Szabadidő

Válság van az orosz állatkertekben

Diétára fogták az orosz állatkertek lakóit, mert a rubel árfolyamának esése miatt megdrágult az eledelek beszerzése. Több állatot más ország intézményébe kellett költöztetni, mert nem tudják megfelelően ellátni őket.

“Az állatok eleségének ára 2014 óta negyven százalékkal növekedett, és a következő fél évben újabb tízszázalékos emelkedésre kell számítani” – nyilatkozta Natalja Kolobova, a moszkvai állatkert igazgatója. Az intézményeknek országszerte igazodniuk kell a megváltozott költségekhez, ezért több helyen “háziasabb” ételekkel etetik az állatokat. A jekatyerinburgi állatkertben is olcsóbb, gazdaságosabb eledelekre tértek át a gondozók. Jelenleg az étrend-kiegészítőként használt garnélarákot tintahallal helyettesítik, míg a víziló által kedvelt lucernát sima zöld fű és zöldségek váltották fel – mondta Kszénia Ivanova, az állatkert PR-menedzsere. “A csimpánzok mazsolás túrót, enyhén sózott halat, vajas kenyeret esznek. Dásának, az elefántnak káposztát, míg másoknak almakompótot főzünk” – mondta a PR-menedzser.

Egyes fajoknak azonban olyan különleges az étrendjük, amilyet helyben nem lehet előállítani, a moszkvai állatkert pingvinjei például csak a 18 centiméteres egész heringet eszik meg. Az állatkert eddig Norvégiából hozatta a halakat.

A gyümölcsök és zöldségek beszerzése is megdrágult. Az almát eddig Lengyelországból hozatták, de a szankciók miatt kénytelenek most rosszabb minőségű orosz gyümölcsöket kínálni, ezt viszont nem minden állat fogadja el. A moszkvai állatkert igazgatója elmondta, hogy az etetés költségeinek növekedése miatt több állattól is búcsút kellett venniük. A ritka és drága állatokat mindenképpen megtartják, és csak azokat az állatokat költöztetik más országok állatkertjeibe, amelyek nem szükségesek a moszkvai intézmény változatos génállományának fenntartásához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top