Szabadidő

Távolugrás csecsemőkkel és versenyfutás a vonattal – a világ legőrültebb ünnepei

Nyeld le az élő halat, verd péppé a szomszédod, vagy rendezz pikniket majmoknak: nem unalomból találta ki az emberiség ezeket a bulikat, hanem célja volt velük. Vagy a hülyeségét akarta valahogy megmagyarázni. Íme az ünnepek, amelyek sok utazási katalógusból kimaradnak.

Ha belegondolunk, nekünk nincsenek vicces ünnepeink: magasztosak és szomorúak igen, de olyan alkalom nincs, ahol egy jót ennénk, innánk, buliznánk – nyakunkban a házastársunkkal  vagy egy tehénnel rohangálnánk. A világ népei viszont mindenfélét kitaláltak, hogy jól érezzék magukat és ünnepeljék az életet.

Éljenek a retkek!

Ez a méltatlanul kevés figyelmet kapó zöldség a főszereplője a mexikói Noche de Rábanosnak december 23-án. Habár a Retkek Éjszakájának hívják, valójában csak néhány órán át tart, de akkor minden retkes. Külön erre a napra növesztik nagyra a piros retket, ami akár 3 kilósra is megnőhet és 50 centis gyökeret ereszthet. Jól jön a retekművészeknek, akik emberalakokat és különböző figurákat farigcsálnak az élő anyagból – ami sajnos gyorsan fonnyad, úgyhogy ez a művészeti ág is a pillanat szülötte. A fő kategóriák, amelyekben versengenek az alkotók: retek-Betlehem, reteknéptánc, reteképület és a retekszentek. Aki ezentúl csak úgy belevágja a retket a salátába, jó, ha tudja, hogy mit pocsékol el.

Őrült ünnepek a világon

Vezesd le a feszültséget!

Közeledik a karácsony, amikor a levegőben érezni a szegfűszeg és fahéj illatát, és persze feszültséget, amit az előkészületek, a vásárlás, a szervezés és a családtagok okoznak. A peruiak nem akarnak sem agybajt, sem gyomorfekélyt kapni, úgyhogy megtartják a Takanakuyt. Kecsua nyelven azt jelenti, hogy “amikor forr a véred”, de ilyenkor vér nem folyik, csak nyílt színen bunyóznak egy jót férfiak, nők, gyerekek és idősek egyszerre. Van, aki ököllel csap, van, aki keleti harcművészeti fogásokkal villog. Miután Chumbivilcas népe kidühöngte magát, kezet fognak vagy megölelik egymást, és az ügyet elintézettnek tekintik. Aztán újrakezdik, hiszen a karácsony tényleg nagyon stresszes.

Bolíviában, Tinku faluban Pachamama istennő kedvéért viszont valóban dől a vér, mert a hagyomány szerint minél véresebb az ünnep, annál jobb lesz az aratás, éhen halni meg senki nem akar, és a sebek is begyógyulnak előbb vagy utóbb.

Majompiknik Thaiföldön

A Rámájana című hindu eposzban Ráma átadja a ma Thaiföldön fekvő Lopburi tartományt Hanumánnak, a majomkirálynak. Ezért minden november utolsó vasárnapján a király leszármazottait (értsd: az összes majmot a környéken) hatalmas lakomán látják vendégül, ahol pukkadásig tömik magukat zöldséggel, gyümölccsel és üdítővel – hogy aztán legyen mit az embereknek takarítani. Nem akármilyen látvány, ahogy az emberek ugrálnak a majmok körül, hogy kiszolgálják őket mangóturmixszal. Nem is értem, miért nincs ilyen jelenet a Majmok bolygójában.

Őrült ünnepek a világon

Kire ütött ez a gyerek?

Két nappal nagyböjt előtt ünneplik Izlandon a Bolludagurt, vagyis a Puffancsnapot. Mindenféle formájú és méretű krémes puffanccsal eszik tele magukat az ünnepen, aminek a legmókásabb része az, ahogy a gyerekek ébresztik szüleiket: házi sütésű puffancsrúddal addig püfölik őket, míg fel nem ébrednek. Minden egyes ütés egy krémpuffancsot ér. Aki nem tud puha tésztát sütni, magára vethet.

Távolugrás csecsemőkkel

A kicsiny lelkek megtisztítása és megmentése komoly feladat. Ezt a májusi Corpus Christi napon Spanyolországban úgy oldják meg, hogy a megelőző 12 hónapban született összes kisdedet lefektetik az utcán egy matracra (körülbelül hatosával), és egy ördögnek öltözött férfi – mint a gátfutásban – átugrik felettük. A rítus a hiedelem szerint megtisztítja a gyerekeket az eredendő bűntől, és segít távol tartani a gonoszt.

Őrült ünnepek a világon

A hal frissen jó

Sőt élve, legalábbis a belga Krakelingen fesztivál látogatói szerint, akik vörösborba mártott élő apró halakat kapdosnak a szájukba. A pogány és keresztény hagyományok találkozásából született ünnepen a tavasz születését ünneplik, a hal pedig hitük szerint felfrissíti, erősíti a testet. A halevés után zsemledobálás következik.

A méret számít

A lánybúcsúk fröccsöntött gigahímtagjai semmik ahhoz az óriási péniszhez képet, amit a shinto Kanamara Matsuri fesztiválon hordanak körbe Kawasakiban. Az ünnepen hímvessző alakú süteményeket, faragványokat és díszeket látni mindenütt. A péniszszentély eredetileg a prostituáltak körében volt népszerű, akik azért látogatták és imádkoztak, hogy ne kapjanak el nemi betegségeket. Nemcsak erre szolgál a különös körmenet, hanem állítólag abban is segít, hogy a szülés könnyű legyen, erősíti a házasságot és a párok közti harmóniát.

Őrült ünnepek a világon

Versenyfutás a vonattal

Van, aki inkább egyedül szeret futni, a walesi Tywyn lakói viszont egy egész vagonnyi szurkolót visznek magukkal. A Race the Train fesztiválon Talyllyn állomástól indulnak, és a sínek mellett futnak dombon és völgyön át Abergynolwyn faluig, miközben a barátok a vonatról bátorítják (vagy idegesítik) őket.

Love is all around

Barátaink és pokolian távoli rokonaink, a finnek a hideg ellenére is forró szívűek. Saját Valentin-napjuk van, a kimondhatatlan és leírhatatlan YSTÄVÄNPÄIVÄ, ahol a barátságot, nem a szerelmet ünneplik. Ugyanúgy vannak üdvözlőkártyák és ajándékok, de így legalább senki nem érzi, hogy lemarad valamiről (remélhetőleg).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top