Szabadidő

Hétköznapok a cenzúrázott net világában

Annyira az életünk része, hogy szinte nem is foglalkozunk vele. Természetes, hogy van, természetes, hogy bármit bármikor megnyithatunk, rákereshetünk bármire. Az internet egyelőre nálunk is korlátlan és elérhető, de a világban jó sok példa van ennek ellenkezőjére. Ha sokkolni akarjátok magatok, nézzétek végig ezt a listát.

1. Törökországban a kormány simán blokkolhatja azokat az oldalakat, amelyek “veszélyeztetik a magánéletet”, illetve “diszkriminatív vagy sértő” tartalmakat tesznek közzé.

2. Kubában egy tanár havi fizetése 25 dollár körül van, 1 óra internet 5 dollárba kerül. Ha mégis ki tudod fizetni, akkor szűrőkön keresztül minden levelezésedet látják.

Hétköznapok a cenzúrázott net világában

3. Szintén Törökországban a szolgáltatók két évig megőrzik a felhasználók tevékenységeinek adatait, és azokat szó nélkül átadják a hatóságoknak. Az érintettek tudta nélkül.

4. Nekünk természetes, hogy folyamatosan a Facebookon lógunk, Kínában viszont nincs ilyen URL. Oké, hogy létezik a YouTube alternatívája, a Youku, és a Facebook helyett is van egy oldal, de ha mégis az eredetivel próbálkoznál, egyszerűen lefagy a net.

Hétköznapok a cenzúrázott net világában

5. Iránban a keresőprogramok blokkolnak mindent, ami szex, politika vagy közösség. Vagyis nincs Facebook, YouTube, szexoldal, CNN vagy BBC. De leleményesek a helyiek: szinte az összes netkávézóban be lehet szerezni olyan programokat, amellyel egy külföldi proxyszerveren keresztül bármilyen oldal elérhető.

6. Észak-Koreában még a fentieknél is sokkal durvább a helyzet: a kormány minden honlapot ellenőriz, és a lakosságnak csupán négy százaléka fér hozzá az internethez.

Hétköznapok a cenzúrázott net világában

7. Mianmarban is megbukik a szólásszabadság: szűrik az elektronikus levelezést, és blokkolják az olyan csoportok elérését, amelyek leleplezik az emberi jogok megsértését vagy kritikusak a kormánnyal.

8. Szaúd-Arábiában mintegy 400 ezer oldalt blokkoltak, köztük az összes olyat, amelyen a királyság hitével összeegyeztethetetlen módon vitattak meg politikai, társadalmi vagy vallási kérdéseket.

Hétköznapok a cenzúrázott net világában

9. Szíriában egyszerűen letartóztatják azokat a bloggereket, akik “veszélyeztetik a nemzeti egységet”. Az internetes kávézókban mindenkit felszólítanak személyazonossága igazolására, felírják a használat idejét, és jelentik a hatóságoknak.

10. Tunéziában is hasonló a helyzet: az internetes szolgáltatóknak jelenteniük kell a kormány részére az összes blogger IP-címét és személyes adatát.

Hétköznapok a cenzúrázott net világában

11. Vietnamban a kommunista párt megköveteli a Yahootól, a Google-tól és a Microsofttól minden blogger adatainak kiadását. Blokkolják a kormányt bíráló oldalakat és azokat is, amelyek a demokráciáért, az emberi jogokét és a vallásszabadságért küzdenek.

12. Türkmenisztánban az egyetlen internetszolgáltató a kormány. Sok hely elérését akadályozza, és figyeli az összes gmailes, yahoos és a hotmailos fiókot.

Hétköznapok a cenzúrázott net világában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top