Szabadidő

Nicole Kidman filmje is szerepel a Berlinale versenyprogramjában

Nicole Kidman új filmje, a Werner Herzog rendezésében készült Queen of the Desert (A sivatag királynője) című alkotás is szerepel a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale versenyprogramjában.

Werner Herzog életrajzi filmjében az ausztrál színésznő alakítja Gertrude Bell brit felfedezőt, írót, archeológust, aki az első világháború idején a brit titkosszolgálatnak is dolgozott. A szereplők között van James Franco, Damian Lewis és Robert Pattinson is, utóbbi Arábiai Lawrence-et játssza. A berlini bemutató az alkotás világpremierje lesz.

Dzsafar Panahi, a hazájában politikai okok miatt szabadságvesztésre ítélt és szakmája gyakorlásától eltiltott iráni rendező Taxi című filmje szintén világpremier lesz. A művész 2006-ban a Pályán kívül című művével elnyerte a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét. Parde (Zárt függöny) című, titokban készült munkáját – amelyet honfitársával, Kambozia Partovival forgatott – 2013-ban a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvével díjazták.

A világpremierek sorát gyarapítja Bill Condon brit rendező Mr. Holmes című filmje, amely az idős, nyugdíjba vonult Sherlock Holmes egyik utolsó bűnügyét mutatja be. A Ian McKellen és Laura Linney főszereplésével készült művet versenyen kívül vetítik.

A szervezők által bejelentett nyolc film között van még a Journal d’une femme de chambre (Egy szobalány naplója) Benoit Jacquot francia rendezőtől, a Body című alkotás a lengyel Malgorzata Szumowskától, a Victoria című film Sebastian Schipper német rendezőtől, a Cha vá con vá (Napos napjaink) vietnami–német–holland koprodukció Di Phan Dangtól és a kínai–hongkongi–amerikai koprodukcióban készült Ji Bu Cse Jao (Golyók által) az Ördögök a küszöbön rendezőjétől, a kínai Ven Csiangtól. Utóbbi nemzetközi, a többi világpremier. A felsorolt rendezők közül Benoit Jacquot a Búcsú a királynémtól című történelmi drámával a 2012-es, Malgorzata Szumowska pedig a Kinek a nevében? című filmmel a 2013-as fesztivál versenyprogramjában szerepelt.

Az idei Berlinalét február 5. és 15. között rendezik, a versenyprogram zsűrijének elnöke Darren Aronofsky amerikai filmrendező lesz. A legjobb filmnek járó Arany Medvére esélyes alkotások egy részét már decemberben nyilvánosságra hozták, a teljes programot a jövő héten teszik közzé a szervezők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top