetünk egyáltalán valaha hasonlóan jók?” A jelek szerint lehetnek, és a lelkesedés, a kitartás, az állhatatosság sem hiányzik. A fiúk folyamatosan fejlesztik magukat, és nagyon örülnek annak, hogy nemrégiben Gyulán a városvezetés jóvoltából elkészült egy, a gyakorlásra és a trükkök tökéletesítésére alkalmas extrémsport-pálya, ahol mostanában rengeteg időt töltenek. “Szinte naponta gyakorolunk, és új trükköket fejlesztünk ki – mondja Zozó. – Nekem most nem könnyű, mert érettségire is készülök, de nem jöhetek ki a BMX-es gyakorlatból. A suliban is tudják, hogy mivel foglalkozom a szabadidőmben, és jólesik, hogy büszkék rám. Ez a sport igazi életérzés, rengeteg élményt és barátot köszönhetek neki, imádom. Az a célom, hogy minél több külföldi versenyen megálljam a helyem, amellett, hogy természetesen főiskolára is járni fogok.”

Bicikliháton szaltózik a bajnok gyulai testvérpár

A bokaszalag-szakadás benne van a pakliban

A biciklik karbantartása, az évenkénti csere és a versenyekre való eljutás is igencsak megterheli a családi költségvetést. Mivel ez az extrém sport jelenleg nem kap hazánkban megfelelő nyilvánosságot, nem könnyű szponzorokat találni. Zozó azonban ma már nemzetközi szinten is elismert BMX-es, akit egy angol bicikligyártó cég vett a szárnyai alá. “Elsőre úgy tűnik, ez egy őrülten veszélyes sport – mondja Zoltán. – Pedig ha valaki odafigyel, pontosan begyakorolja a trükköket, akkor ez sem kockázatosabb, mint a foci. Ott is fellökhetnek, megrúghatnak úgy, hogy ott maradsz. Itt viszont, ha bajod esik, csak magadat okolhatod. A kulcskérdés itt a koncentráció, és úgy látom, ebben a fiaim nagyon megbízhatóak.” A hatalmas, levegőbe vetett bukfencek ellenére sem volt még a fiúknak komolyabb balesete: megúszták egy-egy rándulással, bokaszalag-szakadással, kisujjtöréssel. “Nagyon vigyázunk magunkra, és csak akkor próbálunk ki egy trükköt élesben, amikor már biztosak vagyunk abban, hogy menni fog. Nekem ebben a műfajban a bátyám a példaképem, ami szerintem nem csoda, hiszen a saját fejlesztésű trükkjeit már más versenyzők is tanulják. Nagyon szeretnék én is olyan szép eredményeket elérni a bicajommal, mint ő” – mesél az álmáról Patrik, aki junior magyar bajnoki címével 15 évesen szerintünk nem panaszkodhat.

Bezzeg a mai fiatalok korábbi cikkei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top