Szabadidő

Harminc cseh állampolgárt keresnek a lavinaomlás térségében

Súlyos baleset ért egy hegymászó csapatot a himalájai hóviharban Nepálban – közölte Miloslav Stasek, Csehország indiai nagykövete a közszolgálati cseh hírtelevízióval telefonon.

A diplomata kora reggel a közszolgálati rádiónak nyilatkozva még húsz eltűntről beszélt. A televízióban már harminc eltűntet mondott, és ezt a számot erősítette meg később a prágai külügyminisztérium is.

“Megszakadt velük a kapcsolatunk, nem tudjuk, mi van velük – nyilatkozta Stasek. – Néhányukról annyit tudunk, hogy a lavinaomlás idején Annapurna körzetében tartózkodtak. Eddig nincs hírünk arról, hogy a mentők megtalálták volna őket” – tette hozzá a nagykövet.

“A térségben a szerencsétlenség idején mintegy nyolcvan cseh állampolgár tartózkodott, ezek több mint felével már sikerült felvennünk a kapcsolatot. Mintegy harminc személyt továbbra is keresünk” – szögezte le a nagykövet nyilatkozatára reagálva David Frous, a cseh külügyminisztérium szóvivőjének helyettese.

A katasztrófa eddig 29 áldozatot követelt. Annapurna térségében gyakorlatilag nincs térerő, és a mobilhálózat nem működik, tehát nem kizárt, hogy ez az oka annak, hogy nem tudnak kapcsolatot teremteni a cseh állampolgárokkal.

Nepálban nemrég kezdődött meg az őszi hegymászószezon, októberben rendszerint külföldiek ezrei túráznak a Himalája nepáli részén. Hóvihar vagy lavina ritkán fordul elő ebben az időszakban, most azonban a Délkelet-Indiából Kína felé tartó Hudhud ciklon hóviharokat keltett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top