Szabadidő

Ennyiért még sosem adtak el festményt!

Katarba kerülhet az unikális műtárgy.

A világ legdrágább műalkotása lett Gauguin Nafea című festménye, amely szenzációszámba menő 300 millió dollárért (81 milliárd forintért) cserélt gazdát. A vevő kilétéről és az eladási árról azonban titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem közöltek részleteket. A nemzetközi sajtó úgy tudja, hogy a remekmű Katarba kerül.

Forrás: thetimes.co.uk
Forrás: thetimes.co.uk

A katari uralkodócsalád vásárolta meg korábban Paul Cézanne Kártyajátékosok című festményét, amelyért akkoriban rekordot jelentő 250 millió dollárt fizetett néhány éve, szintén magántranzakció keretében.

A Nafea a Staechelin-gyűjtemény azon 18 kiemelkedő darabjának egyike, amelyek 2002 óta a bázeli szépművészeti múzeumban láthatók. A kollekciót kezelő alap ugyanakkor felmondta az intézménnyel kötött megállapodást a művek kölcsönadásáról. A Gauguin-festmény csak egy év múlva kerül új gazdája tulajdonába, jelenleg ugyanis a festő munkásságának szentelt nagyszabású vándorkiállításon szerepel, amely Spanyolországban és az Egyesült Államokban is látható lesz.

Az árverési rekordot Francis Bacon triptichonja tartja, ezt 142,4 millió dollárért értékesítették. A Lucian Freudot ábrázoló alkotásról szintén úgy tudják, hogy al-Majassza bin Hamad ász-Száni, a katari uralkodó lánytestvére vette meg. A sejkát a művészvilág legbefolyásosabb személyiségeként emlegetik. Ő felel a Jean Nouvel francia sztárépítész tervei alapján épülő katari nemzeti múzeum beszerzéseiért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top