Szabadidő

Boldog születésnapot, Budapest!

141 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én egyesítették Budát és Pestet. Vagyis ma van miért születésnapot "ülni". Az elmúlt években tucatszámra mutattunk nektek elképesztő képsorozatokat és elfeledett emlékeket a fővárosról. Most ezekből készítettünk egy "Best of Budapest" válogatást.

Így változott át Budapest

2013-ban nyakunkba vettük a várost, másztunk, guggoltunk, ugortunk, és persze fotóztunk. Megnéztük, hogyan változott meg Budapest egy-egy jellegzetes pontja. Kétrészes sorozatunk első részét itt, a másodikat pedig itt nézhetitek meg! Ruff István fotói.

Amiket ma már nem láthatsz Budapesten – 10 elfeledett épület

Kármán Nikola kolléganőnk annak járt utána, hogy milyen legendás épületek is álltak egykor a fővárosban. Patinás házak, terek, utcák tűntek el a történelem során, amelyekre ma már csak festmények és történelmi leírások emlékeztetnek. Helyükön új épület, park vagy éppen nyilvános wc áll. Nikola összeállítását, itt olvashatod el!

  Városligeti Színház épülete (Forrás: budapestcity.org)
Városligeti Színház épülete (Forrás: budapestcity.org)

Íme Károly, a Károlyi-kert ura

Nem király ő, koronája sincsen, nem a Budai várban van a lakhelye, mégis imádják a fővárosiak. Kovács Dani fotósorozata egy nyúlról, akinek drámaian indult az élete, de végül rámosolygott a szerencse az egyik fővárosi parkban…

Boldog Születésnapot Budapest!

Szobormacsizmus Budapesten – nemzetünk nagyjai állva pisiltek

“Ha egy marslakó Budapest utcáira tévedne, és pusztán a szobrokból kellene következtetnie arra, kik lakják a várost, könnyen azt hihetné, hogy a bajszos-szakállas, zord férfiak és a kerekded idomú, meztelen nők földjén jár”így kezdte írását néhány hónapja Iván Viki kolléganőnk, amikor arról számolt be nektek, hogy miért van annyira kevés ismert magyar nőnek állított emlékmű a fővárosban.

Boldog Születésnapot Budapest!

8 budapesti legenda nyombán

Tényleg bennszülötteket mutogattak az Állatkertben? Mit jelentenek a furcsa betűk a Deák téren? Igaz, hogy öngyilkos lett a lánchídi szobrász? 8 legenda – és a valóság, ami mögötte van. Csizi Ági írása a “misztikus“ fővárosról.

Boldog Születésnapot Budapest!

Tíz dolog, ami egyáltalán nem olyan jó New Yorkban, mint Budapesten

New York kontra Budapest. Várkonyi Zoltánnak két cikke is készült erről. Először a Nagy Alma előnyeit írta le a magyar fővárossal szemben, majd fordult a kocka, és arról mesélt, hogy miért élhetőbb város Budapest. Bármennyire is meglepő lehet, de az egyik érve a tömegközlekedés volt.

Beérett a budapesti tűzfalforradalom: színes házak, amiktől mosolyogni támad kedved

Szavak helyett beszéljenek a képek. Még több ilyet!

Boldog Születésnapot Budapest!

Budapest, amikor megdobbantja a szíved

Jámbor Eszter kolléganőnk addig jár bringával dolgozni, amíg el nem kezd esni a hó. “Mindig, amikor átbiciklizek bármelyik hídon Budapesten, sóhajtok egyet, és mindent megbocsátok a fővárosnak, mert olyan szép” – írta egy képes összeállításban amelybe a Budapest a szemünk előtt elnevezésű kampányból válogatott képeket.

Boldog Születésnapot Budapest!

Budapest legjei: tudtad, hogy…?

Kovács Dani, a legidősebb, a legnagyobb, a leghosszabb… dolgokat kereste Budapesten. Csúcstartók a fővárosban!

 Budapest legöregebb fája a Nóra utcai öreg hárs.
Budapest legöregebb fája a Nóra utcai öreg hárs.

Alternative Budapest

Conchita szobra a Gellérthegy tetején, szuperhős töri össze azt a bizonyos villamost – az Alternative Budapest fotósorozat egy magyar fotós-grafikus, Kovács Péter munkája, aki újraértelmezi a fővárost.

Boldog Születésnapot Budapest!

Rejtett szépségek Budapesten

Mi lenne, ha nem csak az Országházat, a Hősök terét és a Bazilikát mutogatnánk a turistáknak, amikor Budapestre jönnek? Glázer Attila olyan helyeket fotózott, amelyeket nem igazán ismernek a fővárosba tévedt utazók, pedig megéri megnézni!

Boldog Születésnapot Budapest!

 

Désiré és a múlt: Cseh Tamás nyomában sétáltunk Budán

Fehér Dalma Budán sétált Cseh Tamás nyomába. Kolléganőnk az ócska cipő, a legendás FIAT–500-as, a galerik és végtelen presszókörutak történetéről mesélt nektek, számos fotóval!

Boldog Születésnapot Budapest!

Budapest karácsonykor

És ha már közelednek az ünnepek, akkor íme néhány szívmelengető fotó arról, hogy milyen is a fényárba öltözött Budapest. Ruff István fotói.

Boldog Születésnapot Budapest!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top