Szabadidő

Kazincbarcika akkor és most – űrhajós mászóka, hordó és fapados mozi

Előre szólok, giccses leszek. Giccses és szentimentális. Gyerekkoromban és később gimnazistaként is rengeteg időt töltöttem Kazincbarcikán. Én kérem szerelmes voltam ebbe a városba. Az űrhajós mászókába, a hordós játékokba a panelnál, a fapados moziba, ahol a Titanicot néztük, na meg az Egressy útba, amit a diáknapokon elfoglaltunk.

De hűtlen szeretője vagyok a városnak, mert az elmúlt 14 évben igen keveset jártam vissza. Csak átutazóban nézem mindig, hogy hogyan változott meg a városkép. Azt sem tudom, hogy fapados-e még a mozi, vagy már kárpitozott. Két évvel ezelőtt Ózdról találtam egy szuper képsorozatot, most pedig Kazincbarcika múltját és jelenét feldolgozó képeket találtam egy Facebook-oldalon.

 

1962-ben az ózdi József Attila Gimnázium kihelyezett tagozataként jött létre a Ságvári Endre Gimnázium Kazincbarcikán. A gimnázium egy ideig (az akkor még a városhoz tartozó) Berentén működött, majd 1966-ban átadták azt az épületet, melyben jelenleg is folyik az oktatás. A Ságvári Endre Gimnázium 2011. augusztus 30-án jogutód nélkül megszűnt. Diákjait és tantestületét a 2011. augusztus 31-én megalakuló Szalézi Szent Ferenc Gimnázium vette át.

 

A mai Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon történelme sem unalmas. Az iskola az egykori hatvani Vegyipari Technikum “utódja”, mely 1956 szeptemberében költözött a városba. Ideiglenesen a BVK korábbi rendészeti laktanyájában folyt a tanítás. 1961-ben az iskola az akkori Lenin út 1. szám (mai Egressy út 1.) alá költözött, egy teljesen új épületbe. Az elmúlt évtizedekben az iskolának számos neve volt (én 1995-ben még a TÜV RHEINLAND AKADÉMIA HUNGÁRIA – Irinyi János Műszaki Középiskolába iratkoztam be, és a Bláthy Ottó Kollégiumban laktam). Az oktatás ma is az 1961-ben átadott épületben folyik, de 2013. szeptember 1-jétõl új fenntartó van: a Tiszáninneni Református Egyházkerület.

 

A városi kórházról mi is többször írtunk. Például 2012-ben, amikor a babaszoba.hu szavazásán a gyermekágyi és újszülöttellátás kategóriában is diadalmaskodott a Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza. A kazincbarcikaiak győzelme küzdelmes volt, mivel néhány hónappal korábban még az is kétséges volt, hogy egyáltalán tovább működhet-e a bababarát szülészet. Be akarták zárni ugyanis az osztályt arra hivatkozva, hogy a megyében négy szülészet is működik. A kórházban dolgozók és a környéken lakók azonban tiltakoztak, és a tüntetések hatására az utolsó pillanatban megkegyelmeztek az osztálynak.

 

Kilátás a panelból. Valaki nyugtasson meg, hogy megvannak még az űrhajós mászókák!

 

 

 

A Posta még mindig a Fő téren áll.

 

Ami egykor felvonulásoknak adott otthont, most adventi vásárnak.

 

 

A polgármesteri hivatal sem költözött.

 

Az egykori Márka ABC ma már Coop. Mondjuk vasárnap ők sem lehetnek nyitva.

 

De hol van az űrhajós mászóka?

 

Vannak dolgok, amik soha nem változnak.

 

Parkosítás akkor és most.

 

Felismered?

 

Szebb napokat is megélt a Barcika étterem.

 

A Csemegéből Diszkont lett.

Fotók:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.