Szabadidő

Közülük kerül ki 2015 Oscar-díjas filmje

323 alkotás közül választhatja ki idén az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díjára esélyes jelölteket.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) pénteken tette közzé honlapján, hogy hány film teljesítette a jelölési feltételeket, és fel is sorolta az érintett alkotásokat. A szabályok szerint a produkciók mozis vetítését december 31-én éjfélig meg kell kezdeni egy Los Angeles megyei filmszínházban, és legalább hét egymást követő napon műsoron is kell tartani.

A feltételek között szerepel, hogy a filmeknek 40 percnél hosszabbaknak kell lenniük, és a filmszínházakban 35 vagy 70 milliméteres filmen, illetve megfelelő digitális formátumban kell bemutatni. Nem kerülhet a jelölésre esélyes alkotások közé olyan produkció, amely nem moziban debütált. Azt, hogy melyik – minimum 5, maximum 10 – alkotás kerül fel a legjobb film díjára jelöltek listájára, az akadémia teljes tagságának szavazatai alapján döntik el.

Esélyes filmzenék és betétdalok

A filmakadémia nyilvánosságra hozta a jelölési feltételeknek megfelelt eredeti filmzenék és betétdalok listáját is. Ezek szerint 114 filmzene és 79 betétdal verseng az Oscar-jelölésért. Arról, hogy a két kategóriában melyik 5 filmzene, illetve 5 betétdal közül kerülhet ki a győztes, a filmakadémia zenei tagozata szavaz.

A 87. Oscar-díj jelöltjeit az egyes kategóriákban 2015. január 15-én, csütörtökön jelentik be a filmakadémia Samuel Goldwyn Színházában. A díjkiosztó gálát 2015. február 22-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban. A gálát élőben közvetíti az ABC tévétársaság, és világszerte több mint 225 országban láthatja majd a közönség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top